tisdag, maj 12, 2009

Många homofientliga politiker i Litauen.

av BENGT HELD

På söndag 17 maj är det presidentval i Litauen. Ironiskt nog samma dag som Internationella dagen mot homofobi (Idaho). Att jag kallar det ironi är för att Litauen idag är det land som har flest HBT-fientliga lagar inom EU.

Totalt är det 4 länder och en region i EU som har så diskriminerande lagar att de är oförenliga med EU:s officiella policy. Dessutom har Europadomstolen för mänskliga rättigheter dömt ut lagarna för att vara oförenliga med centrala mänskliga rättigheter som rätten till demonstrationsfrihet, rätten till privatliv och rätten att inte bli diskriminerad.

Litauen

Förbud mot gayparader.
Förbud mot att juridiskt byta kön.

Irland

Förbud mot att juridiskt byta kön.

Skottland (region i Storbritannien)

Olika sexualbrottslagar för "homosexuella" och "heterosexuella" sexualbrott.

Bulgarien

Olika sexualbrottslagar för "homosexuella" och "heterosexuella" sexualbrott.

Grekland

Högre åldersgräns för manliga homosexuella relationer (17 år) än för heterosexuella och lesbiska relationer (15 år).


Tyvärr är homofientlighet vanligt bland politiker i Litauen. Hemsidan "Open and safe at work" har information om HBT-personers situation i landet. De har en artikel om vad Litauens parlamentsledamöter hade för kommentarer till att katolska kyrkan i landet för några år sedan gjorde negativa uttalanden om homosexuella.

Enkäten visade att av de 127 parlamentsledamöter som besvarade den så höll 88 med katolska kyrkan om att "homosexualitet är en perevsion", 24 var neutrala i sina svar medan bara 15 parlamentsledamöter tog avstånd från katolska kyrkans homofientlighet.

Vanligast var det att konservativa och kristdemokratiska ledamöter var homofientliga. Bland de politiker som kallade sig liberaler och socialdemokrater var åsikterna mer blandade men även bland dem höll majoriteten med katolska kyrkan om att "homosexualitet är en pervsion".

Alla de 127 politikernas svar kan du läsa i artikeln från "Open and safe at work" men här är några av svaren bland de som höll med katolska kyrkan i Litauen.

Danutė Bekintienė, Homeland Union - Lithuanian Christian Democrats

There is no need to explain why the number of homosexuals is growing. There is more tolerance, that is why. They promote their values even on television. Our tolerance is leading us into danger.

Bronius Bradauskas, Lithuanian Social Democratic Party
The Church is right. If these people are sick, let them keep their disease to themselves. Generally speaking, I find the phenomenon of homosexuality incomprehensible. I categorically object to the propagation of homosexuality.

Julius Dautartas, Homeland Union - Lithuanian Christian Democrats


Here we are talking about Christian traditions, and traditions need to be strongly protected and defended. New winds are breaking a new path, and they often destroy many good things.

Petras Gražulis, Order and Justice (högerparti)


I support the position of the Church, there is no doubt about it. These people are indeed sick and perverted. They pose a threat to society because they molest children.


Saulius Pečeliūnas, Homeland Union - Lithuanian Christian Democrats

I am not categorically against sexual minorities – I can tolerate them. Let them be as long as they do not disturb society and do not encroach upon its moral values. A minority may not dictate its conditions on a majority.


Algimantas Salamakinas, Lithuanian Social Democratic Party

I agree with the Church. Homosexuality has recently been advertised too much. In Lithuania, the homosexuals have stepped up their activities by demanding various rights. This causes concern.

Rimantas Smeto­na, Order and Justice (högerparti)

The Church has finally spoken up publicly about a problem which is more and more actively pushing its way into the life of society. Top officials must also express their opinion. There is, however, a certain fear of talking about this perversion. The opinion that homosexuality is normal was created artificially. Homosexuality is a disease.


Men det var alltså också en del (15 av 127) parlamentsledamöter som argumenterade emot katolska kyrkans homofientliga uttalanden. Här är svaren från två av dem.

Eligijus Masiulis, Liberals Movement


As a liberal, I recognize each individual’s right to freedom of choice as long as this freedom does not interfere with that of others. Homosexuals do not
interfere with my freedom.

Algirdas Paleckis, Lithuanian Social Democratic Party


My views are social democratic and, first and foremost, democratic. Evidently, nature has intended that 10 per cent of population are homosexual. Besides, homosexuality has been removed from the list of illnesses. When it comes to human rights, I am democratic.

10 Comments:

Anonymous Clapham said...

Tack!

Finns det något lista över vilka partier de tillfrågade tillhörde? Jag ser bara deras namn och bild, vilket inte säger mig så mycket.

Var det tex NÅGON konservativ eller kristdemokrat som gick emot kyrkan osv

tisdag, maj 12, 2009 10:22:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Clapham

Om du klickar på ledamotens namn så får du info om vederbörande om ledamoten är kvar i parlamentet efter senaste valet 2008. För de som lämnade parlamentet då är det ingen partinfo kvar.

Bengt

tisdag, maj 12, 2009 10:39:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Clapham

"Var det tex NÅGON konservativ eller kristdemokrat som gick emot kyrkan osv"

Bland de ledamöter som kritiserade katolska kyrkan så var det en ledamot från något högerparti och som ännu är parlamentsledamot (det kan givetvis ha varit någon eller några till konservativa ledamöter som dock lämnat parlamentet efter valet 2008)

Ona Valiukevičiūtė, Order and Justice (högerparti)

"If such people exist, they have to exist. We have to tolerate them.”

Den mest positiva ledamoten från det största partiet i landet, Homeland Union - Lithuanian Christian Democrats var
Vilija Aleknaitė-Abramikienė som hamnade i gruppen "neutrala".

“I am tolerant and do not want to comment.”

Att hon är kristdemokrat kan förklara att trots att hon först säger sig vara tolerant så vill hon "inte kommentera" vilket kan betyda att hon inte vill offentligt kritisera katolska kyrkan.

Bengt

tisdag, maj 12, 2009 10:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Länken till "Adaktusson" fungerar inte. Vad kan det bero på?

Oj, fel post men ändå.

Emma

tisdag, maj 12, 2009 11:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men hallå! Hur skulle det gå om vi i Estland tvingades på den gaykultur osm ni har? Jo bögar och lesbiska skulle löpa vilt omkring på gator och torg! Det skulle bli ett snusk utan dess like som vi varit besparade ifrån, nej tack! Om ni i Sverige vill gå i latexsupsensoarer och läderkepsar samt ha rumpan bar så är det upp till er, men vi fria Estländare föredrar jeans och t-shirt och sådant som är normalt!

Tack för mig!

/Repalu

onsdag, maj 13, 2009 4:52:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Sign. Repalu

Tack för din ironiska och roliga kommentar. Ironi över internet är en svår konst, och försvåras dessutom ytterligare när avsändaren är okänd, men din poäng gick fram. Av ordningsskäl får jag emellertid be dig använda en annan signatur. Det är förvirrande och ohederligt att skapa associationer till en känd politiker på det sättet.

onsdag, maj 13, 2009 8:28:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Mycket klargörande och intressant, Bengt. Häpnadsväckande och synnerligen lättspårad retorik. Det är tragiskt att kristenheten väljer att utnyttja sin potential på detta destruktiva sättet. Det förstör livet för så oerhört många människor.

Hur har det gått med lagen om förbud för "homopropaganda", förresten?

onsdag, maj 13, 2009 8:40:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Tor

Först, Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu stavar sitt efternamn med två e så om syftet var att låtsas det vara han som skickade medddelandet så är den anonyme redan avslöjad.

Ilmar Reepalu har för övrigt varit med vid ett tillfälle i Regnbågsparaden i Malmö (motsvarigheten till Prideparaden i Stockholm) men i övrigt har han visat synnerligen oinntresse för HBT-politik. M i Malmö är ännu mer ointreserade. Annat är det i Stockholm där moderater och sossar idag närmast tävlar om vilket parti som lokalt är HBT-vänligast. Men det var en sidokommentar.

När det gäller förbudet mot "homopropaganda" vet jag inte om det är helt avfört, det har varit debatt om det men en del politiker har väl fattat att reaktionen från EU, med rätta, skulle bli skarp om landet sa ja till en sådan absurd lag. Men det är otvivelaktigt så att i sak håller många parlamentsledamöter i Litauen med om att "homopropaganda" borde förbjudas. Ibland är EU en välsignelse för HBT-personers rättigheter. Bara hotet om eventuellt reaktioner kan stoppa vissa galna förslag i olika medlemsländer.

Bengt

onsdag, maj 13, 2009 10:52:00 fm  
Blogger Leif Ekstedt said...

När har vi kommit så långt i sexuala tillhörighetsfrågan ,att inga parader är nödvändiga. Varken hetero eller homo.

onsdag, maj 13, 2009 1:37:00 em  
Anonymous Kristina Lindquist said...

Intressant blogg!

Läs gärna denna artikel om en homofob häxjakt som nyligen blossade upp i Litauen: http://www.arbetaren.se/articles/utrikes20090401-10

Mvh/Kristina Lindquist

tisdag, maj 19, 2009 5:26:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home