Nazireferenser i Världen Idag: #18
av TOR BILLGREN
18.
2009-04-15: Riksdagen utmanas av gräsrötter och biskopar
En av de få biskopar som anpassar sig till statens teologiska uppfattning just för tillfället, är Martin Lind i Linköping. Detta är märkligt, eftersom Lind har skrivit en angelägen och viktig doktorsavhandling om hur Svenska kyrkan anpassade sig till tidsandan i samband med 1920- och 1930-talens politiska vurm för rasbiologi.
Tidigare inlägg:
Nazireferenser i Världen Idag: #17
Nazireferenser i Världen Idag: #16
Nazireferenser i Världen Idag: #15
Nazireferenser i Världen Idag: #13-14
Nazireferenser i Världen Idag: #11-12
Nazireferenser i Världen Idag: #1-10
18.
2009-04-15: Riksdagen utmanas av gräsrötter och biskopar
En av de få biskopar som anpassar sig till statens teologiska uppfattning just för tillfället, är Martin Lind i Linköping. Detta är märkligt, eftersom Lind har skrivit en angelägen och viktig doktorsavhandling om hur Svenska kyrkan anpassade sig till tidsandan i samband med 1920- och 1930-talens politiska vurm för rasbiologi.
Tidigare inlägg:
Nazireferenser i Världen Idag: #17
Nazireferenser i Världen Idag: #16
Nazireferenser i Världen Idag: #15
Nazireferenser i Världen Idag: #13-14
Nazireferenser i Världen Idag: #11-12
Nazireferenser i Världen Idag: #1-10
12 Comments:
Rasbiologin var väl dessvärre inget som bara nazister höll på med.
Tror uppslutningen var ganska god bland de svenska partierna.
Mattias har rätt. Rasbiologin var inget specifikt för nazismen och bör därmed inte vara på Tors lista egentligen om Världen idag inte skrivit något annat som inte är med i citatet här.
1922 så röstade alla riksdagspartier ja till inrättande av ett rasbiologiskt institut. Idag är det vissa vänsterpartister som spridit budskapet att kommunistpartiet som enda parti var emot inrättandet av institutet. Det är inte sant.
Det som hände var att riksdagsledamöter från socialdemokraterna (däribland Hjalmar Branting), högern (nu m) bondeförbundet (nu c) och frisinnade landsföreningen (nu fp) lämnade en motion (förslag) om att Sverige bör inrätta ett rasbiologiskt institut.
Sedan behandlade ett utskott det i riksdagen. Det var enhälligt för det. Ingen kommunist protesterade och skrev en reservation (alternativt förslag) och gör man inte det i ett utskott så säger man ja till utskottets rapport och blir delansvarig för dess innehåll.
Sedan blev det debatt i kammaren. Vad jag vet var det folk från alla partier förutom kommunisterna som talade för ett rasbiologiskt institut. Men det var ingen kommunist eller någon annan som yrkade att man skulle säga nej. Debatten var främst om teknikaliter alltså hur man mest effektivt skulle kunna driva det rasbiologiska arbetet.
Eftersom det aldrig blev votering (omröstning) betyder det att alla ledamöter och partier, inklusive kommunisterna sa ja. De var alltså inte drivande som de andra partierna men de var för inrättandet av rasbiologiskt institut.
Bengt
Nu existerade ju inte kd på 1920-talet. Hade det partiet sagt ja om det varit i riksdagen då? Ja, sannolikt. Det är inget som tyder på att "kristna" partier i andra länder i Europa var mer skeptiska än andra partier till rasismen.
När kd:s grundare Levi Pethrus blev konfronterad med att nazister nästlat sig in i partiet och fått centrala poster så fick han frågan (det här är kanske inte exakt ord för ord men ungefär så här enligt en bok om kd jag läste för några år sedan)
"Vad tycker du om det Hitler och nazistserna gjorde i Tyskland"
Pethrus: Ja, allt var inte fel. Att de bekämpade smutslitteraturen var bra. Annat var fel i deras poltik.
"Men generellt vad tycker du om nazismen som ideologi?"
Pethrus: Jag vet för lite för att uttala mig om det.
Det här var alltså 1964. 19 år efter att koncentrationslägerna i Tyskland blivit avslöjade för alla i Sverige.
Bengt
Fantastiska uttalanden från Lewi Pethrus. Vilken bok är de hämtade ifrån? Bra att de bekämpade smutslitteraturen – man häpnar.
Citatet är ingen direkt nazireferens, men väl en indirekt. Det surfar in på listan utifrån sitt sammanhang, nämligen Världen Idags tendens att misstänkliggöra meningsmotståndare genom godtyckliga hänvisningar till suspekta ideologier. Just parallellerna till rasbiologiska institutet är något tidningen har haft som käpphäst i flera år, särskilt i kombination med nazityskland, och särskilt när det – som här – gäller den könsneutrala äktenskapslagen. Se t.ex. här: http://antigayretorik.blogspot.com/search?q=institutet
Jag minns inte vilken bok det var, men det var en sån bok som följt partiets utveckling från dess bildande fram till bokens utgivning på 1990-talet. Kanske hittar titeln någonstans.
Bengt
Efter att ha snabbt kollat på internet så är nog boken jag syftar på
"Moralpartiet - en bok om kds" av Erik Lindfeldt från 1991.
Det är drygt 10 år sedan jag läste den men med all sannolikhet så är den rätt bok. Vad jag vet så blev den också kritiserad av en del från kds (som partiet hette då alltså) för att vara för kritisk mot dem. Det här var året då kds fick opinionsiffror över 4 % efter att i många år haft ganska dåliga siffror. Senare på hösten hamnade de i riksdagen med ca 7 % av rösterna.
Bengt
I Sverige hade nazisterna problem att få ett genombrott. De blev en ganska marginell rörelse.
Men det sägs att de hade hyfsat stöd bland tre yrkesgrupper, godsägare, officerare och präster. Dessutom var de ett ungdomsparti. De hade mycket större stöd bland ungdomar 15-25 än bland äldre. Några historiker har tom sagt att det är tack vare att Sverige då hade 21 år som rösträttsålder (istället för 18 idag) är en orsak till att nazisterna inte hamnade i riksdagen.
Men så är det väl ofta även idag ungdomar mer än äldre dras till extremer till höger och vänster.
Bengt
Jag tänker inte gå i polemik mot det som sägs om Pethrus, kan vare sig dementera eller bekräfta.
Däremot vet jag att när den kristdemokratiska rörelsen uppstod i sin moderna form efter WWII, så gjorde den det för att de övriga partierna i länder som Italien och Tyskland mfl. var besudlde av diverse olika totalitära rörelser och regimer.
Även den mer abortkritiska hållningen hos kd torde vara en motståndsfaktor även när det gäller rasbiologi, som väl i sin renaste form väl går ut på att skapa perfekta individer.
För egen del ser jag de selektiva aborter som nu förekommer i Sverige som mycket nära besläktade med rasbiologin.
Mattias
Jag kan tipsa om att läsa boken av Erik Lindfeldt. Den är nog i ett bibliotek nära dig. Om inte annat kan det var intressant för dig att få nya aspekter av ditt partis historia.
När det gäller Tyskland så är det sant att kristdemokraterna startade delvis efterom flera borgerliga partier på 1930-talet samarbetat med nazisterna och därför förlorat legitimitet efter 1945.
Men notera också att de tyska kristdemokraterna vägrade avskaffa förbudet mot homosexuella relationer. Den lagparagraf som Hitler använt för att fängsla homosexuella var kvar till 1969. Och paragrafen var inte bara symbolisk. Från 1945 till 1969 så dömdes 50 000 människor i Västtyskland för att de haft frivilliga homosexuella relationer med någon annan vuxen. Förutom straffet i sig var det för många en social katastrof att bli åtalad och dömd. Så var det med den "etiska" kristdemokratin i Tyskland då.
"Även den mer abortkritiska hållningen hos kd torde vara en motståndsfaktor även när det gäller rasbiologi, som väl i sin renaste form väl går ut på att skapa perfekta individer."
Tror du inte partierna på 1920-talet var abortkritiska? Varför tror du att det dröjde till 1975 innan Sverige fick fri abort? På 1920-talet var alla riksdagspartier abortkritiska. Trots det så var de för rasbiologi.
Och det parti som var minst engagerat för rasbiologi (även om de stödde det) var kommunisterna som var uttalade ateister då. Medan övriga partier som hade många kristna inom sig, var tydligt för rasbiologiska institutet.
Bengt
Jag tror ändå att det ligger nåt i det jag skrev, men att redogöra hela reonemanget skjuter jag på framtiden.
Tack för glada tillrop om min nu ganska gamla bok! Dock: nazisterna som smugit sig in i kds när partiet bildades expierades snabbt. Bäst skildras historien i "Kds - partiet bakom fromhetsvallen" av Allan Sandström. Boken är mindre kd-kritisk än min, men en god historik över de första åren.
Idag måste kd betraktas som tydligt antirasistiskt. Tvärtom finns faktiskt ett omvänt samband mellan rasism och frikyrklighet. Läs gärna mitt reportage i veckans nummer av Kyrkans Tidning!
Erik Lindfelt
kan ju skicka med en länk också
http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/religiosa_kommuner_bast_pa_integration_0_9760.news.aspx
Skicka en kommentar
<< Home