måndag, oktober 13, 2008

"...vuxnas behov av att legitimera sina perversioner..."

Kristdemokrater i Svenska Kyrkan är en paraplyorganisation för kristdemokrater som är engagerade i Svenska Kyrkan. Under rubriken DISKUTERA på deras sajt finns en text av Nils O Andersson, där han i tjugo punkter argumenterar mot välsignelse av homosexuella relationer. Det är en utmärkt uppräkning av antihomosexuella klichéer och uppvisning av demoniserande retorik. Texten torde ha några år på nacken, men eftersom den ligger kvar på den ofta uppdaterade sajten, kan jag inte se den som något annat än ett officiellt diskussionsunderlag i homosexfrågan från dessa kristdemokrater.

Nedan finns några godbitar som Bengt Held klippt ut. Dokumentet finns i sin helhet här.

Gaylobbyns företrädare i RFSL arbetar inte för att etablera en ny teologiskt grundad förståelse av Bibeln eller kyrkans bekännelse. De är endast ute efter legitimitet. För dem är det viktigt att alla centrala normsändare i samhället, däribland kyrkan, bejakar det dom står för. Om kyrkan bidrar till legitimeringen av en homosexuell livsstil genom att introducera en välsignelseakt för homosexuella så är det tyvärr ingen lösning på RFSL´s behov av legitimitet. Deras krav handlar inte bara om homosexuella utan även om bisexuella och ”transpersoner”. Om kyrkan säger ja till en samlevnadsform som inte ges explicit stöd i Bibeln kommer det inte finnas något teologiskt hållbart skäl kvar för att säga nej till någon av alla andra förekommande sexuella preferenser. Den logiska och teologiskt grundade spärren mot att bejaka månggifte och äktenskap mellan syskon och på sikt även pedofili och andra perversioner kommer att vara borta om Kyrkomötet säger ja till välsignelse av homosexuella....

Homosexuella relationer kan endast bli jämställda med heterosexuella i en kultur där den långsiktiga överlevnaden betraktas som likgiltig....

Det är grymt att göra barn till brickor i ett spel som handlar om vuxnas behov av att legitimera sina perversioner....

Frågan om homosexualitetens plats i kyrkan handlar inte om kärlek utan om sexualitet....

Det finns viktiga men dåligt belysta hälsoaspekter som talar emot att Svenska kyrkan skall uppmuntra långvariga och trofasta homosexuella relationer. Att välsigna innebär att Svenska kyrkan ikläder sig ett ansvar för de hälsorisker som finns inbyggda i det man välsignar....

22 Comments:

Anonymous Anonym said...

Som jag skrev i ett annat meddelande är jag ärligt talat något förvånad att de publicerar sådant där extremt material på sin hemsida. Men kanske deras sympatisörer inom Svenska kyrkan gillar sånt.

John O Andersson är inte heller någon perifer figur utan sekreterare åt riksstyrelsen för Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Han är dessutom enligt hemsidan en av föreningens två kontaktpersoner tex när deras medlemmar ska göra adressändringar.

En annan viktig aspekt är ju att sd nu försöker bli ett viktigt parti inom Svenska kyrkan. Officiellt så är de flesta andra kyrkogrupper (inklusive kd) emot sd. Men när kd sprider sådan här hatpropaganda mot homosexuella legitimerar det även sd:s hatpropaganda mot invandrare och muslimer.

Jag är också kritisk mot dubbelmoralen från ärkebiskopen och många inom Svenska kyrkan. Man fördömer, med rätta, sd, men är tyst om kd:s homofientliga budskap inom Svenska kyrkan.

Det här visar att även om Svenska kyrkan i sin helhet är ganska homovänlig idag har man en helt annan acceptans för homofientlighet än främlingsfientlighet och antisemitism.

Jag gissar att om kd-gruppen skrivit något liknande om religiösa judar på sin hemsida och det nått media hade det blivit en sådan skandal att John O Andersson varit tvungen att lämna sina poster i föreningen.

Kristdemokraternas budskap i Svenska kyrkan är mycket mer extremt än partiets politik i riksdagen.

Bengt Held

måndag, oktober 13, 2008 1:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

En rolig sak är att Kristdemokrater i Svenska kyrkan skriver så här i sin presentation på sin hemsida.'

"Är det något som är fel, verkar konstigt eller du bara vill ställa en fråga - så hör av dig till oss!"

Svaren är ja, ja och nej, jag har inga frågor. :-)

Bengt Held

måndag, oktober 13, 2008 2:26:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Om HBT-rörelsen lobbar för att samkönade par MÅSTE vigas i kyrkan
så föreligger dt säkert fler måsten.
Kämpa först för att få igenom den nya gemensamma äktenskapslagen.
Civiläktenskapet är grunden.
Tänk om kyrkan ställde krav på att alla giftemål måste ske i kyrkan!
Simma lugnt .
Vem kan tvinga kyrkan? Svenska Kyrkan är väl inget problem KD är enbart en liten del av medlemskåren.
Man får nog sätta nya mål för lobbandet. Kanske minst 20% av regeringsmedlemmarna skall vara HBT
aktiva. Men så är det kanske redan.
Det är alltså en ickefråga.

måndag, oktober 13, 2008 5:49:00 em  
Blogger Kalle said...

@Leif Ekstedt

Så det här med "perversioner" gäller bara i förhållande till kyrkan?

Den "långsiktiga överlevnaden" för en kultur gäller naturligtvis inte samhället utanför kyrkomurarna?

My foot.

Kritiken gäller väl ändå vad kretinerna tycker om homosexuella, inte vilket samfund de råkar tillhöra? Jag för min del uppskattar lika lite om judar skriver så där som om humanisterna skulle göra det.

måndag, oktober 13, 2008 10:50:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Karl.
Samhället är väl staten i dess helhet. Människor har rätt att tycka olika. Den som betecknar kyrkans folk som "kretiner" tillhör väl någon annan grupp som betecknas som kretiner av en annan grupp o.s.v.

Vad jag har lobbat för under 2000- talet är rätten för homosexuella att ingå juridiskt partnerskap med samma regler som för andra par.
Civilläktenskapet är som jag ser det lösningen.

Vad tycker Du8?

tisdag, oktober 14, 2008 9:10:00 fm  
Anonymous Anonym said...

kristdemokrter i svenska kyrkan verkar vara det enda skälet till att stanna kvar i en organisation som annars bär alla förflackningensa präglar.

olof den andre

tisdag, oktober 14, 2008 8:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Olof den andre

Likadant är det en del kristna som säger om sd. Det är bara de som värnar de ideal som kristenheten traditionellt värnat i Sverige, nationen, familjen och kristna religionen gentemot "främmande" religioner.

Det är väl bara sd som idag är för psalmen Fädernas kyrka.

Kd är för Svenska kyrkans trationella budskap när det gäller familj. Sd är för Svenska kyrkan traditionella budskap när det gäller båda nation och familj. Alltså bör väl då sd egentligen vara dubbelt så bra för riktiga konservativa som ogillar homosexualitet.

Ni konservativa har ju alltså två partier att välja mellan.

Bengt Held

tisdag, oktober 14, 2008 9:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Min fråga blir: Varför måste man tillåta syskonäktenskap och pedofili bara för att man tillåter homosexuella äktenskap? Det finns väll ingen regel som säger att man måste tillåta alla om man tillåter en?

Ska man ha argument som folk ska ta fasta på kan man åtminstonde se till att komma med några hållbara...

tisdag, oktober 14, 2008 11:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Min fråga blir: Varför måste man tillåta syskonäktenskap och pedofili bara för att man tillåter homosexuella äktenskap?

Naturligtvis måste man inte det, argumentet är ett så kallat "slippery slope"-argument, dvs att det ena leder alltid till det andra, vanligtvis nåt som är än mer negativt.

Samma argumentationstaktik användes en gång i tiden mot den fria aborten, meningsmotståndarna menade att att med fri abort skulle respekten för livet själv bli så lågt att det skulle leda till aktiv dödshjälp, vilket det ju inte har lett till.

Det finns inga hållbara argument mot könsneutral äktenskapslagstiftning, därför sänker sig antigayretorikerna till slippery slope, halmgubbar och andra ohederliga och semantiska argumentationer, senaste exemplet är ju att dra in tonåringars psykosociala hälsa vid eventuella skilsmässor, vad nu det har med sakfrågan om det könsneutrala äktenskapet att göra?!?!?!?

Ska jag vara helt ärlig börjar jag tröttna på antigayretorikernas ointellektuella argumentationer, och kristen som jag är tackar jag Gud för att majoriteten av svenska folket är så pass upplysta, utbildade, smarta och intelligenta att dom faktiskt är kapabla att se genom deras ihåliga argumentation.

Drygt 70% av svenska folket stöder det könsneutrala äktenskapslagstiftningen, det tyder på ett intelligent folkslag, och jag tänker krama en av dom idag av pur tacksamhet.

ps. jag utlyser "krama en svensk dag" idag, gäller både etniska och icke-etniska svenskar.

onsdag, oktober 15, 2008 7:20:00 fm  
Anonymous Anonym said...

http://www.christianitytoday.com/tcw/1997/novdec/7w6046.html?start=2

Här har ni en annan artikel att attackera...skämt åsido, men här borde ni finna lite perspektiv utifrån den kristna sidan- och den problematik som finns.

onsdag, oktober 15, 2008 7:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

"den problematik"

Visst är homofientlighet bland vissa kristna ett problem men det är möjligt att påverka attityder.

Bengt Held

onsdag, oktober 15, 2008 8:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Dessutom så finns det ingen problematik som dessa kristna inte själva har och fortsätter att skapa genom det förhållningssättet de har till homosexualitet.

onsdag, oktober 15, 2008 8:46:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag vill förresten berätta om Nisse. Enligt hans religiösa tillhörighet Green-is-a-sin-kyrkan så är det en allvarlig synd för grönhåriga att vara ihop och ha sex. Egentligen bör de färga håret men gör de inte det kan de i alla fall visa hänsyn mot andra. Inte kasta sin grönhåriga frisyrer i ansiktet på normalfrisyrmänniskor.

Det värsta är att två grönhåriga nu flyttat in i lägenheten bredvid Nisse.

På somrarna kan han ses de kyssas på balkongen (Nisse måste sträcka sig något vid sin balkongsida för att kunna se dem men han brukar göra det ibland när han vill konstatera hur syndiga de är)

Dessutom har de grönhåriga sex med varann. Nisse har hört det, ja om han ställer sig utanför deras dörr.

De tom promenerar hand i hand i bostadsområdet tydligen utan att skämmas. Och trots många barn leker där och kan ta skada och kanske själv vill färga håret i suspekta färger när de blir vuxna.

Det här visar ju en total brist på respekt för Nisses religionstillhörighet. Det nästan insränker hans religionsfrihet.

Hade de där grönhåriga i alla fall kunnat vara mer diskreta så hade vi normala brunhåriga kunnat tolerera dem = acceptera att de existerar som människor.

Men att grönhåringarna kräver samma rätt att gifta sig och hålla varann hand i hand på gator och torg som brun- och blondhåriga är provocerande. Ja, såna provocerande krav kan tom orsaka att många blonda människor kanske slår dem eller diskriminerar dem. Egentligen får de skylla sig själv. Men jag är emot våld annars givetvis.

Färga håret säger Nisse. Because "Green is a sin". Amen.

Bengt Held
Å sin vän Nisses vägnar. Jag delar inte Nisses åsikter vill jag säga.

onsdag, oktober 15, 2008 10:28:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Om vi håller oss till förslaget att förutsättningen för ett parförhållande skall vara att statens föreskrifter i den kommande äktenskapsbalken som signerats av de två som vill gifta sig så är jag för.

Friheten att sedan gå till sin kyrka eller sina vänner att välsigna eventuellt fira tilldragelsen överlåtes med varm hand till parterna.

Förslaget att äktenskapsbalken skall omfatta alla par är utomordentligt bra.

Homo sapiens uppgift är väl fortfarande den att se till att vi människor förökar oss.

Men metoden är upp till oss själva.

torsdag, oktober 16, 2008 9:18:00 fm  
Anonymous Anonym said...

"Men metoden är upp till oss själva." gillade jag...

Dock håller jag inte med om att vi existerar för att föra släktet vidare: vi existerar för att vi KAN föra släktet vidare... det är skillnad mellan orsak och verkan. ;)

torsdag, oktober 16, 2008 2:08:00 em  
Blogger Kalle said...

@leif

Jag försöker vara specifik i min kritik, men uppenbarligen lyckades jag inte i detta fall. Det var inte "kyrkans folk" jag avsåg att kalla för kretiner, utan den/de som står bakom artikeln.

Apropå tycka olika: Ja. Vi är överens. De är därför det står perversioner. Och därför jag skrev kretiner. Det är att tycka olika, och det är okej. Jag hoppas jag inte har tolkats som att det borde vara förbjudet att skriva eller tycka så, utan att jag tycker att det är knäppt att tycka så.

Vilket jag tycker att jag får ge uttryck för.

torsdag, oktober 16, 2008 10:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kring "Det är grymt att göra barn till brickor i ett spel som handlar om vuxnas behov av att legitimera sina perversioner..."

Jag har läst nånstans att 33% av alla homosexuella män har pedofil tendenser. Och man läser ju också oftast om män som föregriper sig på pojkar. Va gör RFSL eller ni själva för att förebygga detta?

fredag, oktober 17, 2008 3:58:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

1. 33 %? Det är en siffra helt tagen helt ur luften. Läs om pedofil-myten här.

Den kristna högern har alltid ljugit om homosexualitet och pedofili, och lögnerna har rotat sig djupt. Det är mycket tragiskt.

2. Om du upplever att det oftast rapporteras om män som förgriper sig på pojkar, så läser du oerhört selektivt. Har du varit helt blind och döv för det senaste årets heterosex-skandaler med inlåsta döttrar som sexslavar i Österrike, Polen och Sverige?

3. Vad RFSL och "vi" själva gör för att förebygga att män förgriper sig på pojkar? Lika mycket som du själv och din biljardklubb kan göra för att förhindra övergrepp på flickor. Det viktigaste är att att inte dela in övergreppen i hetero- och homosexuella kategorier, eftersom de vanligtvis är irrelevanta för pedofilen.

RFSL och QX förbjuder barnpornografi på sina sajter och anmäler det till polisen om det framkommer.

fredag, oktober 17, 2008 4:16:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vad gör du Kefas, för att förhindra att heterosexuella människor begår sexuella övergrepp?
/Emma

fredag, oktober 17, 2008 6:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

slippery slope argumentation, typ den om att det börjar med de heterofoba för att sedan sluta med förintelsen?

Sedan så är ju Holland väldigt långt gånget med både HBT- "rättigheter" samt dödshjälp för oönskade.

olof den andre

fredag, oktober 17, 2008 10:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Olof den andre

"Sedan så är ju Holland väldigt långt gånget med både HBT- "rättigheter" samt dödshjälp för oönskade."

Det land som har de HBT-vänligaste lagarna idag i Europa är det katolska Spanien.

De länder som har de mest HBT-fientliga lagarna i Europa är Vitryssland och Turkiet.

Generellt kan man nog säga att desto mer ett land respekterar mänskliga rättigheter generellt, inklusive rätten till liv, ytrrandefrihet etc desto HBT-vänliga lagar.

Alla länder med HBT-vänliga lagar i världen är stabila demokratiska marknadsekonmomier.

Bengt Held

fredag, oktober 17, 2008 11:49:00 em  
Blogger Luka(s) said...

Held skrev: "Generellt kan man nog säga att desto mer ett land respekterar mänskliga rättigheter generellt, inklusive rätten till liv, ytrrandefrihet etc desto HBT-vänliga lagar. "

Nja, biten om yttrandefrihet är en sanning med modifikation. Det beror ju på om man har en nyliberal syn på yttrandefrihet eller inte.

Det finns nog en hel del homosexuella i USA som gärna skulle ha ett förbud mot hets, med tanke på hur Westborough Baptist Church agerar.

Själv tycker jag, som socialdemokrat, att hetsförbud ingår i bra HBT-lagstiftning, och att det skyddar de mänskliga rättigheterna.

Men i övrigt har du rätt, ju mer värdeliberalt och sekulariserat ett land är desto mer skydddas de mänskliga rättigheterna. Det är väl just för att USA inte alls är sekulariserat som vissa mänskliga rättigheter inte alltid respekteras där.

onsdag, oktober 29, 2008 12:02:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home