söndag, december 07, 2008

Katolsk Vision

När Vatikanens hjärtlösa syn på homosexuella diskuteras är det lätt att glömma bort att den katolska kyrkan är en stor och synnerligen heterogen gemenskap. Det finns många katoliker som har en helt annan, inkluderande hållning i frågan. I Sverige är de bland annat representerade av nätverket Katolsk Vision. På bloggen pågår just nu en intressant diskussion om Katolska kyrkans hyckleri kring homosexuella.

23 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja, det är några alternativ för homovänliga katoliker.

Jag har en bekant som är med i gammalkatolska kyrkan. Namnet till trots så är det en progressiv kyrka som är homovänlig.

www.gammalkatolik.se

Så här presenterar sig samfundet på sin hemsida.

"Den gammalkatolska kyrkan är en radikal katolsk kyrka, utan någon påve, som vill visa på Guds kärlek för alla människor oavsett ras, kön och sexuell läggning. En öppen kyrka där pekpinnar och fördömanden saknas. En öppen kyrka som vill visa på oändligheten i Guds kärlek. En öppen, sakramental kyrka för dej ... !

Den gammalkatolska kyrkan är en radikal, fri katolsk kyrka för dig som söker Kristus! Vi tillhör Utrecht unionen och är i full gemenskap med de anglikanska kyrkorna."

Bengt Held

söndag, december 07, 2008 1:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tycker att det överhuvudtaget är svårt att se att katolska länder skulle utmärka sig som särskilt homofientliga. I många av länderna med flest katoliker har man kommit väldigt långt med HBT-rättigheter. Exempelvis går det att gifta sig i Spanien. Har själv varit i Spanien många gånger, och kan lova att det är ett väldigt bra gayliv i de stora städerna som Barcelona och Madrid; öppenheten är större än i Sverige och det finns också fler träffställen för homosexuella, barer diskotek och så vidare. Även i de stora italienska och brasilianska städerna är det, som jag uppfattar det subjektivt efter resor dit, ett bra gayliv med stor öppenhet, många träffställen och i övrigt en vital gaykultur. Detsamma gäller faktiskt, vilket man kanske kan häpna av, Polen (där har jag inte varit men jag har hört av vänner som varit där att det är överraskande öppet).

Tycker att det verkar vara betydligt värre i många islamiska länder, exempelvis Iran, Saudiarabien, Sudan, Förenade Arabemiraten, Mauretanien som alla har dödsstraff för "homosexuella handlingar". Wikipedia uppger att det också gäller Afghanistan, de delstater i norra Nigeria som infört sharia för den muslimska befolkningen, Somalia och Jemen.

Se exempelvis:

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_and_Islam#Homosexuality_laws_in_Muslim_countries

söndag, december 07, 2008 4:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Anonym

"Tycker att det överhuvudtaget är svårt att se att katolska länder skulle utmärka sig som särskilt homofientliga."

Men är det någon här som sagt det? Att alla katolska länder har en homofientlig politik? Inte Tor. Inte någon annan. Du argumenterar emot något som ingen sagt.

Homofientlighet existerar inom olika kulturer och religioner. Det kan vi ju konstatera när Lettland, där de flesta är lutheraner, har allvarliga problem med homofientliga. Precis som det ortodoxa Ryssland eller katolska Litauen. Eller muslimska Turkiet.

Men de katolska länder som infört homoreformer har gjort det TROTS katolska kyrkans nej till de reformerna. I varje katolskt land har katolska kyrkan och Vatikanen varit EMOT varje förbättring av samkönade pars juridiska situation. De har heller aldrig varit engagerade för lagar som förbjuder diskriminering av homosexuella inom arbetsmarknaden.

Och ett exempel på där katolska kyrkan faktiskt varit med och stoppat viktiga reformer är Italien som ännu inte har någon typ av sambolag- eller partnerskapslag för samkönade par. Inte blir det någon sådan reform de närmaste åren heller eftersom högermajoriteten säger nej stödd av katolska kyrkan. Trots att en majoritet av befolkningen är för en sambolag för homopar.

Ett annat exempel är Polen som inte heller det landet har någon sådan lag. Du har rätt i att opinionen inte är entydig där, för någon vecka sedan presenterades en opinonsmätning som visar att 40 % i Polen är för en partnerskapslag, en betydande ökning jämfört med tidigare år. Men ännu så är nästan alla partier i Polens parlament emot en sådan reform och givetvis även katolska kyrkan. Gayparader i Polen har blivit attackerade och vissa kristna grupper i landet sprider hatpropaganda emot HBT-personer. Det är ett allvarligt problem som inte ska bagatelliseras och relativiseras genom att hänvisa till situationen i Iran.

Givetvis är det värre i Iran och Saudiarabien än Italien och Polen. Men ska vi för den skull inte kunna diskutera situationen i de sistnämnda länderna, som dessutom är med i samma union som vi i Sverige är med i. En union som ska ha vissa värderingar om allas lika värde.

Och har påven, Vatikanen och katolska kyrkan någonsin vädjat om att någon dödsdömd person i Iran och Saudiarabien (dömd för homosexuella relationer) ska bli benådad från sitt straff? Katolska kyrkan har ju möjlighet att påverka och gör det ofta men de tiger om situationen för homosexuella i de muslimska diktaturerna.

Att situationen i katolska länder generellt är bättre än i muslimska har sin orsak främst i att de förstnämnda ofta är stabila demokratier som är hyfsat sekulariserade medan muslimska länder oftast är diktaturer.

Det är verkligen inte Vatikanen som ska ha någon som helst cred för att många katolska länder har ganska homovänliga lagar. Tvärtom.

Bengt Held

söndag, december 07, 2008 5:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

Turkiet tillhör väl ändå de muslimska länder där situationen för homosexuella är rätt okej, inte perfekt men mer öppet än i de länder jag tog upp tidigare. Fast om man jämför Vatikanen_Rom med Saudiarabien_Mekka, så blir det nog till Roms fördel. Har själv varit på fantastiskt trevliga gayklubbar i Rom, bara några stenkast från Vatikanen. Hur många finns det i Mekka? Jag känner inte till en enda, inga gayhotell, gaybadhus, gaytidningar, gayorganisationer heller. Vatikanen verkar trots allt kunna samexistera på något sätt med en omgivning som är tolerant, accepterande och till och med respekterande.

söndag, december 07, 2008 6:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men det finns inte många gay klubbar i Vatikanen.

ps. för de som inte visste det, Vatikanen är en egen stat, och det är en himla skillnad mellan Vatikanstaten och Italiens huvudstad, Rom.

söndag, december 07, 2008 8:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Turkiet tillhör väl ändå de muslimska länder där situationen för homosexuella är rätt okej, inte perfekt men mer öppet än i de länder jag tog upp tidigare."

Ja, så är ockås Turkiet mer demokratiskt och sekulariserat än sina muslimska grannländer. Återigen ju mer demokratiskt och sekulariserat ett land är desto större chans landet är homovänligt.

"Fast om man jämför Vatikanen_Rom med Saudiarabien_Mekka, så blir det nog till Roms fördel."

Ja, är det någon som sagt något annat? Jämför du Rom med Harare i det kristna Zimbabwe så är det också till Roms fördel. Zimbabwe tillåter inte heller några gayklubbar.

"Vatikanen verkar trots allt kunna samexistera på något sätt med en omgivning som är tolerant, accepterande och till och med respekterande."

Ja, det är tvungna till det. Precis som muslimska samfund i Turkiet är tvungna att samexistera i de städer som har gayparader där.

Men Vatikanen och högern i Italien försökte stoppa gayparaden i Rom 2000 med motiveringen att det var en provokation mot katolska kyrkan.

Partiet Lega Nord vill äänu idag förbjuda gayparader. De menar det är homosexualitet är en sjukdom och perversitet.

Det största högerpartiet, där Berlusconi är ordförande, är också emot gayparader men de konstaterar idag att de inte kan stoppa det i ett land med demonstrationsfrihet även om de försökte i Rom 2000 alltså.

Det reformerade fascistpartiet Allianza nationale, som också var ett stödparti åt Berlusconi då, ville för några år sedan förbjuda homosexuella att jobba som lärare.

Och Vatikanen stöder den här typen av hatiska uttalanden, antingen direkt eller indirekt.

Bengt Held

söndag, december 07, 2008 10:08:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men i Harare finns ju en väldigt stor undergroundgayrörelse och "gayscener", precis som i många av de andra stora afrikanska städerna som Lagos, Ibadan, Kinshasa, Dar es Salaam, Addis Abeba, Kairo och Casablanca. Lite som Stockholm förr i tiden. Sådant har i varje fall inte jag hört talas om finns i Mekka eller i Riadh eller Mogadishu. I Teheran finns det däremot.

måndag, december 08, 2008 12:42:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Sedan kan du väl inte riktigt jämföra Rom som är en världsstad med Mekka som är en betydligt mindre stad.

Du kan ju istället jämföra med den "religiösa" staden Jerusalem (viktig för såväl judar, kristna och muslimer) som också har gayställen.

Vad jag vet så arrangeras det hemliga "gayfester" även i Saudiarabien. En del som tillhör kungahuset i Saudiarabien är för övrigt homosexuella och besöker gayställen i USA. Det är mycket hyckleri.

Bengt Held

måndag, december 08, 2008 2:03:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Mycket hyckleri?

Jamen precis, religion är grogrunden för hyckleri, en tävlan om vem som är minst syndig och då pekar man gärna ut de som är mer syndiga än en själv.

Stickor och bjälkar!

måndag, december 08, 2008 5:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hörde en spansk homoaktivist (skämtsamt) kommentera det förhållandet att det katolska Spanien har homoäktenskap - men inga barnrättigheter (adoption, insemination etc), medan det protestantiska Sverige har barnrättigheter men inte homoäktenskap med att "det är ganska föjdriktigt - katoliker brukar ta äktenskap först och barn sen, med protestanter kan barn däremot komma före äktenskap"...

måndag, december 08, 2008 11:52:00 fm  
Anonymous Anonym said...

I Spanien kan gifta samkönade par adoptera sedan 2005 och lesbiska par bli inseminerade vid kliniker.

I de flesta regioner i Spanien kan också ogifta homopar adoptera men det varierar, några regioner tillåter ogifta heteropar att adoptera men inte ogifta homopar.

Bengt Held

måndag, december 08, 2008 12:08:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag kan förresten berätta att jag idag fått reda på att den borgerliga regeringen i början av 2009 ska presentera ett förslag till en ny skollag där skolorna får samma ansvar att jobba mot olika typer av diskriminering.

I dagens skollag är det med att skolor ska jobba emot "rasism, främlingsfientlighet och diskriminering". Alltså man har explicit med främlingsfientlighet men inte homofientlighet vilket kan ge en signal om att det är viktigare att bekämpa det förstnämnda.

Med den nya skollagen (som regeringen vill ska gälla från hösten 2010) så blir det inte en sådan rangordning utan skolorna ska jobba lika mycket mot HBT-fientlighet som främlingsfientlighet. Man hänvisar till den nya diskrimineringslagen vilket betyder att alla skolor också ska jobba emot transfientlighet lika mycket som annan intolerans.

Sedan får Sverige som bekant en könsneutral äktenskapslag maj 2009.

OM något år så får vi en situation där HBT-rörelsen i Sverige fått igenom i princip ALLA sina krav när det gäller lagar för homosexuella och bisexuella förutom två.

1. Att förbjuda diskriminering pga sexuell läggning i regeringsformen 2 kapitlet.

2. Att kräva att arbetsgivare förebygger homofientlighet på arbetsplatserna. (Regeringen har startat en utredning om det).

Det här visar hur långt vi har kommit i Sverige.

Sedan är det många reformer för transpersoner kvar att jobba för men hade RFSL ännu bara jobbat för homosexuella och bisexuella så hade man nästan inte haft några lagförslag kvar att lobba för efter 2010. Det där är ju iofs ett trevligt "problem". :-)

Bengt Held

måndag, december 08, 2008 12:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det bor ju lite drygt 2 miljoner människor i Mekka, fler än i Stockholm. I Stormekka bor det cirka 2,5. Det är väl en ganska stor stad.

måndag, december 08, 2008 3:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

PS: vilka i det saudiska kungahuset är det som är gay? Det är ju en förfärligt massa prinsar och prinsessor men vilka är det som är homosar av dem?

måndag, december 08, 2008 3:42:00 em  
Anonymous Anonym said...

2,5 miljoner :) inte 2,5

måndag, december 08, 2008 4:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

PS: har någon en länk till det omdiskuterade franska förslaget till FN-resolution. Jag har letat på FN:s hemsida utan att hitta något. Sidan är ganska råddig så det är lite som att leta efter en nål i en höstack. Kunde vara intressant att försöka se hur det matchas i FN och hur de olika länderna ställer sig till förslaget. Det är ju trots allt länder som röstar i generalförsamlingen, inte kyrkor.

måndag, december 08, 2008 4:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Anonym

"PS: vilka i det saudiska kungahuset är det som är gay? Det är ju en förfärligt massa prinsar och prinsessor men vilka är det som är homosar av dem?"

Menar du att jag ska "outa" några saudiska prinsar här på bloggen? :-)

För det första vet jag inte namnen, för det andra är det väl inte så intressant eftersom få känner till vad de heter.

Det jag vet är att en del exklusiva gayställen i USA haft besök av prinsar från det saudiska kungahuset och det har varit mycket snack om sekretess och sånt.

Det jag menar med hyckleri är att de är del av ett system som avrättar folk i Saudiarabien som har homosexuella relationer och de där prinsarna protesterar inte emot det. Däremot så besöker de gaydiscon i New York och andra städer i USA för att själv ha sex med andra män.

Bengt Held

måndag, december 08, 2008 7:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är mycket möjligt att saudiska prinsar och prinsessor hycklar i gayfrågor, men eftersom jag inte känner till uppgifterna alls tänkte jag att du kanske har mer information. Men det har du alltså inte.

måndag, december 08, 2008 7:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men jag hittade faktiskt lite på Glapn.org, där står bland annat om en bok som skrivits av Carmen bin Ladin (Usama bin Ladins syster) som skrivit om homosexuella förbindelser i den saudiska överklassen. Det står också på sajten att det blivit lite mer öppet på senare tid, bland annat har antalet webbsidor ökat markant och pressfriheten har blivit lite större.

The upper crust of Saudi society is becoming more open as well. Carmen bin Laden, the sister-in-law of Osama bin Laden, recently published a book, in French, titled Inside the Kingdom, which is a look at the life of the idle Saudi rich. In the book, The New York Times reported this month, bin Laden tells stories of homosexual affairs among the kingdom’s wealthy and idle women. And Saudi anthropologist Mai Yamani has shown that all-female discos catering to rich Saudi women are often covers for lesbian get-togethers. Saudi princes, meanwhile, have frequented the Jeddah disco, where they openly interact with club-goers.

http://www.glapn.org/sodomylaws/world/saudi_arabia/saudinews025.htm

måndag, december 08, 2008 7:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ni som är anonyma, jag gillar det inte men är man så vänliga som de jag debatterat med här är det acceptabelt.

Men visst kan ni anonyma väl använda någon signatur, vill ni inte använda ert eget förnamn så använd ett annat. Jag och andra vet inte om det är samma person som skrivit de här anonyma meddelandena eller det är olika.

Dessutom känns det trevligare att vända sig till någon iställer för till "anonym".

Bengt Held

måndag, december 08, 2008 9:41:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Under året har ett flertal "kommit fram" . Det gäller officiella personer. Har inte stött på att någon av dem haft besvär med detta.
De är ju vanliga svenska medborgare så varför skulle de?

måndag, december 08, 2008 10:10:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bengt Held: Men om man nu råkar heta Anonym, mina föräldrar visste inte längre vem jag var när jag "kom ut", så jag bytte namn.

Nu till allvaret:

Prinsar i Saudiarabien har ingen egen talan politiskt, deras eventuella samhällspolitiska ställning är ärvd, den verkliga makten finns hos den sk. "dömande makten" och är oavhängig den verkställande, allt enligt "shoura" och där får det inte finnas annan auktoritet utöver "sharia".

Saudiarabien är ingen demokrati, det är en teokrati i grunden där lagarna och författning skrivs i enlighet med sharia.

Att kalla de eventuella gay prinsarna och sessorna för hycklare är att tillskriva dem en politisk påverkan som de inte har, och med stor sannolikhet kommer aldrig att ha.

ps. om jag nu nödvändigtvis måste ha ett namn, "Call me Ishmael."

tisdag, december 09, 2008 7:46:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jo, jag vet att prinsarna har begränsad makt och skulle de offentligt försvara homosexuella relationer så skulle det nog användas emot kungahuset som redan idag får kritik för att de är för samarbetar för nära "det dekadenta" USA.

Men till sist har varje person ett eget ansvar. Om inte annat kan du lämna landet. Och kungahuset kan säker påverka opinionen i samhället även om det inte är de som till sist avgör hur lagarna ser ut.

Bengt Held

tisdag, december 09, 2008 8:27:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home