onsdag, september 02, 2009

Om homosexualitet och islam i SDS

av TOR BILLGREN

Sydsvenskan har nyligen haft en artikelserie om de religiösa samfunden och det könsneutrala äktenskapet. Den 31 augusti handlade det bland annat om kristna och judiska församlingar, och igår handlade det om islam i två mycket bra artiklar. I den första intervjuas Ardeshir Bibakadabi, som tycker att svenska myndigheter sviker homosexuella muslimer. Den andra en intervju med imamen Ayoub Chibli.

Vad skulle hända om en svensk imam sade att han kunde tänka sig att viga bögar och lesbiska?
Ayoub Chibli skrattar lite i telefonluren.
– Jag vet inte hur mycket stryk den personen skulle få. Han skulle få löpa gatlopp.
Det är bra att Chibli så tydligt demonstrerar att det är rädsla och hot om våld som är den kontrollerande kraften i de muslimska sammanhang han representerar. Det är också bra att han visar att han saknar verktyg att diskutera och förstå fenomenet homosexualitet. Den som saknar förmåga att hantera verkligheten och dessutom är stolt över det, går sakta men säkert mot sin självförskyllda undergång.

Läs gärna min text om den muslimske homoförfattaren Abdellah Taïa, som har en intressant teori om varför homosexualitet är tabu inom islam: Den förbjudna friheten.

4 Comments:

Blogger Technicolor said...

Bra att han i alla fall är ärlig, men den verklighet han beskriver är horribel. Scary stuff.

onsdag, september 02, 2009 4:10:00 em  
Blogger Göran Koch-Swahne said...

Att Friheten som idé kan vara en faktor i anti Modernismen, och var det i den gamla Hellenistiska Filosofin från Alexandria för 2000 år sedan, är nog riktigt.

Men att motståndet mot sexualitet som sådan och det "svagare könet" osv, kommer just från Hellenismen i Alexandria behöver man inte tvivla på. Och Hellenismen styr vår intellektuella tradition den dag som i dag är.

De Bibel-ställen som åberopas är alla högst tvivelaktiga (dvs. de handlar om annat) och omstridda.

Kristendomen har fått sin sexualskräck och misogyni från Hellenismen, Islam har fått sin sexualskräck och misogyni från Hellenismen.

Inte minst kommer stora delar av bådas legala tradition via Hellenismen (mer för s.sk. Islamisk rätt, som är Alexandrinsk).

Culture, not Religion, kort sagt.

torsdag, september 03, 2009 11:24:00 fm  
Anonymous Anonym said...

vad förväntas av en omskuren arab?
muslimer vågar inte ens diskutera omskärelse, hur fan ska de då våga diskutera homosexualism?

torsdag, september 10, 2009 10:54:00 em  
Blogger Michael G. Helders said...

Missa inte denna dokumentären: http://www.thethirdjihad.com/911stream/911stream.php (gjort av en muslim), finns även på min blogg- men sämre kvalite...

söndag, september 13, 2009 12:25:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home