tisdag, april 13, 2010

Om antigayattityder i södra Afrika

av TOR BILLGRENJag var i Botswana förra veckan, ett land som betraktas vara ett demokratiskt och ekonomiskt mirakel i Afrika, och som är kontinentens minst korrupta.

Därför blev jag uppriktigt förvånad när jag på flyget dit bläddrade i guideboken och slog upp kapitlet om Gay & Lesbian Travellers och fann att homosexuella handlingar är kriminella i landet, och bestraffas med minst sju års fängelse...

De senaste åren har de starka antihomosexuella attityderna i Afrika aktualiserats genom bland annat gripanden i Malawi, en grym antigaylag i Uganda, likskändningar i Senegal och korrektionsvåldtäkter i Sydafrika. Under veckan kommer jag att tala om detta i OBS i P1, manuset kommer även att publiceras här på bloggen.

Även i Sydafrika är attityderna alltså generellt negativa, i alla fall statistiskt sett. Men på det individuella planet är toleransen hög. Jag och min partner har aldrig haft några problem med att leva öppet som ett par. Inga av våra vänner (och bland dem finns boer, zuluer, sotho, tsonga, färgade, engelsmän, kongoleser, kamerunianer, xhosa, kenyaner, zimbabwier, batswana, norrmän och belgare) har problem med homosexualitet, och vi erkänns som ett par i alla sammanhang. I det här inlägget skriver jag utförligare om attityderna och villkoren för homosexuella i Sydafrika.

...och här ligger några bilder från Botswana-resan.

5 Comments:

Blogger Monica O Kolkman said...

Hej Tor!
Uppskattar denna blogg och din sydafrikablogg mycket.

Har bott i Centralafrika, men vi lyckades aldrig ta oss till Sydafrika.
Just nu filar jag på en roman som utspelar sig i Afrika, och jag slukar allt afrikanskt jag kan komma över.

En sak funderade jag bara på: du använder ordet boer. Det är väl knappast det officiella namnet, eller? Boer är väl snarare en äldre benämning och afrikaaner det nya (eller afrikaaner är ättlingar till boerna, om man nu ska lita på wikipedia). Vad är de officiella benämningarna i Sydafrika idag?

tisdag, april 13, 2010 9:34:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Hej Monica, tack för dina ord om bloggarna. Boer anses nog haft en negativ klang i vissa sammanhang, men det används i hög grad av dem själva idag. Ordet har kanske gått samma väg som "bög"...

Jag använder "boer" framförallt för att "afrikander" är lite knöligt. Och om man skriver om t.ex. Anglo-Boerska kriget - som är det vedertagna namnet på konflikten - blir det förvirrande att plötsligt dra in en annan benämning.

Det negativa med "boer" är att det är rätt svårt att uttala på afrikaans. Det är inte två stavelser, utan en. Kort o/å/u, och rullande rrr.

Lycka till med boken och hoppas du snart får besöka Sydafrika!

tisdag, april 13, 2010 9:51:00 fm  
Blogger Monica O Kolkman said...

Det där med uttalet förstår jag eftersom jag bor i Holland, där för övrigt boer förutom bonde också är ordet för att rapa (konstigt med språk i bland ;) )

I samband med att André Brinks memoarer utgavs i Sverige ändrades översättningen på svenska fr det gamla Afrikander till Afrikaaner, som ligger närmare originalet.
På engelska har man ju inget problem pga skillnaden mellan Africans och Afrikaner.

Intressant att afrikaanerna börjat använda boer om sig själva, jag trodde som du säger att det hade en negativ klang.

tisdag, april 13, 2010 10:04:00 fm  
Blogger Tor Billgren said...

Använder de Afrikaaner i Brinkboken? Så oerhört förvirrande... Ska man använda det ordet tycker jag det är ett måste med det där extra d:et... Annars blir det soppa av alltihop.

tisdag, april 13, 2010 10:09:00 fm  
Blogger Monica O Kolkman said...

Tydligen. Jag har bara läst boken på engelska.
Har inte sett att någon av recensenterna i svenska tidningar har reagerat på att det är förvirrande. Men jag kanske har missat något.
(Det flesta recensionerna finns här:
http://www.svb.se/recensioner/skiljev%C3%A4gar )

Jag har personligen alltid tyckt att afrikander låter konstigt. Som en egensinnig svensk orduppfinning.
Men det är kanske en smaksak.

Holländskan är också aningen förvirrande, man säger afrikan (afrikanen i plural) om alla afrikaner och afrikaner om boerna...

tisdag, april 13, 2010 10:22:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home