tisdag, juni 02, 2009

När föräldrarna är redo att prata sex är det för sent

av TOR BILLGREN

Nyamko Sabuni och Jan Björklund blev genast anklagade för att fiska i grumliga vatten med sin insändare i Dagens Nyheter i söndags, där de förklarade att nya skollagen inte kommer att tillåta några elever att frånvara från t.ex. simundervisning eller lektioner i sex och samlevnad. Och visst, artikeln fokuserade på ”invandrartjejer”, men det vore dumt att låta denna ensidiga betoning överskugga och relativisera bort själva problemet. Nämligen att det finns föräldrar som av kulturella, religiösa eller ideologiska skäl vill hindra sina barn från att ta del av viss information.

Dagen då det skulle komma en homosexuell till vår helsvenska och sekulariserade klass under sex- och samlevnadsundervisningen i åttan, fick en del av mina klasskompisar inte gå till skolan. Det är visserligen närmare 20 år sedan, men illustrerar ändå att det inte bara är hederskultur och religion som ligger bakom dessa attityder.

En av de mest kända sex och samlevnadsinformatörerna här i Sydafrika är artisten Pieter-Dirk Uys, även känd som divan Evita Bezuidenhout, en blandning av Dame Edna och Eddie Izzard. Hans frispråkiga sätt att tala om sex och aids med ungdomar får många föräldrar att se rött. De anser att det är upp till dem att ta upp dessa känsliga frågor – inte skolan eller någon avdankad transa. Och Pieter-Dirk Uys svar på kritiken är lika giltigt i Sydafrika som i Sverige: ”När ni är redo att tala om det, är det alltid redan för sent.”


Ur föreställningen "Evita praat Kaktus" som vi såg i Darling den 24 maj. I rollen som Evita Bezuidenhout: Pieter-Dirk Uys, en veteran inom Sydafrikansk satir.Publicerad i förkortad version i Sydsvenskan den 2 juni 2009.

5 Comments:

Blogger Jay said...

I Kanada försöker man att genomföra lagar där inte ens eleverna själva i sina egna presentationer får ta upp "känsliga" saker, om inte varje förälder givit sitt skriftliga tillstånd därtill.

tisdag, juni 02, 2009 10:20:00 fm  
Blogger Michael G. Helders said...

På tal om föräldrar- hur ställer du dig till abort Tor?

tisdag, juni 02, 2009 12:57:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Michael

Jag är för fri abort, men hade önskat att friheten tillämpades med större ansvar, samt att debatten nyanserades från båda håll. Mina åsikter sammanfaller i stor sett med de Johannes Forsberg uttrycker i den här artikeln:

http://www.expressen.se/ledare/1.1289456/abort-ar-svarare-an-svenskar-tror

tisdag, juni 02, 2009 3:38:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

Tor Billgren:

Anser du inte att det blir lite smått hycklete att samtidig vara för en mer (hbt) rättvis familj politik samtidig som du anser det är rätt med fri abort i ett land som Sverige?
- Man kan göra saker svårt oberoende av va det handlar om. Ett exempel vi för 180:- i föräldrapenning, vi har ingen annan inkomst- det är ganska klart och tydligt va slags bild samhället ger till oss som (fattiga) föräldrar va vi skulle ha gjort med Isaac, men inte ska dålig ekonomi bli en orsak till mord?
Och handlar inte abort frågan i bunden och botten om det samma som ni kämpar för här på bloggen?- Alltså att samhället som sådan utger sig för att vara öppet och välkomnande men i praktiken gör man tvärtom, är det inte precis va ni klagar över här på bloggen?

tisdag, juni 02, 2009 8:38:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Michael

Jag förstår hur du menar med att samhället borde vara mer öppet och välkomnande. Det är en väldigt fin tanke, särskilt när man kopplar den till abortfrågan. Samtidigt är frågan oerhört komplex. Ja, abort innebär att släcka ett liv. Och ja, kvinnan måste få ha inflytande över vad som ska hända hennes med kropp. Som jag skrev måste debatten nyanseras av avideologiseras. Nyckeln till problemet är ansvarstagande. Ömsesidigt ansvarstagande vid sexuellt umgånge och vid livsavgörande beslut.

tisdag, juni 02, 2009 9:16:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home