söndag, maj 10, 2009

Maine inför en könsneutral äktenskapslag.

av BENGT HELD

Maine blir den femte delstaten i USA som inför en jämlik äktenskapslag. Från en artikel om det på USA-gaysiten 365gay.com.

Gov. John Baldacci signed legislation Wednesday allowing same-sex marriage in Maine, minutes after it received final approval in the legislature.

Maine is the fifth state to allow gay marriage.

Representanthuset i Maine sa ja till en könsneutral äktenskapslag med siffrorna 89-58.
Det som är extra positivt är att det är delstatskongressen som sagt ja till reformen precis som i Vermont. I vissa andra delstater är det istället domstolar som avgjort ärendet. Opinionsmätningar i Maine och Vermont visar också att det är tydligt fler som är för än emot reformen bland befolkningen.
Inte nog med det här. I onsdags sa delstatskongressen i New Hampshire ja till homoäktenskap. Om guvernören där accepterar lagen så blir det den sjätte delstaten med en jämlik äktenskapslag. Guvernören har ännu inte uttalat hur han ska göra.
På sin engelskspråkiga blogg skrev Världen idags internationelle redaktör Mats Tunehag ett bloggmeddelande 16 april i år om äktenskapsdebatten i USA. Rubriken på hans bloggpost var "No same-sex marriage when people had a say"

None of states in the USA that have legalized same-sex “marriage” have done so by the vote of the people. Neither Massachusetts, Connecticut, Iowa, nor Vermont have redefined marriage by asking the people. On the other hand, all of the 30 states that have asked their voters to define marriage in their state constitutions, have defined marriage as between only one man and one woman. This happened when the voters – not the judges or legislators – made the decision.

Både Vermonts och Maines delstatskongresser har sagt ja till en könsneutral äktenskapslag med stor majoritet och med stöd av befolkningen enligt olika opinionsmätningar.

Men få förväntar sig att Tunehag ska berätta om det på sin blogg.

8 Comments:

Anonymous mirakelpojken said...

Lite fel ställe kanske, men Uppsalatidningen har en ny intervju med Mohamed Omar, som bla. säger att homosexualitet är straffbart, och att det inte är någon personlig åsikt han har (utan islams lära).

måndag, maj 11, 2009 12:23:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Omar, ja... Jag blir allt mer övertygad om att han håller på med något annat. Ett konstprojekt, vad som helst, som handlar om yttrandefrihet, trösklar och tolerans i det västerländska samhället. Han lindar in viktig och sund kritik mot att det är belagt med fängelsestraff att ifrågasätta förintelsen i vissa länder, med vanvettiga åsikter om 11 september och homosexualitet, för att undersöka hur medierna och samhället bemöter honom... Är detta en krytstad tolkning av fenomenet Omar?

måndag, maj 11, 2009 10:07:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Bengt, i Världen Idag-retorik är demokratiskt valda församlingar inte lika med "folket", utan en indoktrinerad skock som agerar av rädsla för gaylobbyn.

måndag, maj 11, 2009 10:13:00 fm  
Anonymous Björn said...

glöm inte att tillägga: Från den Politiskt korrekta Gaylobbyn :-)

För övrigt när det gäller Herr Tunehag så har han ju uppvisat även förut att han har, ska vi säga, vissa problem med att hålla sig till fakta.

måndag, maj 11, 2009 2:39:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Tor

"Ett konstprojekt"

Ärligt talat så är det nästan så man reagerar mot hans extremt omdömeslösa uttalanden. De är ju helt sanslösa.

Typ att Omar senare den här månaden ska avslöja att han ännu egentligen är moderat muslim men som en del av ett examensprojekt från Konstskolan gjort ett expermiment för att kolla vilken reaktion det blir i samhället om någon halvsansad debattör plötsligt blir helt galen i debatterna? Ungefär som när andra vandliserar tunnelbanevagnar som examensprojekt eller låtsas vara så psyksjuka att de måste få vård.

Det är dock en risk att han är allvarlig och så där galen på riktigt. Tyvärr.

Bengt

måndag, maj 11, 2009 3:18:00 em  
Anonymous mirakelpojken said...

En gång i tiden trodde jag att Thomas di Leva skämtade. :/

tisdag, maj 12, 2009 4:27:00 fm  
Blogger Johan said...

Fast man kan väl inte jämföra Thomas di Leva med den där Omar. Det blir väl som att jämföra äpplen och stenar. De har ju helt olika budskap.

tisdag, maj 12, 2009 9:18:00 fm  
Anonymous mirakelpojken said...

Jag menade inte att jämföra deras budskap utan snarare hur udda de är/var, även om di Leva är mindre udda nu än på 90-talet (inte för att han har ändrat sig).

tisdag, maj 12, 2009 4:07:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home