måndag, augusti 14, 2006

Konstitution som fylls av luft

- Konstitutionen är viktig, men människornas andliga sundhet är viktigare, sa den pensionerade domaren Nick Del Pizzo i Der Spiegel härom veckan. Han är en av motståndarna till den porrbutik, vars vara eller icke vara engagerat invånarna i den lilla staden Nyack utanför New York de senaste åren. Uttalandet är skrämmande. En jurist som är villig att åsidosätta – inte bara lagstiftningen, utan grundlagen, med hänvisning till det mycket luddiga och högst subjektiva begreppet ”andlig sundhet”. Vad kan det mer innefatta, månntro?

Ledare i kampen mot porrbutiken har skådespelaren Stephen Baldwin varit, känd från mästerverket The Usual Suspects (1995) och den lätt homoerotiska Three some (1994) – något han måste ångra bittert idag. Han blev nämligen frälst efter 11 september och spelar numera mest in kristna skateboardfilmer. Hans motstånd mot butiken är grundat i förvissningen om att vi lever i den yttersta tiden, och att Bibelns uppenbarelsebok håller på att uppfyllas. Baldwin lovade, att om butiken blev verklighet, skulle han parkera sig utanför och fotografera varenda besökare och hänga ut dem på Internet.

Nyacks borgmästare förklarar sig i artikeln inte vara någon förespråkare för porrbutiken, men försvarar den principiellt, och suckar:
- Just nu är så många medborgerliga rättigheter hotade i det här landet. Då måste man se upp även när det gäller småsakerna.

Men de friheter och rättigheter som definieras i den amerikanska konstitutionen, och som presidenten i sin ed åkallar Guds hjälp för att beskydda, väger lätt för Nyacks konservativa kristenhet. För två veckor sedan flydde butiksinnehavaren staden med sin familj. Mission completed...

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home