fredag, maj 15, 2009

Kd:s 3:a på EU-vallistan har gjort homofientligt uttalande.

av BENGT HELD

Den som planerar rösta på en hyfsat HBT-vänlig kristdemokrat i EU-valet bör redan nu varnas för två av partiets politiker. Per Landgren, trea på listan, och Tuve Skånberg, fyra på listan, har det gemensamt att de båda varit riksdagsledamöter men också att de gjort sådana uttalanden att de förtjänat en plats på siten Fina citat från Kristdemokraterna. En hemsida som inte uppdaterar med nyheter men där man kan granska en del gamla homofientliga citat.

Annars är det ingalunda historiskt sett ovanligt att av homosexualitet följer också pedofili och pederasti. Så var det i Grekland och Rom. Inte förvånande att det också är så i Västerlandet nu


Riksdagsledamoten Per Landgren i en debatt på kd:s BBS i mars 1998

Och just därför säger kds nej till homoäktenskap, incest även mellan vuxna, och månggifte i olika former. Samhället får inte sanktionera dessa samlevnadsformer - dels för dess egen sammanhållning, styrka och fortlevnad, men främst för individernas egen lycka och välgång, och för det uppväxande släktet. De är tecken på en kultur i nedgång, i dekadens och söndervittring, som antikens Rom eller Tredje Rikets orgier.


Tuve Skånberg, riksdagsledamot, i Ystads Allehanda 16 augusti 1993.

Nu vet jag inte om de har kvar de här absurda åsikterna idag men det är tillräckligt allvarligt att de framfört dem som riksdagsledamöter på 1990-talet. Extra absurt blir det att hänvisa till Hitler-Tyskland och låtsas det var ett homovänligt samhälle när regimen där tvärtom mördade massor av homosexuella. Och det antika Romarriket hamnade faktiskt i kris först när det blivit kristet. Med den typen av retorik som vissa kd-politiker har så hade man kunnat skriva att kristendomen orsakade kulturellt förfall i Romarriket men jag ska inte resonera lika förenklat som Skånberg.
Till sist så var det vanligt i många kulturer att vuxna män gifte sig med flickor i tidiga tonåren för ca 2000 år sedan när vuxna män hade relationer med pojkar i tidiga tonåren i vissa städer i Grekland.

Och det ska i rättvisans man förtydligas att inte alla kd-politiker på partiets lista gjort den här typen av homofientliga uttalanden. Men nog är det tillräckligt illa att det är sådana på plats 3 och 4 eftersom de vad jag vet inte offentligt ångrat sig efteråt.
10 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Fina citat från Kristdemokraterna" är en av de bättre guldgruvorna på Internet.

Uppskattar din blogg. Fortsätt med det du gör.

fredag, maj 15, 2009 12:52:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Bra att du uppmärksammar dessa citat. Skånberg har så vitt jag vet inte tagit avstånd från sina teorier. Tvärtom. Han upprepade sina konspiratoriska och extremt antihomosexuella ståndpunkter i en artikel efter riksdagsbeslutet om homoäktenskap. Kolla här: http://claphaminstitutet.se/2009/04/16/242/

fredag, maj 15, 2009 9:19:00 fm  
Anonymous Feedback66 said...

Tredje Rikets orgier ja... Herregud. Vad grundas det på egentligen? Är det Röhm eller? Honom gick det ju bra för.

fredag, maj 15, 2009 11:02:00 fm  
Blogger Bengt Held said...

Ska berätta att jag nu kollat efter alla bland de 10 första på kd:s EU-vallista som har citat på "Fina citat från kristdemokraterna". Förutom Landgren och Skånberg är det bara Alf Svensson, som är på plats 10. Den tidigare kd-ordförandens uttalanden har dock inte varit lika extrema som de två andra kd-kandidaternas.

Bengt

fredag, maj 15, 2009 11:32:00 fm  
Anonymous Anonym said...

det mast roliga är att kyrkans och den kristendomen religionens förespråkare har ståt mest för pederasti och pedofili genom historien.

lördag, juni 06, 2009 9:16:00 em  
Blogger Per Landgren said...

Som så ofta i sådana här blogg-sammanhang är mitt citat från 1998 taget ur sitt sammanhang. Det är därför missvisande. Några år tidigare hade RFSL:s reseguide Spartacus debatterats i massmedia. Den innehöll tips för dem som var intresserade av sexuella kontakter med barn, pedofili. Jag anförde också en del forskning om en nutida partiell överlappning mellan homosexualitet och pedofili, vilket av förståeliga skäl är känslig materia. En historisk dylik i antiken menade jag vara väl belagd. Diskussionen fördes våren 1998. Har via mail berättat för Bengt (Held) att jag inte skulle formulerat mig så nu, men Bengt svarade inte på det. Han anser väl att det fortfarande är relevant att ta fram citatet med jämna mellanrum - inför allmänna val, kanske? - utan att nämna något om sammanhanget med Spartacus etc. Oavsett hur det i sak förhåller sig idag skulle jag inte formulera mig så nu. Skälen är flera: det har sårat många och skärpt motsättningar, vilket inte var min avsikt. Det har också meddelats mig att RFSL rensat i sina led och, inte minst, jag följer inte längre forskningen på området. Till sist kan sägas att jag vid flera tillfällen träffade en av mina meddebattörer och diskuterade frågan intellektuellt öppet och hederligt. Vi klarade ut en hel del, var inte överens om allt och skildes åt som vänner. Så kan det också gå, om man respekterar varandra och varandras åsikter.

hj h

Per Landgren

4:07 em

tisdag, juni 09, 2009 4:11:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Per

Bengt medverkar inte längre på bloggen, men jag kan svara.

För det första: Spartacus är inte RFSL:s reseguide, utan en guide för homosexuella som bland annat säljs av RFSL. Självfallet ska man ta ansvar för det man säljer, och om det förekom tvivelaktiga uppgifter i guiden, så måste RFSL ansvara för detta. Men notera skillnaden på att producera och sälja. Pressbyrån står inte för alla åsikter som framförs i de tidningar de saluför.

Det FN-rapporten från 1993 avslöjade var att personer som sökte barnprostitution ofta hade guiden med sig, förmodligen för att prostituerade av olika slag uppehåller sig på samma platser.

För det andra: Bengt refererade till er mailväxling i ett inlägg några dagar efter detta, se nedanstående länk. Visst kunde din kommentar varit mer framträdande i inlägget (eller kanske till och med fått ett eget inlägg), men som sagt, det är inte jag som har skrivit...

http://antigayretorik.blogspot.com/2009/05/tuve-skanberg-kd-kommenterar-kritiken.html

Vänliga hälsningar

Tor B

tisdag, juni 09, 2009 6:22:00 em  
Blogger Per Landgren said...

Okej Tor!

Jag ville bara förklara sammanhanget med reseguiden Spartacus och omständigheterna bakom citatet av mig från 1998, som Bengt förde fram nu några dagar före valet.

hj h

Per

tisdag, juni 09, 2009 7:05:00 em  
Anonymous Tuve Skånberg said...

"De är tecken på en kultur i nedgång, i dekadens och söndervittring, som antikens Rom eller Tredje Rikets orgier."

Citatet, ur en artikel i Ystads Allehanda som var publicerad i augusti 1993, är taget ur sitt sammanhang, såväl vad gäller den enskilda artikeln, som ur den debattrunda som artikeln ingick i. I min replik i Ystads Allehanda i slutet av augusti 1993 gjorde jag utomordentligt klart att jag tog avstånd från en förståelse av min artikel som att jag ville sammankoppla homosexualitet och nazism. Många av offren i nazityskland var homosexuella. För den som följde hela debatten framstod detta klart redan i augusti 1993. Att gräva upp artikeln 2009, damma av den, ta citatet ur sitt artikel- och debattsammanhang, och låta den få en betydelse som jag redan i svarsrepliken i augusti 1993 tog avstånd från, är osakligt.

vänliga hälsningar

Tuve Skånberg

fredag, april 30, 2010 10:45:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Tuve S

Det andra då? Att ett sanktionerande av "dessa samlevnadsformer" är ett tecken på en kultur i nergång, dekadens och söndervittring?

söndag, maj 02, 2010 1:50:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home