måndag, oktober 06, 2008

Fåniga protester mot kristen rektor

Delar av Lunds akademikerkår gör sig till ordentligt åtlöje i sina protester mot Lunds Universitets blivande rektor, Per Eriksson. De ser det som ett problem att han är kristen och har en bakgrund i pingstkyrkan, och tycks utgå från att det per automatik diskvalificerar honom för ett chefsjobb vid en myndighet. Sinnessjukt. Hur ställer sig de indignerade akademikerna till människor med "en bakgrund" inom islam? Är det verkligen grupptillhörighet som är det viktiga, och inte de personliga kvalifikationerna och ställningstagandena? Så här uttalar sig Cecilia Hägerhäll, som är universitetslektor i biokemi:

– Rektorn får tro vad han vill och vara med i vilket parti han vill. Men som representant för Universitetet känns det inte seriöst.

[...]

Hon är orolig att Per Erikssons värderingar ska påverka naturvetenskaplig forskning inom Universitetet, men även humanistisk forskning. Till exempel teologi.

– Han tillhörde en rörelse där man menar att bibeln är Guds ord, punkt. Och pingstpastorn Åke Green säger att homosexualitet är en synd. Det är inte en sådan person som passar att vara rektor. Pingstkyrkan är ju en rätt extrem vetenskapsfientlig rörelse. Hade han varit buddhist hade det varit mycket mer okontroversiellt, säger Cecilia Hägerhäll.


Vad är det hon säger? Hade det varit mer OK med en buddhist? Varför? För att alla buddhister är snälla? På vilket sätt skulle buddhismen vara mindre vidskeplig än kristendomen? Och vad i hela fridens namn har Åke Green med det här att göra?

Jag hoppas verkligen att det i själva verket ligger andra skäl än de ovan angivna bakom protesterna, till exempel bitterhet över att den kandidat de förordade inte blev vald. Det gör inte utspelen mindre pinsamma. Men mer begripliga.

Här ligger QX:s artikel, och här och här skriver Dagen.

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra rutet, Tor!

Jag delar sällan dina åsikter i gaydebatten, men den här gången träffade du mitt i prick...

Det hedrar dig verkligen att du inte är för ett slags åsikts- och religionsförbud för skolledare i vårt land. Dessvärre har vissa "liberala" bloggare svikit sina ideal å det grövsta i just den här frågan.

tisdag, oktober 07, 2008 3:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

@ Bengt

Vilka "liberala" bloggare talar du om? Jag har inte sett någon annan än Tor belysa den här frågan.

/
John Galt

tisdag, oktober 07, 2008 10:59:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Bengt

"Jag delar sällan dina åsikter i gaydebatten, men den här gången träffade du mitt i prick"

Det kan ju vara så enkelt att Tor (och jag) jobbar för ALLAS mänskliga rättigheter även de som är med i en pingstförsamling.

Att vi jobbar mot ALLA typer av diskriminering även mot diskriminering pga religion.

Du tycker säkert att vissa betett sig kränkande mot rektorn. Och det kan ju vara sant. Men varför skulle det inte vara lika kränkande om någon betett sig så här för att vederbörande är bög eller lesbisk. Hade du inte hållt med Tor i den situationen.

Kanske du Bengt själv är med i en konservativ kristen sekt och kan identifiera dig med rektorn. Men solidaritet handlar ju till sist om att värna även de människor vi själva inte kan identifiera sig med.

För mig är det främmande att vara med i någon Pingstförsamling, men jag (och Tor) försvarar deras mänskliga rättigheter.

För dig är det kanske främmande att ha sex med eller hångla med någon annan man, men du borde trots det offentligt och tydligt försvara homosexuellas rätt att inte bli diskriminerade.

Säger man att alla har lika värde, då betyder det verkligen ALLA, inte bara de som liknar en själv eller som man enkelt kan identifiera sig med.

Bengt Held

tisdag, oktober 07, 2008 11:31:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Förtydligande

"konservativ kristen sekt"

Jag skulle använt ordet församling. Jag kallar inte pingsförsamlingen en sekt, förutom då på Öland möjligen. :-)

Bengt Held

tisdag, oktober 07, 2008 11:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Dessvärre har vissa "liberala" bloggare svikit sina ideal å det grövsta i just den här frågan."

Vilka är de där "vissa" (det är tydligen fler än en eftersom du använder pluralform)?

Jag är intresserad att besöka deras bloggar så jag kan berätta att de har fel. Var vänlig berätta vilka de är.

Bengt Held

tisdag, oktober 07, 2008 11:44:00 fm  
Blogger Liv said...

Go Tor!

tisdag, oktober 07, 2008 1:29:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Här har jag raderat en infantil och irrelevant kommentar från Randor. Hon/han har inte vett att hålla sig borta.

onsdag, oktober 08, 2008 7:39:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Det kan ju vara så enkelt att Tor (och jag) jobbar för ALLAS mänskliga rättigheter även de som är med i en pingstförsamling."

Varför har Tor då inte skrvit något till försvar för Robert Somfai,vars statliga arbetsgivare krävde att han skulle sluta som krokimodell för att få anställning? Har du skrivit om det, Bengt?

söndag, oktober 12, 2008 8:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det spelar väl ingen roll för en statlig arbetsgivare om en anställd jobbar som nakenmodell så länge det inte tar tid och prestanda från huvudsakliga jobbet hos staten. Sedan må nakenmodellen vara homosexuell eller vad som helst, det hör privatlivet till, och om det yppar sig i tillfälliga storleksförändringar i visst organ vid modellandet beroende på om det är manliga eller kvinnliga tecknare, spelar inte heller någon roll.

fredag, oktober 24, 2008 6:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Den kristne rektorn Per Eriksson på Lunds Universitet skall sägas upp med omedelbar verkan. Hans krista talibanska värderingar har inte på Lund Universitet att göra.
Han är emot stamcellsforskning på mänskliga fosterstamceller,precis som hans likasinnade stollar i Pingstkyrkan. Han är också emot evolution där djur och människor inte får blandas,och menar precis som dom andra Pingskyrke-stollarna att alla människor skall endast vara stöpta i Kristus-kopior.
Han är även emot aktiv dödshjälp på obotligt sjuka och skadade människor,och precis så resonerar alla krista fundamentalister. Fundamentalistvärderingar får inte existera på ett universitet som kan påverka elever,lärare och allmänheten i fel riktning,där krist-taliban-värderingar kan få inflytande och ett övertag.
Stamcellsforskningen på mänskliga embryon får inte hindras på något sätt,så därför skall den nye super-kristne rektorn bort från skolans undervisningar. Per Eriksson får inte heller vara med och påverka med sina taliban åsiker någonstans,vare sig direkt eller indirekt.

torsdag, oktober 30, 2008 12:16:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Skärp dig.

torsdag, oktober 30, 2008 12:19:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home