måndag, september 08, 2008

Texttips

Johannes Forssberg skrev en bra ledarkrönika om aborter i fredagens Expressen. Men jag hittar den tyvärr inte på nätet.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är kanske den här du tänker på,
Abort är svårare än svenskar tror

måndag, september 08, 2008 5:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Notera hur främmande det skulle kännas att skylla på den heterosexuella livsstilen när det gäller abortproblematiken...

måndag, september 08, 2008 9:27:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med om att Johannes artikel är bra.

Och tp har i sin kommentar här en poäng.

Bengt Held

måndag, september 08, 2008 6:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fast jag gillar inte kommentaren "Vissa är också vulgära, som Ung Vänster när de tryckte upp T-shirtar som utan vidare talade om att bäraren 'också gjort abort.'" Det är OK med abort förutsatt att man skäms för det och inte är beredd att säga det högt, för då är man vulgär?

torsdag, september 18, 2008 12:58:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det är just det polariserade synsättet som du redovisar i din slutsats, som skribenten vill komma ifrån.

torsdag, september 18, 2008 1:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag ser att han vill nyansera diskussionen, men repliken ovan ingår i ett angrepp på ensidigheten: "I Sverige är det ofta tvärtom så att aborträttens förespråkare är de som är McCainskt enkelspåriga och i någon enstaka, banal mening slår fast sin hållning. Vissa är också vulgära, som Ung Vänster när de tryckte upp T-shirtar som utan vidare talade om att bäraren "också gjort abort"."
Jag kan faktiskt inte läsa det annorlunda än att artikelförfatteren ogillar vad han uppfattar som det vulgära i att säga att man gjort abort: att denna typ av 'enkelspårighet' inte borde finnas.

Problemet är att många kvinnor faktiskt inte upplever sin abort som deprimerande eller svårhanterlig (det finns studier om detta, men hittar dem inte nu). Många upplever den som en oblandad lättnad. Jag har aldrig märkt att det inte betraktas som OK att problematisera abort (utan att begära dess avskaffande); istället har jag ofta upplevt det som icke accepterat att säga att man gjort abort och att det var ett bra beslut som inte hade några sidoeffekter - en uppfattning jag också hört från många andra kvinnor. Om det ska finnas plats att säga att abort var ett svårt beslut som togs med sorg måste det också finnas plats att säga att det var ett lätt beslut som togs utan problem, utan att få heta vulgär - annars har vi knappast nyanserat debatten.

fredag, september 19, 2008 1:19:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home