lördag, juli 25, 2009

Scientologernas aggressiva utställning om psykiatri

av TOR BILLGREN


Hitler och likhögar. Scientologerna försöker nyansera diskussionen om psykiatrin.

I lördags råkade jag se utställningen Dödens industri - psyikatri på Börshuset i Malmö. Bakom står "Kommittén för Mänskliga Rättigheter" och det tog ungefär en sekund att genomskåda det hela som ett scientologiskt propagandaarrangemang av gigantiska mått. Utställningen går ut på att utmåla psykiatrin är en helvetisk vetenskap som bedrivs av sadister, brottslingar och maktfullkomliga galningar med enda syfte att förstöra, plåga och mörda människor. Det bakomliggande syftet är förstås skapa skepsis och rädsla för konventionell och vetenskapligt vedertagen psykiatri, så att att scientologernas hemsnickrade terapi dianetik ska framstå som en seriös, fungerande och human metod.

Det anmärkningsvärda är inte att utställningen är kritisk mot psykiatri - utan den extremt aggressiva retoriken. Jag har faktiskt aldrig sett något liknande när det gäller selektiv framställning och demonisering. Här ligger antigayretorikerna i lä, även de mest extrema.

Det är avslöjande att orden scientologi, dianetik eller L. Ron Hubbard (scientologernas framlidne grundare och guru) inte förekommer på något ställe i utställningen. Det faktum att scientologerna ser sig tvungna att använda ett täcknamn, som dessutom doftar starkt av FN, vittnar om att de är väl medvetna om hur komprometterad rörelsen och de egna varumärkena är. Paradoxalt nog komprometteras den ännu mer av en utställning av denna kaliber.

Dödens industri kommer enligt KMR:s hemsida till Stockholm i oktober. Se den och få en formidabel uppvisning i aggressiv och oärlig retorik av den absolut lägsta sorten.

Länkar:

Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Psychiatry: An Industry of Death (Wikipedia)

Citizens Commission on Human Rights (Wikipedia)

8 Comments:

Anonymous Therése said...

Intressant! Det är som du säger, inte ett ord om Hubbe, eller Dianetik...men Googlar man KMR så blir dte väldigt lätt att ta reda på vilka som står bakom organistaionen. Men vem gör det?
Tack för varningen.
Dom är inte dumma de där scientologerna...de vet hur en slipsten skall dras...och hur man äskar pengar.

lördag, juli 25, 2009 8:39:00 em  
Anonymous Sanna said...

Enligt scientologens lära orsakas psykoser, depressioner ja istort sett alla psykiska sjukdomar av thetanerna. döda utomjordingarnas själar som besatt människokroppen, sk thetaner.
Dianetisk terapi går ut på att rensa människorna från de döda utomjordingars själar,och hela terapin går i etapper, den ena etappen dyrare än den andra, och när man uppnått högsta OT nivå, (OT=Operating Thetan), ska man enligt scientologerna kunna göra utomkroppsliga resor och påverka materia och tid med tankekraft.

Ron L Hubbard hade en underbar fantasi, synd att han, och hans efterföljare, hade så svårt att skilja på fantasi och verklighet.

lördag, juli 25, 2009 10:20:00 em  
Anonymous Clapham said...

Jag kommer definitivt att gå på den där utställningen och plocka på mig så mycket propaganda material jag kan.

Sen är det raka vägen till pappersåtervinningen. Många bäckar små...

söndag, juli 26, 2009 10:18:00 fm  
Blogger Michael G. Helders said...

Intressant! Jag hade tänkt mig dit, men då jag inte var hemma i skåneland under tiden utställningen ägde/äger rum, blev det inte möjligt.

Själv är jag starkt för 100% religionsfrihet. Men ibland funderar jag över om scientologi och dylika sekter borde bli olagligt. Svensk media är ju för fega för att skriva något kritisk om scientologerna- av rädsla för att bli stämda...men under förra året gjorde norska tidningen VG många kritiska reportasjer: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=571731 och http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=562394

söndag, juli 26, 2009 11:55:00 fm  
Blogger Fredrik Stangel said...

Michael G. Helders: Det finns mycket skrivet på svenska om scientologerna, och det är därtill i stort sett omöjligt för en sådan organisation att stämma media för deras skriverier.

torsdag, juli 30, 2009 11:14:00 fm  
Blogger Michael G. Helders said...

Fredrik:
"I Sverige har Scientologikyrkan varit inblandad i en kontrovers som började med att den svenske scientologikritikern Zenon Panoussis lämnade in en kopia av NOT-dokumenten ("New Era Dianetics for Operating Thetans") till Sveriges Riksdag. Dokumenten, som Scientologirörelsen hade upphovsrätten till, blev därigenom en offentlig handling. Scientologikyrkan försökte hindra allmänheten att läsa dokumenten genom att ha medlemmar som satt och läste dem hela tiden under kontorets öppettider. Mellan 1997 och 2000 gjorde scientologikyrkan flera försök att få bort dokumenten från riksdagens kontor. Flera försök att få dem hemligstämplade misslyckades. Vid två tillfällen blev dokumenten stulna. Scientologikyrkan nekar inblandning, men kritiker[källa behövs] ser dem som huvudmisstänkta. Panoussis förlorade rättegången om upphovsrättsbrott och 1998 blev han tvungen att betala skadestånd och rättegångskostnader. Efter tre års upprepade försök av scientologikyrkan att hemligstämpla NOT-dokumenten lyckades man 2000 få riksdagen att anta en lag som hemligstämplade dokumenten. Flera jurister protesterade eftersom detta innebar att upphovsrätten gick före Sveriges grundlag." - Wikipedia

torsdag, juli 30, 2009 8:17:00 em  
Blogger Fredrik Stangel said...

Det finns ingenting i det som inte ligger i linje med senare IPRED- och fildelningslagstiftning. Att sprida upphovsrättsskyddade dokument är inte varken den mest lämpliga eller den enda metoden att belysa en rörelse sådan som Scientologikyrkan.

fredag, juli 31, 2009 1:39:00 em  
Anonymous Krister said...

Mikael: om du är för religionsfrihet till 100% så borde inte ens tanken att vilja förbjuda en religion uppstå i ditt sinne.

måndag, augusti 03, 2009 8:51:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home