tisdag, maj 12, 2009

Nytt tumult i Moldavien: RFSL-ordförande misshandlad

av TOR BILLGREN

Återigen förmörkas pridefirandet i Moldavien av våld. Förra året attackerades moldaviska hbt-personer som försökte hävda sin demonstrationsrätt och yttrandefrihet av en rasande mobb (läs mitt reportage här). I år blev RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlad utanför en polisstaion, efter att ha förhörts om sitt deltagande i Pride.
– Han har ett stort skrubbsår i pannan och skrubbsår på kinden. På kroppen har han stora blåmärken efter att han blir sparkad på medan han låg ner, säger RFSLs pressekreterare Malinda Flodman till QX. (Även Dagen skriver om saken.)

Misshandeln är förmodligen – och tyvärr – bara upptakten på vad som kan väntas nästa vecka Baltic Pride hålls i Riga och Slavic Pride i Moskva – samtidigt som staden arrangerar Eurovision Song Contest. Det religiösa och högerextrema motståndet mot homosexuellas demonstrationsrätt och yttrandefrihet har vid upprepade tillfällen urartat i våld och tumult i de båda städerna.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kan tänka mig att han skrek som en gris när de slog honom. SOm en liten gris, en minigris. Säga vad man vill om Moldavien, men pli på sina bögar har de allt!

onsdag, maj 13, 2009 5:02:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home