fredag, april 16, 2010

Ödesdigert kardinalfel

av TOR BILLGREN

Det finns ingen anledning att förvånas över den inflytelserike kardinalen Tarcisio Bertones utspel i veckan om att övergreppsskandalerna inom den katolska kyrkan kan förklaras med homosexualitet. Det är en pseudovetenskaplig klyscha som kommer att upprepas så länge det finns desperata människor som behöver skjuta undan uppmärksamheten från sig själva med irrbloss.

Vad det däremot finns det anledning att oroas och uppröras över – särskilt om man är katolik – är att Vatikanen genom Bertones uttalande har avhänt sig möjligheten att komma till botten med sina problem. Igen. För om kyrkan varit ärlig i sitt uppsåt att reda ut övergreppen och nedtystandet av dessa, hade den startat en förutsättningslös och oberoende utredning. Nu har den istället bestämt sig för svaret på förhand. Och det är ett oerhört märkligt tillvägagångssätt om man är på jakt efter sanningen. Men det kanske inte heller är meningen att den ska komma fram.

Publicerad i Sydsvenskan den 16 april 2010


_________________________________________
Andra medier

DN: Kardinal: Länk pedofili-homosex

DN: Gayrörelse rasar mot uttalanden om pedofili

Dagen: Biskopen satsar all sin tid på öppenhet

Dagen: Skandalen har skakat oss katoliker

8 Comments:

Anonymous Sanna said...

Man börjar bli lite luttrad över alla anklagelser om hur vi homosexuella ställer till med allt elände som drabbar världen och dess befolkning.

Åt Eyjafjallajökull vårt libido.

fredag, april 16, 2010 8:38:00 fm  
Anonymous Roger W said...

Jag tycker att biskop Anders Arborelius uttalat sig balanserat och vist i denna fråga; hans uttalanden har ju fokuserat på de drabbade, plus att prästerna i fråga varit människor som hoppats att deras pedofiltendenser skulle kunna "stoppas" genom att de blev präster, men att så inte blivit fallet...

Jag tror att det är viktigt att vi alla - hetro eller homo - inte hakar på i den extrema polemiken...

fredag, april 16, 2010 8:53:00 fm  
Blogger Anders Gunnarsson said...

Kanske ni inte riktigt förstått kardinalen. Poängen var inte att skylla allt på de homosexuella. Men övergreppen i Kyrkan har varit av pedrastisk karraktär; små pojkar. Så läs igen och ta bort offerglasögonen.

fredag, april 16, 2010 10:09:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Nej Anders, så sa kardinalen inte. Han sa "det finns ett samband mellan homosexualitet och pedofili", och hänvisade till ospecificerade källor

fredag, april 16, 2010 10:18:00 fm  
Blogger joelh said...

Nu tog i och för sig Vatikanen avstånt från Bertones uttalande ganska omdelbart (och kritiken från biskopar inom kyrkan var hård), så det blir ju lite selektivt om man väljer att se hans synsätt som huvudlinjen. (Därmed inte sagt att det inte existerar).

Se länkar:
http://blogs.telegraph.co.uk/news/damianthompson/100034544/following-bertones-gaffe-pope-benedict-xvi-has-the-chance-to-clear-out-the-useless-old-guard-from-the-vatican/

http://www.radiovaticana.org/EN1/Articolo.asp?c=372194

fredag, april 16, 2010 11:56:00 fm  
Blogger Leif Ekstedt said...

Jag tror att homosexualitet är lika vanligt i Katolska Kyrkan som i den svenska. Men det uppges inte ha med pedofilin att göra - det förefaller som om det är heterosexuella som genomför övergrepp på småpojkar. Det vore underligt om det inte skulle gälla homosexuella också.

fredag, april 16, 2010 9:53:00 em  
Blogger Bengt Malmgren said...

Bertones uttalande var olyckligt då det kunde tolkas som att homosexuella som grupp är mer benägna för pedofili än folk i allmänhet. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta. Bertones kommentar hänförde sig till de undersökningar som gjorts av prästers sexuella övergrepp på minderåriga – Där överväger homoerotik. I John Jay-undersökningen från USA som publicerades 2004 konstaterades t.ex. att 80% av offren var pojkar.

Tor Billgren, jag tycker du gör ett kardinalfel när du drar ut så mycket slutsatser ur ett lösryckt uttalande. Det skall absoluut inte ses som att frågan om övergreppen nu är utredda. Katolska kyrkan är bara i början av den processen. Påven har dock oförtjänt fått bära hundhuvud för mycket av Katolska kyrkans misslyckande. Han är en av dem som nu verkligen tar tag i problematiken. Jag skriver om detta mycket på min blogg.
mvh
Bengt Malmgren

måndag, april 19, 2010 7:36:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Bengt M

1. Det är vanligt att dra automatiska paralleller mellan företeelsen man-som-förgriper-sig-på-pojkar och fenomenet homosexualitet. Du verkar inte göra det, men jag vill ändå understryka att dessa paralleller inte på något sätt är en självklarhet. Se t.ex. Mark E. Pietrzyks studie här: http://www.internationalorder.org/scandal_response.html

Utdrag: [T]he homosexual male is sexually attracted to masculine qualities whereas the heterosexual male is sexually attracted to feminine characteristics, and the sexually immature child’s qualities are more feminine than masculine.

2. Antalet manliga offer tycks för övrigt pendla avsevärt. Du talar om 80%, Anders Piltz talade om 60% i gårdagens Sydsvenskan. Hur kan två seriösa studier skilja sig så oerhört från varandra?

3. "Katolska kyrkan är bara i början av den processen", skriver du. Just det. Och det är ju därför det är vansinnigt och mycket anmärkningsvärt att en av Vatikanens mest inflytelserika personer spekulerar om dess utgång. Allt sökande efter sanningen måste vara förutsättningslöst och oberoende. Att bestämma sig för ett svar på förhand sänder ut obehagliga och oseriösa signaler.

Men det tycks vi ju vara överens om...

måndag, april 19, 2010 8:11:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home