tisdag, september 15, 2009

Hotet mot homoäktenskapet i Sydafrika

av TOR BILLGREN

I samband med att Jacob G. Zuma valdes till president, först för ANC och sedan Sydafrika, var det många som såg det som en seger för partiets vänsterflygel och väntade sig en politisk nyorientering mot vänster. Och så blir det förmodligen också. I fredags avslöjade dock Mail & Guardian att regeringspartiet uppvaktas intensivt från konservativt håll, och har täta band med det nybildade nätverket National Interfaith Leadership Council (NILC), med pastor Ray McCauley i spetsen, ledare för superkyrkan Rhema Church.

NILC arbetar bland annat för att lagarna om abort och homoäktenskap ska avskaffas. En av NILC:s medlemmar, parlamentsledamoten Nthabiseng Khunou (ANC), säger till M&G att de är mycket impopulära i Sydafrikas kyrkor.
- Jag vet att de flesta kyrkorna vill avskaffa lagarna. Det är anledningen till att NILC ger röst åt människorna som inte vill ha dem.

McCauley förnekar alla band mellan NILC/Rhema och ANC, men skrapar man på ytan finns det flera uppenbara kopplingar. Under valkampanjen i våras blev Zuma som enda ledare för ett större parti inbjuden att tala inför församlingen. Fram till 2005 var ANC-veteranen Carl Niehaus talesperson för kyrkan. (Niehaus blev sedan talesperson för ANC, men fick avgå i våras i samband med en bedrägeriskandal.) Mail & Guardian avslöjar även NILC:s pressmeddelanden har skickats med hjälp av ANC:s kommunikationsresurser i Parlamentet, samt att NILC fått en exklusiv audiens hos Zuma i augusti.

Detta behöver inte betyda annat än att Zuma är en tillgänglig och öppen president, och att ANC, precis som alla andra partier, även har konservativa och kristna medlemmar. Men det finns alltid anledning att hålla ögonen öppna på organisationer och individer som arbetar för att begränsa andra människors rättigheter och villkor. Särskilt när de umgås intimt med makthavarna.

Märkligt nog tycks pastor Ray McCauley inte ha några synpunkter på att Zuma har flera hustrur och att polygami är tillåtet i Sydafrika. Han verkar inte heller ha ett förbud för skilsmässor på agendan. Den tvåfalt frånskilde pastorn läser förstås, som så många av hans kollegor i USA och Europa, Bibeln med ena ögat stängt och helt utifrån sina privata preferenser och förutsättningar.

Mer läsning:
Jon Cayzers artikel McCauley: Zuma’s camerlengo is a threat to liberal democracy

Mail & Guardians ledare: A shove to the right

4 Comments:

Anonymous Sanna said...

"Märkligt nog tycks pastor Ray McCauley inte ha några synpunkter på att Zuma har flera hustrur och att polygami är tillåtet i Sydafrika."

Det är inte så märkvärdigt egentligen, enligt min erfarenhet så är inte de sk värdekonservativa religiösa de mest konsekventa vad det gäller värderingar, men och andra sidan, religiösa värderingar är ju kulturrelativa.

tisdag, september 15, 2009 7:50:00 em  
Anonymous Clapham said...

Tips!
Sydafrikansk gay-filmfestival
http://www.oia.co.za/

Homofober rev ner alla deras posters
http://www.oia.co.za/film-festivals/our-gorgeous-posters-have-been-trashed/

torsdag, september 17, 2009 1:28:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Clapham, jag har faktiskt redan skrivit om det, fast kan inte publicera förrän artikeln varit inne i Sydsvenskan. Jag var på festivalen i lördags, när arrangörerna berättade om vandaliseringen. Texten, som hamnar här på söndag, kommer mestadels att handla om den brittiska filmen "Shank", som visas på gayfilmfestivalen i Köpenhamn i mitten av oktober.

Men tack för tipset i alla fall :-)

torsdag, september 17, 2009 1:32:00 em  
Anonymous Clapham said...

Ah :) fint.

Jag känner inte till många av filmerna på festivalen, hoppas att de dyker upp på dvd.

torsdag, september 17, 2009 4:30:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home