fredag, augusti 11, 2006

Konstiga utgångspunkter om hatbrott

Jur.kand Daniel Brinkeback ondgjorde sig i tidningen Dagen den 3 augusti om rapporteringen om hatbrott.

Det intryck jag – och säkert de flesta andra tittarna – fått av inslagen, är att hatbrott framför allt berör brott mot homosexuella. Det är också arkivbilder från sådana brott som visas, och det är mest personer som företräder homosexuella som uttalar sig.

Han konstaterar att så inte är fallet:
Under år 2005 identifierades hatbrottsmotiv i totalt 3681 brottsanmälningar. I majoriteten av dessa – 2272 anmälningar – var motiven främlingsfientliga. Det bedömdes att det förekom antisemitiska motiv i 111 anmälningar och homofobiska motiv i 563 anmälningar.

Eftersom hatbrott med homofobiska motiv är så få i jämförelse med främligsfientliga, bör de alltså inte rapporteras i media. Och då bör ju inte heller hatbrott med antisemitsika motiv heller lyftas upp till debatt, eftersom de är ännu färre... Eller hur menar han?

Jag har själv raljerat över de lägliga rapporterna om hatbrott mot homosexuella inför Pridefestivalerna. Homosexuella ska tydligen inte få demonstrera och festa om det inte samtidigt är lite synd om dem... Men å andra sidan ligger det inte en propagandistisk konspiration bakom rapporteringen om hatbrott mot homosexuella, som Brinkeback antyder. Det är inte konstigt att tidningar skriver om sådant som är nytt. Begreppet hatbrott är nytt. Medvetenheten om brottsligheten som drabbar homosexuella på grund av deras läggning är ny. Problemet har inte erkänts förrän på de senaste åren. Självklart kan tidningarna inte avstå från att rapportera om nyheter och viktiga händelser, bara för att stoffet är en vagel i ögat på kristenheten.

1 Comments:

Anonymous Björn said...

Daniel Brinkeback fick in sitt inlägg i DN också. Vad som är oärligt av honom är att han inte berättar att han är Kristdemokratisk politiker i Huddinge. Det vore schysst om han visade sitt rätta jag istället för att gömma sig bakjom den mer neutrala "Jur kand" :-)

För övrigt håller jag med dig i dina synpunkter.Varför tror dessa människor att vi homosexuella ingår i någon mystisk konspiration, någon typ av "homomaffia" :-)

Det är ju helt befängt.

lördag, augusti 12, 2006 11:23:00 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home