fredag, april 24, 2009

Maine kan säga ja till homoäktenskap.

av BENGT HELD

Alltså nog för att de som är emot en könsneutral äktenskapslag brukar försöka skrämmas med diverse olyckor som enligt dem blir följden av en sådan reform (men av någon orsak så blir det aldrig några såna efterverkningar som de varnat för)

Men i delstaten Maine i USA så räcker det med att man ska hålla möten om en könsneutral äktenskapslag för att det ska bli trafikproblem i en stad. Orsaken var att intresset för mötet var så stort att 800 människor var där redan en timme före att det startat.

Väl på mötet var det argument både för och emot. Ni kan själv läsa i artikeln från USA-gaysiten 365gay.com en del som sades där. Ofta de gamla vanliga argumenten från båda sidor men även en del nya.

David Adams från First Baptist Church of West Gardiner.

Do not make the decision of not voting on it and passing it back to the Maine people as a lame way of getting out of your responsibilities

Det här är verkligen intressant. Först har de som varit emot en jämlik äktenskapslag propagerat för att politiker ska låta folket avgöra, trots att det är mycket tveksamt principiellt att ha folkomröstningar om minoriteters situation, det må vara rättigheter för homosexuella, svarta, judar eller någon annan grupp.

Men nu när opinionen svängt i nordöstra USA och i princip alla opinionsmätningar visar att det är fler för än emot en könsneutral äktenskapslag där, då blir istället politiker närmast några fegisar om de vill ha en folkomröstning enligt vissa konservativt kristna.

Men kloka saker sades också på mötet. Det var referenser till tidigare förbud mot rasblandade äktenskap.

Others drew comparisons with the civil rights struggles of blacks.

“More than 40 years ago, even people here in Maine told us it was wrong to get married,” said Robert Talbot, a black man from Bangor who is married to a white woman.

“People say the same thing now about gay and lesbian couples,” he said. “It was wrong 40 years ago, and it’s wrong now.”


Och en del kristna på mötet argumenterade med religiösa argumnet för en könsneutral äktenskapslag.

But leaders of other churches favored the bill, including 120 clergy members active in the Religious Coalition for Marriage Equality.

“Jesus led a life of doing justice. We are called to do the same,” said the Rev. Deborah Davis Johnson of Immanuel Baptist Church of Portland.


Förhoppningsvis kan även samkönade par i Maine senare i år gifta sig. Det blir då ännu en seger för allas lika värde och rättigheter.

3 Comments:

Blogger Bengt Held said...

Eftersom vi haft en del debatter här om muslimer de senaste dagarna vill jag förtydliga att minoritetskyddet givetvis även bör gälla dem.

I olika kommuner försöker nu populistiska politiker från bl.a. sverigedemokraterna jobba för att ha folkomröstningar om att tillåta någon ny moské. Det kan visst då vara orsak att säga nej till förslag om en ny moské om det inte passar in i en kommuns planer för ett område men det gäller ju likadant för någon ny kyrka, synagoga etc.

Att politiker skulle avgöra tillåtelse av en ny moské genom folkomröstning menar jag är att inte hålla fast vid de principer som bör gälla om man kallar sig demokrat. Vi har religionsfrihet och den ska vi inte folkomrösta om. Inte heller ska vi folkomröst om någon konservativt kristen församling vill ha en ny kyrka någonstans. Inte heller ska vi folkomrösta om homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Folkomröstningar om en minoritets rätttigheter tenderar ofta att i praktiken bli en folkomröstning om människorna i minoritetesgruppen. Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle.

Bengt

fredag, april 24, 2009 2:46:00 em  
Anonymous Sanna said...

Apropå ingenting, här är en parodi på "A Gathering Storm".

"A Gaythering Storm"

fredag, april 24, 2009 10:12:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Sanna

Den videon var riktigt rolig.

Bengt

lördag, april 25, 2009 5:20:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home