torsdag, maj 07, 2009

Könstillhörighetslagen. Del 7. Kontakta politiker och RFSL.

av BENGT HELD

Det här är näst sista delen i min artikelserie om Lagen om fastställelse av könstillhörighet. Jag har berättat om hur nuvarande lag, som är från 1972, krånglar till det för och diskriminerar transsexuella. Dessutom har jag redovisat att trots att Könstillhörighetsutredningen lämnade sin rapport redan mars 2007 och sista remissdag var i november samma år så har socialminister Göran Hägglund och hans departement ännu inte gjort något konkret.

Vad kan du göra då?

1. Kontakta socialminister Göran Hägglund och socialdepartementet.

Kontaktuppgifter till folk som jobbar på socialdepartmentet hittar du här.

Vill du ringa någon är det lämpligast göra det till folk som är politiskt sakkunniga åt socialministern, Tobias Nilsson, Joakim Pettersson, Ulrica Sundholm och Fredrik Haage. Eller till stabschefen Henrik Ehrenberg. De är alla kristdemokrater och har ett politiskt ansvar för att socialdepartementet lämnar ett förslag till en ny könstillhörighetslag.

2. Kontakta politiker i riksdagens socialutskott.

Kontaktuppgifter till dem hittar du här.

Viktigast är givetvis att kontakta ledamöter för moderaterna och kristdemokraterna eftersom det är de två partier som ännu inte skaffat sig några som helst åsikter om hur den nya könstillhörighetslagen ska vara.

Främst ansvarig bland m-ledamöterna är Cecilia Widegren och bland kd-ledamöterna Chatrine Pålsson-Ahlgren.

Men givetvis är det viktigt att också försöka påverka centerpartiet och folkpartiet eftersom de är med i samma regering som m och kd och de måste jobba för att få hela regeringen att säga ja till en ny bättre könstillhörighetslag.

Främst ansvarig bland c-ledamöterna är Kenneth Johansson och bland fp-ledamöterna Barbro Westerholm.

Till sist är ett tips att även kontakta oppositionspolitiker eftersom de kan skriva debattartiklar om könstillhörighetslagen.

Främst ansvarig bland s-ledamöterna är Ylva Johansson, bland v-ledamöterna Elina Linna och bland mp-ledamöterna Thomas Nihlén.

3. Kontakta RFSL.

Information om hur du kontaktar RFSL hittar du på föreningens hemsida.

Även om RFSL, en förening för homosexuella, bisexuella och transpersoner, gjort några uttalanden om könstillhörighetslagen så har det varit alltför tyst från föreningens sida. Visst har mycket fokus varit på äktenskapslagen de senaste åren men för transsexuella är en ny könstillhörighetslag principiellt lika viktig som äktenskapslagen är för homosexuella och bisexuella.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bengt:

Ska du inte även granska ND:s hbt politik? Dessa ställer ju ochså upp i EP-valet.

http://rasmus-gardebrink.blogspot.com/

ND ha ju fyra kommunala mandat och är därmed minst tio ggr större än FI.

MVH Bögen

PS. Nu blir det Springpride här i det regninga E-tuna.

torsdag, maj 07, 2009 10:32:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Hej

Tack för kommentaren.

Nej, nd är marginella i Sverige idag. Däremot så kan det vara motiverat för den RFSL-avdelning som är närmast Södertälje att granska vad de gör lokalt där i kommunfullmäktige.

Men generellt är nd ett extremt HBT-fientligt parti. Det vore en gåta om några HBT-människor med någon som helst självbevarelsedrift röstar på dem. De vill bl.a. förbjuda RFSL och andra HBT-föreningar, totalförbjuda homosexuella relationer, avskaffa alla de HBT-reformer som riksdagen röstat ja till de senaste 25 åren. Och även förbjuda gayparader.

Det är flera andra partier jag inte har med i min granskning tex Arbetarinitiativet, som är en valallians inför EU-valet med folk främst från Rättvisepartiet socialisterna och Socialistiska partiet. Två annars HBT-vänliga partier som dock inte har med så mycket HBT i sitt valprogram.

Ska rapporten om EU-valet blir hanterlig och lättläst kan det inte vara med för många partier.

Hoppas ni får kul på Springpride. Blir det någon spännande där så varför inte skicka ett nyhetstips till mig och Tor om det.

När jag skriver spännande menar jag då inte främst eventuellt hångel och sånt utan politiska nyheter men det kunde du nog gissa. :-)Bengt

torsdag, maj 07, 2009 11:00:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Ska berätta att när jag avgjort vilka partier jag ska granska så har det varit tre kriterier.

1. De partier som fick flest röster till Europaparlamentsvalet 2004.
2. De partier som fick flest röster till riksdagsvalet 2006.
3. De senaste opinionsiffrorna inför EU-valet.

Vid en samlad bedömnning så menar jag att de partier som främst är intressanta och som verkar ha någon som helst chans att få någon ledamot i EU-parlamentet efter valet i juni i år är sverigedemokraterna, piratpartiet, junilistan och feministiskt initiativ.

Här är valresultaten för några mindre partier i riksdagsvalet 2006.

Sverigedemokraterna 2,9 %
Feministiskt initiativ 0,7 %
Piratpartiet 0,6 %
Junilistan 0,5 %
Nationaldemokraterna 0,06 %
Nationalsocialistisk front 0,03 %
Rättvisepartiet socialisterna 0,02 %

Bengt

torsdag, maj 07, 2009 11:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tack Bengt!

Men har du några adekvata primärkällor rörande ND och deras hbt politik. Jag hittar inte mycket om ämnet hos dem, men efter som du säger att dom är extrema så måste jag ju få lite belägg för detta. Eftersom dom är nationella och invandringskritiska så kan man väl ana ett och annat men ändå.

Ja, jag lovar att informera om SP. Varför närvarar inte du, jobb?

MVH Bögen

torsdag, maj 07, 2009 11:30:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Bögen

"Ja, jag lovar att informera om SP. Varför närvarar inte du, jobb?"

Alltså det är gulligt av dig att du tydligen saknar mig men det vore helt omöjligt för mig att besöka alla Pridefestivaler i Sverige (de börjar bli ganska många). Det vore också dyrt, och få vill sponsra mig eller Tor för att vi resa tvärs över Sverige och dricka öl och samla info på festivaler.

Så är det är alltså ingen diskriminering just mot Springpride. Men bloggen Antigayretorik kanska så småningom kan ha olika "ambassadörer" som kollar vad som händer vid olika Pridefestivaler i Sverige.

Bengt

torsdag, maj 07, 2009 11:44:00 em  
Blogger Bengt Held said...

När det gäller nd blir det bäst att jag publicerar en separat artikel om deras homofientlighet. Hade inte planerat jag skulle skriva flera artiklar här idag men vad gör man inte för dig Bögen. :-)

Bengt

torsdag, maj 07, 2009 11:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ok, men man är ju allt lite lokalpatriot ändå. Finns det Pride Malmö?

Ja, kanske ambassadörer i framtiden. Men har du vägarna förbi så är du alltid välkommen.

MVH Bögen

torsdag, maj 07, 2009 11:49:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Tack Bögen.

Ja, vi har haft Regnbågsfestivalen i Malmö sedan mitten av 1990-talet. Vi var näst först i Sverige med en gayfestival. Stockholm startade 1977 med det man då kallade frigörelsedag med en demonstration.

Bengt

fredag, maj 08, 2009 12:22:00 fm  
Blogger Luka(s) said...

Det är bra att du reser en så här viktig fråga Bengt.

MEN, det vore ännu bättre om du lyssnade på vad en växande skara transsexuella debattörer själva vill.

Vi är många som menar att det enda som kan ge en bra lag är en ny utredning, att en lag gjord på liggande förslag plus remissyttranden inte kan bli annat än marginellt bättre än den nuvarande. Och sen kommer det ta mågna år innan man tittar på lagen igen.

Så, ni som hör av er till kontakterna Bengt hänvisar till, kräv en ny utredning, inget annat.

Här finns mer underlag, för den som vill ta till sig vad transsexuella sjävla tycker i frågan:

Insänd namninsamling, med krav på ny utredning: http://genusforvirrad.wordpress.com/2009/06/07/namninsamlingen-inskickad/

Åsikter på Facebook-klubb:
http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=57920758191

tisdag, juni 23, 2009 5:21:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home