lördag, april 04, 2009

Iowa inför en könsneutral äktenskapslag!

av BENGT HELD

De konservativa homofoberna i USA måste närmast vara i krisstämning. Homoäktenskap har nu för första gången nått Mellanvästern i landet. Högsta domstolen i Iowa har nämligen avgjort att det inte är förenligt med delstatens konstitution att vägra samkönade par att ingå äktenskap. Det berättar den brittiska gaysiten Pinknews.

Så här skriver högsta domstolen i Iowa i sitt uttalande.

The Iowa statute limiting civil marriage to a union between a man and a woman violates the equal protection clause of the Iowa Constitution.

Två andra delstater i USA, Massachusetts och Connecticut, tillåter redan samkönade par att ingå äktenskap. I Kalifornien så är det nu en domstolsprocess om man ska ogiltigförklara folkomröstningen som avskaffade reformen där.

Faktum är att USA nästan är som ett dominospel där diskriminerande lagar faller i delstat efter delstat. Visserligen är Iowa sist att uttala sig av de delstater där par anmält att det är diskriminerande att inte få gifta sig. Vad jag vet är det inte någon delstat som ska avgöra något liknande ärende de närmaste åren.

Men i många andra delar av USA är det via den vanliga politiska processen nära beslut om en jämlik äktenskapslag. Senast var det Vermont där representanthuset med siffrorna 95-52 sa ja till en könsneutral äktenskapslag men där guvernören är emot och har sagt han ska lämna sitt veto och blockera reformen. För att köra över guvernören hade det varit nödvändigt med två tredjedels majoritet i representanthuset, vilket det inte blev alltså men det var nära. I New York är guvernören för reformen men där fattas det två röster i senaten för att få majoritet för reformen. En majoritet i representanthuset där är för reformen.

Och en liknande situation är det i många andra delstater.

Många högermänniskor och konservativa i Sverige brukar ju hylla USA som ett bra och frihetligt land. Faktum är dessutom att bland rika länder i världen så är USA det som har den högsta andelen religiöst engagerad befolkning. Men av någon orsak så inspireras de konservativt kristna i Sverige sällan av den senaste utvecklingen där delstat efter delstat vill ha en jämlik äktenskapslag.

Nog borde väl alla konservativa i Sverige egentligen gilla att USA tillämpar sin frihetliga konstitution?
Uppdatering 1
Även tidningen Dagen skriver om det.

3 Comments:

Blogger Göran Koch-Swahne said...

Men Observera! att Dagen försöker framställa saken så att Iowa "tillåter" äktenskap för parter av samma kön.

Det är något ganska annorlunda än att säga att förbudet mot äktenskap för homosexuella strider mot konstitutionen, det!

lördag, april 04, 2009 11:37:00 fm  
Anonymous Björn said...

En underbart glädjande nyhet med Iowa, särksilt efter det tragiska bakslaget i Kalifornien nyss där kyrkor och församlingar hetsade fram sina skaror till att rösta emot lika rätt till äktenskap :-(

söndag, april 05, 2009 8:56:00 fm  
Anonymous Mattias said...

Göran

Och ibland ser du spöken där de inte finns. Dagen-artikeln kommer från TT!

Mattias

söndag, april 05, 2009 7:35:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home