måndag, maj 11, 2009

Nazireferenser i Världen Idag: #20 - #21

av TOR BILLGREN

20.
2009-05-11: Folk röstar i första hand med fötterna
Samma sak gällde Hitler-Tyskland. De som ville överleva röstade med fötterna. Torgny Segerstedt var en oförtröttlig förkämpe mot nazismen i ledarartikel efter ledarartikel. Skulle någon i dag säga att han stigmatiserade tyskar?

21.
2009-05-11: Ska kritik av islam tystas ned?
Vår tid liknar alltmer hur det var i Sverige på 30-talet. Ett kryperi för nazismen och Tyskland, där den då politiskt korrekta eliten kritiserade och konfiskerade tre nummer av Göteborgs handels- och sjöfartstidning, GHT, som skrev kritiskt om Sveriges kryperi mot nazism.

Tidigare inlägg:


Nazireferenser i Världen Idag: #19

Nazireferenser i Världen Idag: #18

Nazireferenser i Världen Idag: #17

Nazireferenser i Världen Idag: #16

Nazireferenser i Världen Idag: #15

Nazireferenser i Världen Idag: #13-14

Nazireferenser i Världen Idag: #11-12

Nazireferenser i Världen Idag: #1-10

4 Comments:

Blogger Bengt Held said...

"Samma sak gällde Hitler-Tyskland. De som ville överleva röstade med fötterna. Torgny Segerstedt var en oförtröttlig förkämpe mot nazismen i ledarartikel efter ledarartikel. Skulle någon i dag säga att han stigmatiserade tyskar?"

Förutom att tidningen Världen idag är fixerad vid nazistargumentet att använda i var och varann debatt så är det fascinerande att tidningen vill hylla Torgny Segerstedt, som var nyliberal och jobbade envetet för sekularisering av samhället. Hade Segerstedt varit tidningsredaktör idag hade han garanterat verbalt krossat såna som Mats Tunehag och andra på tidningen Världen idag.

Från boken "Den svenska liberalismens historia" av Johan Norberg. 1998.

"Han var mellankrigstidens skarpaste profil i den liberala tidningsvärlden. Han krävde ekonomisk och andlig frihet i opposition mot nykterister och frikyrkoläsare bland de frisinnade. Förbudsanhängare och religiösa fanatiker hade ingenting med liberalism att göra förklarade han....

Han hade studerat religionshistoria och tänkt bli präst, men avhandlingen underkändes då den iunte följde det gängse kristna tänkandet. Forskningens frihet i religiösa frågor var ännu inte etablerad. Konservativa krafter satte hans tro ifråga och försökte hindra hans akademiska karriär.... I Handelstidningen skrev han sedan ofta om religion. Segerstedt ansåg att vetenskapen hade vält de kristna dogmerna över ände."

Från sid 253-254 i "Den svenska liberalismens historia".

Annars har Världen idag givetvis rätt att Segerstedt var berömd för sina krönikor (tom Winston Churchill lär ha läst vissa översättningar av några av dem)

Segerstedt mest klassiska uttalande är hans tidningskommentar 3 februari 1933. Några dagar efter att Adolf Hitler blivit rikskansler i Tyskland.

"Att tvinga all världens politik och press att sysselsätta sig med den figuren, det är oförlåtligt. Herr Hitler är en förolämpning".

Några dagar senare fick Segerstedt ett telegram från tyske riksministern Göring att hans ord kunde hota det vänskapliga förhållandet länderna emellan. Segerstedt publicerade telegrammet och ett svar där han dömde ut Görings resonemang.

Segerstedt dömde aldrig ut tyskar som tidningen Världen idag antyder. Däremot var han tydlig med sina åsikter om de tyska nationalsocialisterna som han kallade "grottmänniskor, råa psykopater och mördare".

Bengt

måndag, maj 11, 2009 12:17:00 em  
Anonymous Björn said...

Att dom bara orkar tokarna på den av Livets Ords majoritetsägda tidningen Världen idag.

måndag, maj 11, 2009 2:37:00 em  
Anonymous Smitzovic said...

Men Björn. Har vi hört den förut?

måndag, maj 11, 2009 3:00:00 em  
Anonymous Björn said...

Lika många gånger som Tidningen vägrar erkänna att den ägs och drivs till en majoritet av Livets Ord direkt så kommer jag att upprepa sanningen.

Deras sätt på vilket de döljer sin agenda genom att maskera ägarna är ohederligt men så är ju Livets Ord inte direkt kända för att hålla sig till sanningen.

måndag, maj 11, 2009 4:19:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home