fredag, mars 13, 2009

Argentina avskaffar förbud för homosexeulla i försvaret

Jag publicerar här i en serie inlägg innehållet i Bengt Helds senaste hbt-nyhetsbrev.

= = =


Argentina avskaffar förbud för homosexuella att jobba inom försvaret. Latinamerika är det område som det senaste decenniet haft den snabbaste utvecklingen när det gäller HBT-rättigheter.

För en svensk kanske det inte är bland de mest dramatiska nyheterna att Argentina nu har avskaffat förbudet för homosexuella att jobba inom försvaret. Men det visar att det är en utveckling inom HBT-området inte bara i Europa utan även i andra delar av världen. Och det område som har haft den snabbaste utvecklingen när det gäller attityder de senaste åren är faktiskt just Latinamerika.

I Latinamerika har Guyana och en del ö-länder söder om Kuba ännu totalförbud för samkönade relationer. Annars är det idag bara ett land i området som förbjuder homosexuella att jobba inom försvaret, Brasilien. Det är bara ett land som har olika åldersgränser för homo- och heterorelationer, Chile. Givetvis är de ländernas diskriminerande lagar helt oacceptabla i sig men jämfört med för något decennium sedan så är det en dramatisk förbättring av den juridiska situtionen för homosexuella och bisexuella i området.

Även politiskt har fler och fler länders regeringar erkänt att HBT-rättigheter är mänskliga rättigheter. Juni 2008 hade OAS (Organisation of American States) en konferens. 34 länders representanter gjorde då ett uttalade om att det är viktigt att bekämpa diskriminering p.g.a. sexuell läggning och könsidentitet. Även flera av de länder som har totalförbud mot homorelationer sa ja till uttalandet vilket givetvis är extremt hycklande men det är också ett tecken på det håller på att bli en politisk norm i Amerika precis som i Europa att i alla fall officiellt vara emot diskriminering av homosexuella och bisexuella.

Sedan är det givetvis mycket hatbrott, diskriminering och fördomar kvar i området. Katolska kyrkan sprider homofientliga uttalanden i många länder. På Jamaica och Haiti sprider även politiker hat offentligt mot bögar och lesbiska. Många
homosexuella och bisexuella har det svårt i Latinamerika. Ofta är situationen för transpersoner ännu värre där många i praktiken tvingas jobba som prostituterade eftersom de har svårt att få andra jobb.

Brasilien är det land i världen där flest HBT-personer blir hatbrottsmördade i relation till folkmängden. Samtidigt så visar opinionsmätningar att majoriteten av befolkningen är HBT-vänlig och de flesta är för någon typ av partnerskapslag. 5 miljoner (sic) var med i gayparaden i Sao Paulo 2008, garanterat var även några heterotyper där.

Länk till brittiska gaysiten Pinknews och dess artikel om OAS-konferensen 2008 som gjorde ett uttalande emot diskriminering av HBT-personer

Länk till brittiska gaysiten Pinknews och dess artikel om gayparaden i Sao Paulo 2008.
Bengt Held

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bengt: Hur blir man prenumerant på ditt nyhetsbrev?

fredag, mars 13, 2009 5:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej Zem!

Du mailar mig och berätta att du vill prenumerera.

Min mailadress är följande.

heldbengt@hotmail.com

Så här presenterar jag mitt nyhetsbrev till de som får det.

"Det här nyhetsbrevet skickar jag till HBT-media i Sverige, Norge och Danmark, större dagstidningar och kvällstidningar i Sverige, RFSL och dess lokalavdelningar, HBTQ-studenterna, riksdagens HBT-nätverk, RFSU, Amnesty, en del HBT-bloggare och personer i övrigt som engagerar sig för HBT-rättigheter.

Totalt är det drygt 400 individer som får nyhetsbrevet.

Jag som gör det här nyhetsbrevet heter Bengt Held, bor i Malmö och har gjort flera HBT-rapporter som media haft artiklar om.

Har du någon vän eller arbetskollega som du gissar är intresserad av att få det här nyhetsbrevet så är det bara att maila e-postadressen. Om du inte vill ha fler nyhetsbrev så kan du även då maila.

Det här är inte något partipolitiskt nyhetsbrev utan främsta syftet är att lämna info och argument.

Givetvis kul om du mailar kommentarer om mitt nyhetsbrev eller tips om HBT-nyheter."

Bengt Held

fredag, mars 13, 2009 6:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

väldigt bra blogg!

måndag, mars 16, 2009 10:27:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home