måndag, juli 27, 2009

Så förtalar man homorörelsen utan att ta ordet i sin mun

Idag inleds Stockholm Pride som också är en stor högtid för den konservativa kristenheten. En av de årligen återkommande ritualerna är att dekonstruera själva ordet pride. En mycket populär variant av detta som jag sett tidigare år är att påminna om att det engelska ordet pride inte bara kan översättas med stolthet, utan även med högmod. Ja tåckna e di, sodomiterna...

En annan variant är att framställa stolthet som något alltigenom negativt och ont. Jag har sett det många gånger, och därför säger min erfarenhet att det inte var en slump att nedanstående text publicerades i fredagens Världen Idag, alldeles innan Stockholm Pride. Skribent: Daniel Viklund.

1. Stoltheten förutsätter och tar för givet – Ödmjukheten frågar och visar omtanke.
2. Stoltheten visar inte att den är imponerad –Ödmjukheten gläds med den som berättar.
3. Stoltheten frågar inte efter hjälp eller vägledning – Ödmjukheten söker råd och hjälp.
4. Stoltheten överdriver – Ödmjukheten ser något stort i det lilla.
5. Stoltheten kräver och förväntar sig – Ödmjukheten förväntar sig inget, men uppskattar allt.
6. Stoltheten hävdar sin rätt – Ödmjukheten är tacksam.
7. Stoltheten vill vara speciell och annorlunda – Ödmjukheten kan vara anonym och inser att alla är i samma båt.
8. Stoltheten vill inte bli tillrättavisad, den vill undervisa – Ödmjukheten lyssnar även om det verkar fel, den kanske inte vet allt…
9. Stoltheten kommer med ursäkter – Ödmjukheten säger förlåt.
10. Stoltheten är självklok och oberoende – Ödmjukheten är ett behovets barn.

Byt ut ordet Stoltheten mot hbt-rörelsen eller homosexuella, och vips går patiensen ut mitt framför ögonen. Varje punkt kan läsas som ett angrepp på eller förlöjligande av hbt-rörelsen och kampen för lika rättigheter. Det är lömsk och raffinerad antigayretorik, som när den avkodas avslöjar en skrämmande syn på vilket förhållande hbt-personer bör ha till det omgivande samhället. Sitt still i båten. Tro inte att du är något. Tjata inte så förbannat om rättigheter. Var osynlig. Det finns andra som känner dig bättre än du själv.

37 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag vill påstå att det är ett tecken på högmod, listan. :P

Det är intressant att personer som menar sig stå för diskretion och ödmjukhet basunerar ut sina åsikter och klistrar dem i ansiktet på folk.

måndag, juli 27, 2009 5:46:00 em  
Blogger feminix said...

Hej, du har en klok och läsvärd blogg. Jag undrar dock om du har funderat över den stora invandringen av muslimer med tanke på islams oförsonliga syn på homosex. I vissa muslimska länder är det ju förenat med dödstraff.

måndag, juli 27, 2009 9:18:00 em  
Blogger sMARTAss said...

Att det finns en motsatsförhålande mellan att hävda sin rätt och att vara tacksam ger tacksamheten en ganska obehaglig innebörd...

Feminix; menar du att vi skulle hålla världen segregerad så att fundamentalister får vara i små värdeparadis? Bättre tänker jag att låta kultur möta kultur. Alla borde exponeras för det okända; en del behöver möta ett samhälle öppet för homosexuella, andra kanske mår väl av att stöta på en religiös.

tisdag, juli 28, 2009 12:31:00 fm  
Anonymous Anonym said...

sMARTAss

Ja så länge det inte är kristna som avses för då får homolobbyn skrämselhicka. Sensus som på något sätt skall representera kyrkan på pride de ägnar sig åt synkretism istället för att sprida läran om Jesus. Det är ju det som allt går ut på för liberalteologerna: Att avkristna svenska kyrkan. Samkönade vigslar är bara ett symtom.

tisdag, juli 28, 2009 9:23:00 fm  
Anonymous Clapham said...

"islams oförsonliga syn på homosex"

Det här är bara larv. Visst finns det många muslimer som är homofober, men även många som inte är det. Samma med kristna och judar.

Skaffa fler vänner.

tisdag, juli 28, 2009 9:34:00 fm  
Anonymous ab said...

Jag antar att Daniel Viklund själv är ödmjukheten, den som gläds med andra och säger förlåt?

tisdag, juli 28, 2009 10:27:00 fm  
Anonymous MN said...

Konspiratoriskt Tor!!
Jag kan inte göra samma koppling du -- att det Viklund imlicit talar om HBT-rörelsen....

Du ser troll...

MN

tisdag, juli 28, 2009 12:41:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

MN

Texten baserar sig på antihomosexuella klichéer, kretsar kring begreppet stolthet och publicerades i samband med Pridefestivalen. Det är lite för många pusselbitar som ligger rätt...

tisdag, juli 28, 2009 12:54:00 em  
Anonymous MN said...

Utifrån länken du som givit till VID får man intrycket att redaktören klipp ut punkter ifrån en längre uppbyggelsetext som skall finnas i papperstidningen...

Stolthet/Högmod är för övrigt viktiga begrepp också i den kristna föreställningsvärlden t.e.x. i den katolska (med högmodet såsom dödssynd)....
Det har alltså inget med HBT-rörelsen skaffa utan snarare en mänsklig disposition per se.

Är det inte så Tor; att med prideveckan såsom glasögon blir risken överhängande att man läser och tolkar in ting i onödan....

Återigen, det svårt att göra en samlad bedöming utan att ha hela Viklunds text...

mvh
MN

tisdag, juli 28, 2009 1:02:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

Dick Erixon hade ett intressant inlägg här om dagen: http://erixon.com/blogg/2009/07/pride-utnyttjar-minoriteter-i-syfte-att-predika-normloshet/ kanske en problematik ni också kan ta upp?

tisdag, juli 28, 2009 9:03:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Det gillar Du väl inte. Att vanliga
homosexuella inte sitter på skrindor under pridefestivalen och visar den ovanliga sidan av homosexuellas liv.
Fortfarande är jag av den uppfattningen , att den dagen det är ljummet intresse för parader av detta slag så har homosexualiteten funnit sin svenssonroll i vårt samhälle.

tisdag, juli 28, 2009 10:23:00 em  
Anonymous lejonel said...

Nu är det ju ett faktum att själva paraden på lördagen (som somliga verkar tro är lika med hela Pride - trots alla seminarier, föreläsningar, samtal, föreställningar, konserter etc som pågår i Kulturhuset hela veckan och i Tantogrusparken samt Kungsan delar av veckan), har blivit till en unik folkfest i Stockholm.

Vi stockholmare har ingen karneval, parad eller festtåg utöver Pride. Och att då i ett enda enormt tåg lyckas samla "vanliga" glada människor i shorts och tshirt, människor som lagt veckor på att skapa maskeradkostymer och människor som bär politiska budskap, det är fantastiskt! Det enda alla har gemensamt just där och då är: vi vill visa att vi står för mångfald och ett öppet och fritt samhälle där vi alla har samma rättigheter att älska, bilda familj och uttrycka vår könsidentitet.

Så den som har problem med det, kanske ska tänka över varför hen har det.....?

onsdag, juli 29, 2009 12:18:00 fm  
Blogger Bilbo said...

Fast jag tycker Dick Erixon har en poäng där- Lägg märke till att han är homosexuell själv. Kanske beror det på att pride och rärelser anslutna till den är lagda åt vänster politiskt sett. Var finns de borgerliga homoallternativen? Därmed inte sagt att man borde sluta med pride, men kanske bredda den lite mer?

onsdag, juli 29, 2009 3:22:00 fm  
Anonymous Daniel Viklund said...

Åh, det var verkligen intressant att se reflektionen över min uppbyggelsesida i "Världen idag!" Jag hade faktiskt inte en den ringaste tanke på att pride-festivalen äger rum i samband med detta. Mitt motiv är inte att peka på negativ stolthet i en speciell rörelse, utan i allmänhet. Är inte ödmjukheten själv men säger förlåt om någon människa känner sig sårad.

onsdag, juli 29, 2009 9:44:00 fm  
Anonymous Björn said...

Bilboinchina,

Jag och mina vänner är höger och känner oss inte hemma i Pride för att inte tala om RFSL som ju är ockuperat av vänsterradikala fjollor med pipiga röster och arga feminist butch flator med säkerhetsnålar i kinderna.

Jag är stolt över att jag är en konservativ bög som inte behöver manifestera min homosexualitet genom att göra mig mera manlig eller kvinlig än vad jag är eller ikläda mig pridedlaggan, typ.

Jag är helt öppen med alla och det funkar finemang.

Jag har aldrig deltagit i Pride men jag stödjer initiativt fullt ut, inte minst eftersom man ser vilka reaktioner det får från fundokristna puckon som går på högvarv i sin inskränkthet och sin tråkiga inställning till alla homosexuella inkluderande mig.

onsdag, juli 29, 2009 11:04:00 fm  
Blogger Bilbo said...

Björn: o.k bra reflektion! Personligen tror jag att om de som är emot pride istället ignorerade det så skulle de vinna mer på det....
Det tråkiga i det hela är alla homosexuella kristna som kommer i kläm mellan just fundamentalisterna å ena sidan och de hbt folk som är emot allt kristet.

onsdag, juli 29, 2009 2:03:00 em  
Anonymous Clapham said...

@ Björn

Vilka delar av hbt-rörelsen gillar du?

/ Clapham

onsdag, juli 29, 2009 2:15:00 em  
Blogger feminix said...

sMARTAss och Clapham! Svensk folkökning 2008: Svenska barn 36%. Invandrare och invandrares barn 64%. Islam tar över Sverige genom barnvagnar, inte stridsvagnar. I muslimska länder tillämpas sharialagar som påbjuder dödsstraff för homosex handlingar. Kanske borde gayfolket något lite tänka på detta?

onsdag, juli 29, 2009 3:58:00 em  
Anonymous Anonym said...

@ feminix

hahaha, jag har haft sex med en hel del muslimska killar och lovar att tänka på dina visa ord :)
Hur många muslimer tror du verkligen vill döda homosexuella i sverige? Inga jag känner ivf.

Det är dessutom bara bra om invandrare (svenskar med invandrarbakgrund antar jag att du menar, de ÄR svenskar) skaffar barn, vi behöver en större befolkning i sverige för att kunna ta hand om alla åldringar i framtiden.

/ Clapham

onsdag, juli 29, 2009 4:55:00 em  
Blogger feminix said...

Clapham! Dina muslimska killar tillhör en religion vars lagar har dödsstraff för brottet att överge islam och gayhandlingar. De behöver inte själva utföra morden på gaypersoner. Svenska "fredliga" muslimer kommer inte att protestera när muslimerna blir i majoritet och de muslimska ledarna inför sharia i Sverige. Då blir det kriminellt att vara gay. Hur många Prideparader ser du i Iran? Vakna!

onsdag, juli 29, 2009 7:49:00 em  
Blogger Kalle said...

Feminix, det har dina kristna polare med!

Men jag uppskattar att du inte gilla religion, även om islamkritiken blir lite tröttsam.

onsdag, juli 29, 2009 8:17:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fy fan. Min erfarenhet är att värdekonservativa kristna är de absolut minst ödmjuka människor man kan stöta på.

torsdag, juli 30, 2009 12:49:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Anonym:

Eller hur!

Det är förvånansvärt ofta de är motsatsen, väldigt säkra på sin sak och arroganta, fördömande. Det blir bara ord, utan mening, det de säger.

Det är som i Mars attacks! - we come in peace, och så har de ihjäl allihop. :P

torsdag, juli 30, 2009 2:04:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Feminix

Jag anser inte att åsikter om homosexualitet ska vara utslagsgivande för människor som söker fristad eller ett nytt hem i ett visst land.

Daniel Viklund

Då handlar det alltså om ett formidabelt sammanträffande. Sådant är jag inte främmande. Hela evolutionen bygger ju på det :-)

Även utan koppling till homorörelsen tycker jag texten är ytterst suspekt. Varför ska man inte hävda sin rätt? Varför ska man inte kräva rättigheter om man behandlas orättvist? Vad är det för fel på självförtroende?

torsdag, juli 30, 2009 9:09:00 fm  
Anonymous Clapham said...

@ feminix

Ni i extremhögern tycks vilja piska upp bråk mellan homosexuella (bögar) och muslimer. Det fungera inte speciellt bra. Troligen för att baktanken är så uppenbar:
"Höhö, vi hatar ju både bögar och muslimer så vi försöker få dem att slåss med varandra! Genialt!"

torsdag, juli 30, 2009 9:45:00 fm  
Blogger feminix said...

Konstigt, Clapham, jag hör inga skratt från Irans bögar? Nej, visst ja, dom har ju antingen flytt eller avrättats! Varför fly från muslimer, som är så snälla? Vet Irans bögar nåt som du inte vet? Och jag hatar INTE bögar, men jag hatar den politiska religionen islam, som hatar det bögar gör med varandra.

torsdag, juli 30, 2009 10:50:00 fm  
Blogger feminix said...

Billgren! När Sveriges muslimer kommit så långt som Irans muslimer då kommer bögar med självförtroende att avrättas först. Varför skulle just muslimerna i Sverige vara annorlunda än världens andra muslimer? Vakna!

torsdag, juli 30, 2009 10:58:00 fm  
Anonymous Clapham said...

@ feminix

Tror du verkligen att alla muslimer har någon slags gemensam agenda??

Har alla kristna det, alla judar????
Nej, de har de givetvis inte.

Lär känna fler muslimer, de har ytterst olika värderingar och åsikter.

För varje kommentar så avslöjar du bara mer och mer av din egen paranoia.

"Vakna!"
Klassisk avslöjande red flag.

/ Clapham

torsdag, juli 30, 2009 11:16:00 fm  
Blogger Fredrik Stangel said...

feminix: "Varför skulle just muslimerna i Sverige vara annorlunda än världens andra muslimer?"

Därför att de valt att bosätta sig i demokratin Sverige, snarare än i diktatoriska stater med islam som lagstyrande religion. Det är du själv som borde "vakna", eller gå i sensommaride, så att vi slipper ditt konspiratoriska dravel.

torsdag, juli 30, 2009 11:20:00 fm  
Blogger feminix said...

Muslimer har gemensam agenda? Ja, Clapham, det är jag övertygad om. Om man studerar några av muslimernas egna bloggar och deras "reklam" för islam så inser man snart att muslimens främsta plikt är att verka för islams spridande till hela världen. Detta gäller ALLA muslimer. Men de är kloka nog att inte visa den sidan förrän man blivit tillräckligt många så att deras parti blivit det största. Då införs sharia och vi får säga hej då till frihet och demokrati. Islam har två ansikten, ett leende och "annat". Läs på min blogg vad M Omar säger!

fredag, juli 31, 2009 9:22:00 em  
Anonymous Björn said...

Jag besökte Feminix blogg och kan se att hon snarare är SD än Värdekristen även om säkert hon kan vara både och :-)

Jag tror inte hon "hetsar" fram någon motsättning som inte finns men hon belyser en viktig fråga.

Lite lustigt att hon gör det på en homoblogg bara. Man kan undra hur hon hittade hit och varför hon är just här?

Radikal Islam är ett verkligt hot och en påtaglig fara för våra västerländska demokratier. Basta. Det behöver man inte vara en konspiratorisk rasist för att kunna konstatera.

Sverige måste vara det landet i världen där man är räddast för att kritisera Islam, förmodligen för att man inte vill bli sedd som rasist.

Liberalismens dilemma är att man tror att man måste vara tolerant mot allt, då även mot det uppenbart intoleranta som radikala muslimer.

Jag arbetar i en förort till Stockholm där jag dagligen ser effekten av radikaliseringen. Fler och fler muslilmska kvinnor ikläder sig sjal och till och med burka. Jag gick förbi ett muslimskt (kommunalt finansierat) dagis segregerat för flickor bara och såg hur man sätter på sjalar på 4-7 åriga småflickor.

Det är högst motbjudande och skulle inte kunna ske ens i deras hemländer eftersom sjalen är till först när kvinnan uppnått sexuell mognad och kan anses utgöra en sexuell frestelse för män alltså vid puberteten.

Så vad som sker i Sverige är att radikaliseringen ökar i takt med att muslimerna konfronteras med det fria, öppna svenska samhället.

Ärligt måste vi också se att vi inte direkt importerat gräddan på moset av befolkningen från länder som tex Somalia utan de fattigaste och de som saknar grundskola och ofta är analfabeter. Grogrunden för fundamentalism är stor i dessa grupper, dessutom är arbetslösheten i den förort jag arbetar 70% och 15% är långtidssjuka/förtidspensionerade, alltså, 15% i arbetför ålder förvärvaarbetar. Resten lever på mina och dina skattepengar. Nu är inte alla invandrare i förorten jag syftar till men runt 90% är av annan etnisk härkomst än den svenska så i stort alla.

Så, utan att vara rasist, jag håller med signaturen Feminix och slutar därför med att säga Vakna oxså :-)

Nu ser jag fram emot alla inlägg av typen: Du Björn din otäcka lilla rasist och jadda, jadda.....

Det är för att ingen vågar säga det jag säger ovan som är en sanning som partier som SD växer och med 100% kommer in i Riksdagen nästa år vilket jag beklagar därför att jag anser att de etablerade partierna borde våga ta upp dessa problem på allvar.

lördag, augusti 01, 2009 10:45:00 fm  
Anonymous Krister said...

Beskrivningen är bra, den förklarar varför högmodiga och förhärdade HBT-syndare är på väg till helvetet. Dock är beskrivningen alldeles för snäll, det är egentligen mycket värre än vad den säger. Så fungerar syndens makt att bedraga.

måndag, augusti 03, 2009 8:49:00 fm  
Anonymous Sanna said...

Nej, artikeln är värdelös, ödmjukhet är inte en motsats till stolthet, och "negativ stolthet", det är ett hittepå-begrepp bara för att undvika skriva högmod/högfärd, och precis som Tor skriver, ett angrepp mot Priden.

Om Daniel Viklund verkligen hade menat att hans motiv inte var att peka ut nån speciell rörelse hade han mycket väl kunna använda orden högmod/högfärd, vilka ju är mer passande som motsats till ödmjukhet.

Vad det gäller antigayretoriker så tror jag inte på sammanträffande.

måndag, augusti 03, 2009 9:44:00 fm  
Blogger Johan said...

Björn

Jag håller med om att man ska kunna föra fram den information och åsikter som du gör och ta upp detta i en seriös debatt. Men att kalla din uppfattning en sanning är att själv bli som en dogmatisk Livets ordare (som du inte tycks gilla). Visst är radikal islamism ett verkligt hot mot västerländska demokratier. Men dogmatiska kristna västerländska regimer (oavsett om de kallar sig demokratiska som t.ex. Bush's extrema regim som stakat ut en kurs som är svår att ändra; men tack och lov för att Obama är vid rodret nu) ses nog av många människor i många muslimska länder som ett hot mot deras liv och leverne. Det kan vara en bra träning att sätta sig in i hur människor i andra delar av världen och i andra kulturer känner sig och tänker innan man drar sina slutsatser. Dessutom är väl alla de muslimer som finns i Sverige inte nödvändigtvis radikala islamister. Jag skulle tro att majoriteten muslimer i Sverige inte är det utan de vill bara kunna leva sina liv på ett bra och värdigt sätt utan att lägga sig i andras affärer eller att andra lägger sig i deras ungefär som de flesta människor vill. Men det är möjligt att du har andra uppgifter som tyder på att de flesta är radikala islamister (i så fall ge källan till informationen please). Sedan har du ju givetvis rätt att, oavsett hur det ser ut, så skall både kristna och muslimska s.k. homofober (dessutom andra sådana också) kritiseras.

tisdag, augusti 04, 2009 5:02:00 em  
Anonymous Daniel Viklund said...

Alltså... jag hade inte pride eller hbt-rörelse i tankarna när jag skrev min predikan i Världen Idag. Hade absolut kunnat använda högfärd/högmod istället, det är det jag definierar som "negativ stolthet" (underförstått att det kan finnas en "positiv stolthet").
De tolv tillspetsningarna är ju avslutningen av en artikel, och måste förstås i direkt koppling till det föregående.
Ödmjukhet i en kristen kontext handlar alltid om en kapitulation av det egna oberoende "jaget" för att frigöra Guds möjligheter till både upprättelse och försvar, och i dom kan vi finna "högre vägar". Biblisk ödmjukhet handlar om frigörande av den nya identitet man finner i Kristus genom tron, vilken är en oerhörd källa till både självförtroende och sann auktoritet! Då handlar det mer om att hävda Guds rätt för ens liv och som Paulus skriver i Romarbrevet: "Om Gud är för oss vem kan då vara emot oss?"
Men utanför konceptet av ett fungerande liv "i Gud" och en aktivt pulserande Gudsrelation kan säkert citatet låta märkligt och självutplånande på något sätt.

torsdag, augusti 06, 2009 11:01:00 fm  
Blogger Johan said...

Daniel V

Varför blir det du säger i ditt försvar inte trovärdigt, tror du? Om du nu ville använda ordet eller begreppet ödmjukhet så fanns det ju ingen anledning att använda ordet stolthet som motsats. Då borde du ju använt ordet högmod eller högfärd istället. Eller hur? Om du nu istället ville tala om negativ och positiv stolthet så borde du ju ha skrivit det. Du blandar och ger och tror att folk ska gå på ditt slingrande. Tala antingen i klarspråk eller tala inte alls.

fredag, augusti 07, 2009 9:31:00 fm  
Anonymous daniel giertz said...

Johan

Vad heter Pride and Prejudice på svenska? Den heter Stolthet och fördom. Inte "högmod och fördom" eller "negativ stolthet och fördom". Det är vedertaget att stolthet kan ha en negativ klang, utan att det behöver påpekas. Man får 663 000 träffar om man googlar "stolthet", 5 om man googlar "negativ stolthet" och 89 om man googlar "positiv stolthet". I mer än 999,8 promille av fallen, anses det alltså framgå av sammanhanget om man avser positiv eller negativ stolthet.

Varför inte anklaga tv3 för att de ska sända Stolthet och fördom bara en dryg vecka efter Prideveckan (11/8), när du ändå håller på? Det måste ju vara tänkt som en underförstådd känga mot Pridefestivalen.

lördag, augusti 08, 2009 5:22:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home