onsdag, maj 13, 2009

Högerkristna lögner om "sexuell läggning"

av TOR BILLGREN

I slutet av april röstade som tidigare nämnts USA:s representanthus igenom en hatbrottslag som inkluderar sexuell läggning, kön, könsidentitet och handikapp. Lagen benämns "Local Law Enforcement Hate Crimes Prevention Act of 2009", och har också kallats "The Matthew Shepard Hate Crimes Prevention Act". (Mordet på 21-årige Matthew Shepard 1998 är en vattendelare i den amerikanska debatten om homosexuellas utsatthet.)

Förslaget mötte förstås mycket motstånd, eftersom det inkluderar just sexuell läggning. Den mest spektakulära invändningen kom från den republikanska representantshusledamoten Virginia Foxx, som under debatten hävdade att hatbrottsaspekten av mordet på Matthew Shepard är en bluff. Hon kallade istället dödsfallet "en olycklig incident under ett rån". Detta trots att domstolen drog helt andra slutsatser, nämligen att Shepard valts ut till offer just på grund av att han var bög. En extra pikant detalj i sammanhanget är att Matthew Shepards mor var närvarande under debatten...

En annan populär invändning mot lagen är att den skulle innebära exklusivt lagskydd mot pedofiler, nekrofiler och 30 andra "sexuella läggningar". "Senate poised to give special protection status to pedophiles", skrek American Family Association i ett Action Alert den 6 maj och bifogade en lista på alla "läggningar" som lagen skulle komma att skydda.

Men allt detta är givetvis lögn. FBI (som utreder hatbrott) definierar sexuell läggning som "consensual homosexuality or heterosexuality". Och American Psychiatric Association definierar det så här:

For sexually mature individuals, the following specifiers may be noted based on the individual’s sexual orientation: Sexually Attracted to Males, Sexually Attracted to Females, Sexually Attracted to Both, and Sexually Attracted to Neither.

(källa: The APA’s official handbook, the Diagnostic and Statistical Manual (DSM-IV-TR, 2000)

Sexuell läggning är alltså lika med homo-, bi-, hetero- och asexualitet. Att påstå något annat är lögn, lögn och åter lögn.

Igår rapporterade Box Turtle Bulletin om att Illinios Family Institute, som sjöng med i den högerkristna skrämselkören om pedo- och nekrofili inför omröstningen, tagit tillbaka sitt påstående och bett om ursäkt för desinformationen. Det är förstås mycket glädjande. Frågan är om de riktigt stora och mäktiga kristna organisationerna i USA kommer att be om ursäkt för att ha spridit lögner. Det kanske skulle vara något för kristna i Sverige att påminna dem om? Här är länkarna till några av dem:

Focus on the Family.
American Family Association
Traditional Values Coalition
Liberty Counsel

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hon är verkligen sjuk som säger så inför hans mamma. Det är vidrigt känslokallt.

onsdag, maj 13, 2009 6:16:00 em  
Anonymous Börje said...

Pedofili är en sexuell läggning.
Nekrofili är en sexuell läggning.
Zoofili är också en sexuell läggning och andra läggningar är det också.

Att det skulle handla om en högerkristen uppfattning är totalt missvisande. Detta är en allmän uppfattning hos sexualforskare och har inte med politiskt uttrycka att göra.

FBIs definition att sexuell läggning skulle handla om samtycke är totalt missvisande. Ens sexuella läggning har inget med samtycke att göra.

fredag, maj 15, 2009 8:35:00 em  
Anonymous Christopher Aqurette said...

Börje:
Du ljuger om att "en allmän uppfattning hos sexualforskare". Nonsens. Sexuell läggning är inte detsamma som sexuell preferens. De enda som blandar ihop detta är homofobiska fanatiker som vill att homosexualitet ska förknippas med beteenden som uppenbart kränker djur och människor. Samtycket är därför centralt i sammanhanget. För om du tänker på heterosexualiteten - som för de flesta handlar om kärleken mellan en man och en kvinna – så har den mycket lite att göra med sadistiska män som våldtar kvinnor. Detta utesluter naturligtvis inte att våldtäktsmän ofta är heterosexuella, men det är inte signifikativt för heterosexualiteten. Att påstå att våldtäkter är detsamma som ett heterosexuellt förhållande är ju uppenbart missvisande. Capish?

fredag, maj 15, 2009 9:50:00 em  
Blogger Ems said...

Jag är zoofil och håller med Börje. Zoofili, pedofili och andra "obehagliga böjelser" är läggningar om de dominerar ens sexualitet. Det är en sak att tända lite extra på en tatuerad tjej, tänder man på tjejer och är kille så är man heterosexuell. Men det handlar inte om en fetisch för många zoofiler. Det är inte bara sexet, utan de blir även känslomässigt engagerade och kära i djur.

Jag hävdar inte att pedofiler ska få göra vad de vill med barn, men deras läggning är en läggning och går inte att få bort. De behöver stöd så att de klarar av att leva utan att leva ut sin sexualitet på ett skadligt sätt.

torsdag, oktober 08, 2009 4:57:00 em  
Blogger Tony Xed said...

The happy family: Spouses Support is a blog that is interested in supporting and training spouses to raise their children in a proper way, and a guide towards a happy family by suggesting solutions to marriage problems and also considered a guide for women during pregnancy.

fredag, oktober 22, 2021 9:20:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home