tisdag, juni 02, 2009

Finanskrisen är heterosexualitetens kris

av TOR BILLGREN

Franklin Graham, son till den inflytelserike och mäktige pastorn Billy Graham har avlagt statsbesök i Tallinn, skriver Dagen. I helgen predikade han inför 30000 estländare i huvudstaden och talade bland annat om finanskrisen:
– Den globala ekonomiska krisen är en moralisk kris. Västvärlden har vänt Gud ryggen och ledare ber inte till Gud.

Detta är nonsens. Finanskrisen är om något den heterosexuella livsstilens kris. Krisens motor har varit föreställningen om den idela heterosexuella, kristna familjen med villa, två bilar och hundratusendollarsbröllop för dottern. Det är när folk har fått låna ihop pengar till sin heterosexuella mönstertillvaro som ekonomin har urholkats. Kollapsen var en tidsfråga.

Men var inte bankerna och låneinstituten omoraliska när de lånade ut pengar till folk som saknade täckning? Nej, inte ur ett kristet perspektiv. För det första uppfyllde de folks villadrömmar. För det andra gjorde de precis vad Jesus uppmanar oss att göra i liknelsen om talenterna (Matt 25:14f). Sträva efter vinst och tillväxt.

Jag raljerar en smula, javisst. Men jag vågar ändå påstå att den här tolkningen av finanskrisen ligger närmare sanningen än Grahams.

17 Comments:

Blogger Andreas Holmberg said...

Men snälla Tor! Hur vet du att inte Franklin Graham även tänkte på heterosexuellas moral? Även en konservativ kristen KAN faktiskt använda uttrycket "moralisk kris" om andra saker än homoäktenskap!

Sen vet du väl att det finns superkonservativa, superheterokristna som tar starkt avstånd från luxuös upplånad livsstil (alltifrån Amish i USA till Laestadianer i Norden).

tisdag, juni 02, 2009 12:09:00 em  
Anonymous Filip said...

Att ekonomikrisen är en moralisk kris i girighetens tecken råder det väl ingen tvekan om. Eller? Men är det speciellt heterosexuella som bidragit till detta moraliska förfall?

Liknelsen om talenterna är just vad den heter, en liknelse. Den handlar inte om ekonomisk vinning utan annan sorts vinning - vad du sår får du skörda!

Här skjuter du väl ändå lite luftskott Tor, bra att du erkänner att du raljerar en smula iaf=)

Mvh/Filip

tisdag, juni 02, 2009 12:24:00 em  
Blogger Berno said...

Kom ut i verkligheten. Den bild du ger är hämtad från en sagovärld någonstans i dina drömmar. Det finns väl ingen livsstil som torpederat samhället så mycket som den du förespråkar.

tisdag, juni 02, 2009 4:59:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Berno, vad tror du ligger bakom finanskrisen?

tisdag, juni 02, 2009 5:35:00 em  
Blogger Berno said...

Tor, det är en komplex fråga med många svar som jag inte kan svara på i en kort kommentar.

tisdag, juni 02, 2009 6:01:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Du är välkommen att skriva en lång kommentar.

tisdag, juni 02, 2009 6:03:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

För övrigt skriver jag att jag raljerar i inlägget. Så det finns ingen anledning att bli så arg, Berno... Men din taktik är mycket vanlig inom antigayaktivismen, Berno. Man lyfter upp ett satiriskt, ironiskt eller humoristiskt menat uttalande och framställer det som största möjliga allvar...

tisdag, juni 02, 2009 6:08:00 em  
Blogger Berno said...

Orättfärdighet, korruption och förtryck är tre egenskaper som bidrar starkt till den ekonomiska situation världen befinner sig i. Men som sagt, din fråga kommer jag inte att fördjupa mig i här och nu.
Du skriver nu att du raljerar, i inlägget tidigare att du raljerar en smula och att ditt inlägg är mer trovärdigt än Grahams.

tisdag, juni 02, 2009 6:30:00 em  
Blogger Johan Lundgren said...

Kanske inte just den heterosexuella livsstilen specifikt, utan all form av sökande efter en ideal livsstil med dyra statusmarkörer kan nog få ett samhälle att hänge sig åt periodiska masspsykoser i stil med bostadsbubblor och lånekaruseller.

Men om vi tillåter oss lite introspektion; homoförhållanden och HBT-personers livshistorier har under lång tid skilt sig från heteromotsvarigheterna genom en högre andel singlar upp i åldrarna och med dessa en högre andel missbrukare, av droger såsom sex, samt en högre andel depressioner och självmord. Denna olikhet har sannolikt sin uppkomst i stigma kombinerat med modern stadskultur och barnlöshet. Men har den lett till några lånebubblor med massarbetslöshet och ekonomisk ruin som följd? Tror nog inte det, men den som kan sin ekonomiska historia bättre får gärna rätta mig.

I takt med att HBT-personer integreras i samhället och vi blir accepterade i roller som heterosexualiteten länge hyllat sig själv som ensam uppbärare av så blir dock deras ideala livsstil också vår. Kanske är det bra, istället för att ha en syndabockslivsstil att skyla den egna hysterin med kanske vi alla kan vinna någon insikt i hur vi ska förvalta vårt samhälle, men oavsett om vi inser det eller ej så kommer den kris som i heterosexualitetens namn idag uppkommit tack vara den hyllade ideala livsstilsdrömmen imorgon uppkomma tacka vare allas vår hyllade dröm.

tisdag, juni 02, 2009 6:30:00 em  
Anonymous Lars Flemström said...

"Jag raljerar en smula, javisst. Men jag vågar ändå påstå att den här tolkningen av finanskrisen ligger närmare sanningen än Grahams."

Ja.

Hederelighet i affärer är en kristen dygd. Men de amerikanska villalånen, som startade krisen, var väl ändå inte ett utslag av direkt ohederlighet? Och vilka var syndarna: Låntagarna, långivarna, eller regeringen?

tisdag, juni 02, 2009 8:41:00 em  
Blogger Johan said...

Vi är alla skyldiga till att ha bidragit till denna finansiella kris, mer eller mindre. Vi är alla alltför materialistiska, för beroende av allt det som vi indoktrineras i att tro att vi inte kan vara utan, vare sig vi kallar oss kristna, ateister, muslimer, kapitalister, hinduer, konservativa, judar, kommunister, filosofer, homosexuella, heterosexuella, transpersoner, vetenskapsmän, konstnärer, eller andligt fria individer etc. Vi är för beroende helt enkelt, av allt och alla. Det är både en svaghet och styrka, men vi kan inte skylla det som hänt (eller händer) på andra vare sig det handlar om ekonomisk kris, miljökris eller andra kriser. Vissa är mer giriga än andra, men vi har alla fostrat dessa personer. Vi måste börja med oss själva, ta ansvar och sopa rent framför vår egen dörr.
"You are
Therefore I am"

tisdag, juni 02, 2009 9:33:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Berno

"Orättfärdighet, korruption och förtryck"? Så vitt jag vet beror finanskrisen på en lånekarusell som gått överstyr. Fastigheter har övervärderats, människor har fått låna pengar utan täckning. Pengarna som har snurrat runt har varit artificeilla. Jag har svårt att se vad det har med orättfärdighet, korruption och förtryck att göra.

Ja, jag raljerar i inlägget. Men jag säger att det är mer trovärdigt än Grahams. Och det är det ju också. Finanskrisen beror inte på att kungar och presidenter inte ber till Gud, utan just på det jag skrev: lånekarusell. Och en av karusellens motorer är föreställningen om idealfamiljen.

tisdag, juni 02, 2009 9:43:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Lars

Det är svårt att utse hönan och ägget i sammanhanget. Spontant tycker jag förstås att de som är professionella på området borde ha dragit i nödbromsen för längesen. Det är inte första gången det händer.

tisdag, juni 02, 2009 10:07:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Johan

Gunås!

tisdag, juni 02, 2009 10:09:00 em  
Blogger Berno said...

Tor säger: "Så vitt jag vet beror finanskrisen på en lånekarusell som gått överstyr. Fastigheter har övervärderats, människor har fått låna pengar utan täckning. Pengarna som har snurrat runt har varit artificeilla."Vad är det om inte orättfärdighet?

och vidare: "Och en av karusellens motorer är föreställningen om idealfamiljen.Kallas desinformation.

tisdag, juni 02, 2009 10:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

Svaret börjar på J och slutar på lite olika beroende på språk!

onsdag, juni 03, 2009 2:50:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Berno: Vilka är det som har lånat pengar?

onsdag, juni 03, 2009 8:22:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home