måndag, juli 28, 2008

"Sexualitet utan respekt för andra människor"

Pride genomsyras av en "sexualitet utan hänsyn och respekt för andra människor. De attityder som framhävs är råhet och själviskhet". Det skriver Ruben Agnarsson i dagens Världen Idag. "Hänsynslöshet" och "brutalitet" är andra ord som han använder för att beskriva den sexualisering av samhället som han påstår att Pride är den huvudsakliga faktorn bakom.

Ibland orkar jag inte ens bli upprörd över den sanslösa illvilligheten som genomsyrar Världen Idags texter. Jag blir bara trött och nedstämd. Varför framställa hbt-personers sexualitet med ord som "hänsynslöshet" och "råhet"? Vad tillfredställer det för behov att utmåla medmänniskor på det sättet? "Brutalitet"? "Utan respekt för andra människor"? Vad vet Ruben Agnarsson om det? Han spekulerar vidare:

Med tanke på den råa undertonen i Pridefestivalens budskap är det kanske inte förvånande att stockholmspolisen larmade om en rekordstökig lördagsnatt i hela Stockholm i helgen, med inslag som misshandel, fylleri, knivdåd och våld.


Samtidigt rapporteras det om att två män blivit rånade och knivhuggna natten till idag, under glåpord som anspelade på deras homosexualitet. Det visste förstås inte Agnarsson när han skrev sin ledare, men det gör inte fortsättningen av texten mindre kuslig:

både politiker och medier på senare tid ibland faktiskt klagat över den hårt drivna sexualiseringen i samhället. Bakgrunden är naturligtvis att allt fler vanliga människor nu reagerar på den brutalitet och hänsynslöshet som har börjat göra sig gällande, vilket i alla fall är glädjande. Reaktionen är nödvändig.


En möjlig konsekvens av Agnarssons logik är att hbt-personer som blir utsatta för "reaktioner" får skylla sig själva, eftersom dessa reaktioner är svar på den "brutalitet och hänsynslöshet" som de enligt Angarsson är ansvariga för. En motbjudande, men tyvärr ganska vanlig syn på brott som drabbar människor på grund av deras sexualitet... Ett av de uppenbara retoriska syftena med texten är att applicera ett "förrövarvokabulär" på hbt-rörelsen för att relativisera och bagatellisera hatbrottslighet och utsatthet.

Förutom att koppla den stökiga lördagsnatten till Pride, försöker han även associera festivalen till det ökade antalet anmälda sexbrott. Men hur skulle en festival som betonar allas lika värde och värdighet – i synnerhet kvinnors – kunna leda till den devalvering av människor som är en förutsättning för att de ska anses vara lovligt byte för sexbrott?

Egentligen förvånar det mig att han stannar vid att skylla sexbrotten på hbt-rörelsen. Varför drar han inte till med terrorattacken den 11 september när han ändå är i farten? Och algblomningen? Salmonellautbrott? Fästingar? Att minneslapparna tar slut i bankomaten? Skulle egentligen inte ALLT kunna vara hbt-rörelsens fel, när allt kommer omkring?

28 Comments:

Anonymous Anonym said...

"Sexualisering" kan jag kanske förstå då det är lite halvnaket, men "råhet", "själviskhet", "hänsynslöshet" och "brutalitet" förstår jag inte hur någon kan koppa samman med pride-festivalen.

Göran

måndag, juli 28, 2008 2:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kristna företrädare i USA, bl.a. Pat Robertson och Jerry Falwell, skyllde 9 september-attacken på bl.a. homosexuella.

http://www.actupny.org/YELL/falwell.html

måndag, juli 28, 2008 2:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag klickade på länken - det är två fullständiga vettvillingar som pratar. De anser att hedningar, abortförespråkare, feminister
och homosexuella har skulden till 9 september, för "Gud låter sig inte hånas". Man kan notera att som av en händelse tycks de enda oskyldiga vara vita, heterosexuella, kristna män. Och deras fruar, får man anta.

måndag, juli 28, 2008 4:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Världen Idag är utan tvekan en kategorisk nyhetsförmedlare därom råder ingen tvekan.

Man kan dock Tor, stilla undra huruvida Pridefestivalen verkligen hyllar kärleken (såsom emotionell disposition) eller om det snarare handlar om sexuell frihet och njutning (vilket det för allmänheten tydligt uppträder).

M

måndag, juli 28, 2008 4:41:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Både och, M. Pride hyllar både kärleken och den sexuella friheten. Det ena utesluter inte på något sätt det andra.

måndag, juli 28, 2008 4:56:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

HBT-rörelsen jobbar alltså för att alla parförhållanden(livslånga) skall ha samma villkor.
Har hört massor av argumnet som är ok.
Men "pippa runt" tillhör väl enbart de ogifta?
Man borde fokusera på den föreslagna äktenskapbalken!!

måndag, juli 28, 2008 5:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tor skrev: Det ena utesluter inte på något sätt det andra.

Nej, det är klart. Så länge de två intrinsikalt skilda dispostionerna är förenade: kärlek och lusta; Frågan är just denna: Uppvisar Pride denna jämvikt med sina grafiska moment (dildokastning osv.)?

När de ovanstående dispositionerna står för sig själva är kärlek ekvivalent med kärlek och lusta liktydigt med egocentriskt begärande (jag vill njuta, jag vill konsumera min nästa osv. osv.)

M

måndag, juli 28, 2008 5:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Dildokastning?

Enda jag sett skriva nåt om det är nassarna och moralkonservativa kristna.

Hur är det, jag var inte med förra Priden, kastades det några dildos öht, eller är det bara det gamla vanliga lögnerna från de moralkonservativa kristna, som inte respekterar det åttonde budet?

måndag, juli 28, 2008 6:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Dildokastning! Lyssna på Studio Ett på P1 när de rapporterar från Prideinvigningen www.sr.se

M

måndag, juli 28, 2008 6:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Behöver inte lyssna på radio eftersom jag kommer att vara på plats själv, med min fru och våra tvilling döttrar.

Men det var inte ett svar på min fråga, grejen är den att jag hittar inget om dildokastning med Pride sammahang från annat håll än nassarna och stockkonservativa kristna.

Dildokastning är inte en av punkterna under priden, iaf enligt Prideprogrammet.

Jag är bara lite nyfiken eftersom vi ska vara där med våra döttrar och vill veta om vi ska inskaffa hjälmar åt oss och dom.

måndag, juli 28, 2008 6:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Skulle det vara något problem om Pride BARA hyllade sexuell frihet och njutning (med tillhörande debatter om frihetens gränser och alla andra problematiserande inslag som hör Pride till)? Vad är det för en hittepåtrappa som sätter kärlek över njutning? Naturligtvis finns ingen sådan dygdehierarki. Njutning blir precis så seriöst som man gör det, och kärlek tillika så banalt som man gör det. "Sexualisering av det offentliga rummet" kan inte A PRIORI vara något förkastligt. I allt löst tyckande måste man visa på orsak och verkan och att verkan skulle vara något ovälkommet. Kasta fler dildos till någon blir skadad säger jag!

måndag, juli 28, 2008 6:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

@ M

Är dildokastning en sport av typen dart/pilkastning? Eller kastades det dildos som tomater på tomatfestivalen? :P

Hur som helst. Är det något farligt?

måndag, juli 28, 2008 7:12:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Leif Ekstedt

Hbt-rörelsen arbetar för rätten att själv få välja hur man ska leva. Det finns de som vill kunna leva i äktenskap på samma villkor som heterosexuella, men också de som inte alls är intresserade av detta. Hbt-rörelsen lägger ingen värdering i den enskildes val, utan det är just valfriheten som är det viktiga i sammanhanget. Att argumentera för att DEN SOM VILL ska få gifta sig står inte på något sätt i kontrast till att argumentera för att DEN SOM VILL pippa runt ska få göra det.

måndag, juli 28, 2008 7:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ok rättning i ledet. Jag tycks ha spridit falsk info. Jag hämtade inte info från sr utan svt.

Dildokastningen skall förstås såsom dildokubb. Denna information gavs på Aktuellt 21.00. i fredags inför invigningen. Journalisten nämner detta inslag på europrideprogramet i sin intervju med queer.fem. Tiina Rosenberg.
Journalisten undrar om varför det är så stort sexinslag/tema på prideveckan.

se själv http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=329798

Sanna. Det åttonde budet?
Hjälmar behövs nog inte, om inte fulla hbt-personer kastar dildokubbar av misstag på ngn.
Dildokubben är bara ett av många inslag som bidrager till fördomarna om homosexuella såsom överaktiva sexuella människor. Temat "Den svenska synden" utgör då såsom en samlingsbeteckning dylikt.

TP! Tack för dina insiktsfulla hedonistiska ord. Visst jag håller med dig. Problemet är att denna din inställning kan ligga hbt-rörelsen i fatet nämligen att i själ och hjärta bli accepterad av kreti och pleti i Sverige...

Anonym: Det var alltså dildokubb och därmed sällskapsspel (med sexuella attrapper)... Busigt, kul: absolut...

M

måndag, juli 28, 2008 7:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mycket fåniga artiklar har jag läst i Världen idag men den här måste vara bland de värsta. Det är så korkat att man egentligen inte borde bry sig om att bemöta det. Problemet är att etablerade och annars sansade politiker som riksdagsledamöterna Hans Wallmark (m) och Staffan Danielsson (c) skriver i den där blaskan och därmed tyvärr kan legitimera den bland vissa personer.

Det är så mycket dumheter så man vet inte var man ska börja. Men några kommentarer som komplement till det Tor och övriga redan skrivit.

"Ingen annan företeelse i det svenska samhället har bidragit till översexualiseringen av det svenska samhället som den just nu pågående Pride-festivalen"

Pridefestivalen äger rum vanligtvis en vecka, i år
10 dagar eftersom det är Europride. Övriga 51 veckor så kan vi notera halvnakna människor i reklam som främst vänder sig till heterosexuella. Halvnakna tjejer som ska locka heterokillar att köpa tekniska produkter. En lastbil som kör runt i Stockholm med bilder av lättklädda kvinnor där syftet är att göra reklam för strippklubbar i stan. Hennes och Mauritz annonser etc. Ingen seriös mediaanalytiker skulle säga att Pridefestivalen skulle vara främsta orsaken till den ökade sexualiseringen av det offentliga rummet. Dess betydelse lär vara synnerligen marginell för vad som påverkar ett helt år i Sverige.

"Med tanke på den råa undertonen i Pridefestivalens budskap är det kanske inte förvånande att stockholmspolisen larmade om en rekordstökig lördagsnatt i hela Stockholm i helgen, med inslag som misshandel, fylleri, knivdåd och våld."

Det här visar att Världen idag-reportrarna aldrig besökt någon Pridefestival. Faktum är att många poliser nuförtiden anmäler sig frivilligt att jobba vid HBT-festivaler. Ingen annan festival har nämligen så lite ordningsproblem och så lite bråk som gayfestivaler. Trots att tusentals personer samlas på samma ställe och många är ganska berusade på kvällarna anmäls det i princip aldrig att några tex i Pridepark har börjat slåss eller någon (varken kille eller tjej) blivit våldtagen. Jämför med festivaler där de flesta är heterosexuella. Det blir nästan alltid notiser i tidningarna efteråt att 20-30 personer blivit häktade för att de varit för berusade eller börjat slås, att någon kille fått åka till sjukhuset med allvarliga skador efter ett slagsmål och att några tjejer anmält att de blivit våldtagna.

"denna osannolika blandning av färgplymer, maskeradutstyrsel, målade överkroppar och blottade kön"

Det här visar återigen det jag brukar säga, konservativt kristna är de som har snuskigast fantasi. Sanningen är ju att festivalen inte tillåter några att visa sina könsorgan och jag har aldrig heller sett några som gjort det. Tyvärr höll jag på att säga. :-)

"Pridefestivalens arrangörer är helt absorberade av sin egen och andras sexualitet."

Nu är det ju inte så konstigt i sig att fokus blir på kärlek OCH sexualitet. För det är ju inom de områdena som homosexuella och bisexuella är annorlunda än normen. Men det kulturella och politiska utbudet är betydligt större än det som handlar om sex. Dock är det ofta det som handlar om sex som är mest medialt. Av samma orsak så skriver ju kvällstidningarna nästan varje dag om sex i reportage främst om heterosexualitet. Där är förresten något som verkligen bidrar till sexualiseringen i samhället.

Sedan till några kommentarer här.

"Dildokastning"

Det stämmer att man som en ploj kastar dildosar i någon tävling. Men folk är helt påklädda när de gör det. Det har i övrigt inget med sex att göra. Men kan tycka det är kul, man kan tycka det är fånigt, men att få moralpanik av det när tom Apoteket säljer dildosar blir ju något absurt.

"Skulle det vara något problem om Pride BARA hyllade sexuell frihet och njutning"

Nej, och det här är en orsak till även heterosexuella bör vara tacksamma för Pridefestivaler. De bidrar till att det inte blir så snäva gränser för vad som är "rätt" sexualitet. Vi har en utveckling där det inte är lika mycket moralism, där tjejer inte blir dömda som horor lika enkelt idag som förr om de precis som killar har sex första kvällen. Att sex idag är acceptabelt även om syftet inte är att skaffa barn. För några decennier var det kontroversiellt med oralsex bland heterosexuella. Att bögar hade oralsex visade enligt en del kristna att de hängav sig åt sex för njutningens skull medan heterosexuella hade samlag i syfte att få barn. Idag är det acceptabelt sannolikt även bland de flesta kristna att heterosexuella gifta par har oralsex. Det är delvis tack vare att gayrörelsen förändrat samhället och vad som är acceptabelt som "rätt" sex.

Precis som ett mångkulturellt samhälle kan göra att även vi etniska svenskar får större frihet att vara annorlunda än normen när det gäller kläder, mat etc.

Att som heterosexuell etniskt svensk kille jobba för att andra ska ha rätten att vara annorlunda än normen betyder även att jobba för att man själv får mer frihet att vara annorlunda än de förväntningar som ännu är kvar i samhället om hur en heterosvenskkille ska bete sig. Vi tjänar alltså alla på arbetet för rätten att vara annorlunda än olika normer.

Bengt Held

måndag, juli 28, 2008 8:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

Apropå att såväl brutala sexbrott, rån som algblommningen kan vara mitt fel: Kommer att tänka på en sång från Stadsteaterns "Kabaret Verboten" för något decennium sedan..... Föreställningen innehöll satir som gjordes i skiftet 1920-30-tal i Tyskland, precis innan nazisterna tog makten. I sången går refrängen "det är Judens fel!" och den handlar om alla olyckor som sångaren drabbats av, och dessa är naturligtivs judarnas fel: arbetslöshet, trasiga kläder... och till sist går texten över i just det absurda - att det regnar, det är tisdag osv - det är judens fel.

Ett tidigare blogginlägg handlade om det märkliga i att extremistkristna inte ser hur deras retorik intill förblandning liknar nazismens. Byt bara ut "jude" mot "homosexuell" eller "hbt"..... Som sagt.

tisdag, juli 29, 2008 12:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Dildokubb på kulturhustaket, ja det har jag hört talas om.

Det har inte stått nånstans på de moralkonservativas sida nåt om att de spelar kubb med dildos på kulturhustaket, läser man deras sidor så får man lätt uppfattningen att det handlar om att några kastar dildos ut bland publiken i paraden.

Jag antar att "dildokubbspel på kulturhustaket" inte låter lika demoniserande som "dildokastning på Priden".

Snacka om använda Språket som verktyg i den antihomosexuella debatten.

Javisst, åttonde budet, att medvetet sprida förvränging av fakta och verklighet är det samma som att ljuga, att omedvetet sprida detsamma är bara ignorant.

Styrkan i argumentationer och retoriken kommer från kunskap och fakta, nåt som moralkonservativa verkar lida en stor brist av, eller väljer medvetat att antigen ignorera eller förvränga.

tisdag, juli 29, 2008 8:02:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Som jag skrev tidigare Sanna, gällde det dildokubb. Dildokastning var mitt återgivande (efter flera dagar) sedan jag såg inslaget på Svt:s aktuellt. Jag har således inte konsulterat några konservativa källor. Tyvärr.

M

tisdag, juli 29, 2008 10:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Sexgalningar och den fina kärleken.

Ibland verkar det som att rasister och homofober letar efter att få sina fördomar bekräftade. De försöker inte ens bli av med dem trots att de säger själv att de försöker bli tolerantare.

Ska man ordna Stockholm Pridefestival ska det bara vara gullegull annars kan ju homofoberna få för sig att homosexuella är lika kåta som heterosexuella. Eller hur det nu var. Kvällstidningarna har var och varanna dag artiklar om sex. Varför? Inte för att de tycker det är så viktigt att informera svenska folket. Utan att de vet att det säljer. Att var och varann heterosexuell människa blir nyfiken och kanske kåt av att läsa den typen av reportage. Men givetvis är det ingen heterosexuell som besöker den här bloggen som gillar läsa om sex i kvällstidningarna eller som ofta tänker på sex. Nej, ni är ju sååååå oskyldiga. Och funderar bekymrat hur det där dildosarna ska förstöra ryktet för HBT-personer.

Vi kan se att idealet i många TV-seriser är den där bögen eller flatan som är sympatisk och rolig. Men som nästan aldrig har sex. För då blir det hotande för vissa heterosexuella som kallar sig homovänliga.

Visst ska vi ha jämlikhet, vi är ju politiskt korrekta, för jämlikhet bla bla men måste de där bögarna och flatorna bete sig lika sexuellt som heterosexuella?

Om en heterokille som är berusad som en plojgrej skulle dra ner byxorna och kalsongerna på stan då visar det att han nog druckit för mycket. Om en berusad homokille gör samma sak, då visar det att homosexuella är översexuella.

Om Hultfredsfestivalen haft som en plojgrej en tävling i dildokubb. Och i övrigt haft musik på programmet. Hade då folk förfasat sig och tyckt det varit så hemskt att påklädda heterosexuella ungdomar hade kastat dildosar. Hade det blivit reportage om hur sexfixerade heterosexuella är?

En kille, jag minns inte hans namn, berättade en gaytidning i våras att han skrev en bok för några år sedan om två killar som blir förälskade i varann. När han läste recensionerna så var det kommentarer som att det var en orgie i sex i boken. Han hade skrivit explicit om bögsex med könsord och detaljer på två sidor av boken. Av typ 200.

Om det istället varit en bok om en kille och en tjej som blir förälskade i varann och två av 200 sidor hade varit om deras sex med könsord och detaljer då hade heterosexuella som läst kallat det en bok om kärlek. När nu det istället var en likadan bok om två bögar med explicit sex i 2 av 200 sidor då var boken en orgie i sex.

Ungefär som när vissa ännu idag frågar sig varför nyförälskade homopar måste hångla på ett cafe när de håller varann i hand vid sitt bord. När ett heteropar håller varann i hand vid ett bord på ett kafe då¨är det däremot fint och ett bevis för kärlek.

Bengt Held

tisdag, juli 29, 2008 12:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Oavsett sexuell läggning så finns det nåt som heter hänsyn. Hänsyn till andra utanför hbt rörelsen är inte ett kännetecken för denna grupp. Jag åker t-bana och mittemot mig hånglar två tjejer i 20-års åldern. Jag bryr mig uppriktigt sagt inte. De slutar dock hångla, tittar på mig och säger: "Blir du kåt nu heterogubbe?" Det är ett av mina Pride-minnen. För övrigt ser jag sällan eller aldrig några heteropar som hånglar i t-banan De visar hänsyn.

tisdag, juli 29, 2008 1:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fredrik

Där har vi helt annorlunda erfarenheter. Bland de jag sett hångla på offentlig plats har 99 % varit heterosexuella par.

Men du kanske ser selektivt Fredrik. Att heterosexuella hånglar är så vanligt att du inte noterar det.

Jag lovar dig att jag skulle notera om något homopar hånglat på offentlig plats. Det är tyvärr för sällan att homopar ens håller varann i hand eftersom man inte känner sig trygg att göra det.

Jag kan berätta att jag sett ett par ha sex på offentlig plats där folk var i närheten och det var ett heteropar som hade samlag på en strand i Malmö. Jag hade sannolikt kunna polisanmäla dem men strunta i det. Varför skulle jag anmäla om de nu tydligen tyckte det var spännande att ha samlag när människor promenerade där. Gillar man inte kolla något kan ju kolla åt ett annat håll. Så enkelt är det med det.

"Hänsyn till andra utanför hbt rörelsen är inte ett kännetecken för denna grupp"

Det du nu ägnar dig åt är exakt samma strategi som rasister har. De homosexuella som beter sig illa i någon situation blir representanter för hela gruppen. Precis som rasister menar att en invandrare som beter sig illa i någon situation visar att "hänsyn till andra inte är ett kännetecken för invandrare"

Hur många homopar har du sett hångla på offentlig plats? Jag lovar dig att om du bor i Stockholm så har du träffat tusentals homosexuella och bisexuella. Massor av homopar som varit bredvid varann passagerarsätet men som varit diskreta och låtsats vara vänner. De har inte ens hållt varann i hand eftersom de inte vill höra några glåpord eller ännu värre riskera våld.

Det existerar folk som beter sig illa i alla grupper oavsett sexuell läggning och etnicitet. Men varje individ har ansvar för sig själv.

Återigen, du skrev så här.

"Hänsyn till andra utanför hbt rörelsen är inte ett kännetecken för denna grupp"

Jag är en del av hbt-rörelsen, Fredrik Jag har aldrig hånglat på offentlig plats när andra varit i närheten. Varför generaliserar du och antyder att jag som en del av HBT-rörelsen har ansvar för dina dåliga erfarenheter av några homopar som betett sig illa?

Har jag del av någon kollektiv skuld där eller? Och har du då del av någon kollektiv skuld av allt som heterosexuella par gör?

Bengt Held

tisdag, juli 29, 2008 1:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag finner inga fel med Pat Robertson on California Marriage
http://www.youtube.com/watch?v=rcRyu9JDD40&feature=related

tisdag, juli 29, 2008 3:01:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Fast Robertson talar ju om något helt annat, nämligen sodomi, och förhållandena i den urtida staden Sodom. Och det har inte det minsta med homosexualitet att göra. Skulle man kunna förbjuda heterosexuella relationer genom att hänvisa till berättelsen om Susanna i badet?

tisdag, juli 29, 2008 3:08:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Tor.
Jag som vill driva frågan om likalydande lag för "äktenskap"
alt.partnerskap för alla trodde att
det var en viktig punkt på HBT:s program.
Nu säger Du det att det är valfriheten som är viktig. Men om staten väljer att ta över vigselrätten måste det ju vara valfritt för olika religioner att göra som de vill i fråga om vem de välsignar. Eller "gills" det inte
om någon kyrka väljer att avstå.
Jag anser att alla kyrkor skall välsigna alla par som önskar leva i ett livslångt förhållande. M.a.o.
skiter jag i hur Världen i Dag ser på saken.

tisdag, juli 29, 2008 4:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bengt Held:

Jag som heterosexuell man känner att ledande feminister inom tex Fi och ledande HBT-personer inom RFSL under en lång tid drivit och driver en generaliserande kampanj mot oss heterosexuella män, heteronormen och allt annat som börjar på hetero... Inkl. den heterosexuella kärnfamiljen.

Det förvånar mig att två grupper, organiserade kvinnor och organiserade hbt-personer, ofta använder sig av nedsättande kommentarer mot "oss" när de själva har varit och är utsatta av detsamma.

Nej, jag vill helst slippa generalisera och känna en kollektiv skuld. Men om du nu säger dig tillhöra hbt-rörelsen, varför säger du inte ifrån när såna som jag utsätts för spott och spe?

Ps. Nej, jag ser sällan eller aldrig folk som hånglar öppet. Och det gör inget om det så skulle vara homosexuella. Men om de skriker otrevligheter till mig och hånar mig för min läggning i samband med det så blir jag förbannad! Det var vad det handlade om i detta fall. Men du har säkert svar på tal och får det till att vara mitt fel... Ds.

tisdag, juli 29, 2008 4:53:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fredrik, det blir enklare för dig att leva om du gör skillnad på heteronormen och heterosexuella män.

tisdag, juli 29, 2008 8:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fredrik

Du tycks ha en del fördomar om HBT-rörelsen det visar ju dina gissningar om vad jag sannolikt tycker om olika saker.

Men jag ska sakligt besvara dina frågor Fredrik.

"Jag som heterosexuell man känner att ledande feminister inom tex Fi och ledande HBT-personer inom RFSL under en lång tid drivit och driver en generaliserande kampanj mot oss heterosexuella män, heteronormen och allt annat som börjar på hetero... Inkl. den heterosexuella kärnfamiljen."

För det första är Feministiskt initiativ ett politiskt parti som inte har mer koppling till HBT-rörelsen än vad tex folkpartiet eller vänsterpartiet har. Jag tycker själv Feministiskt initativ ofta beter sig mot gruppen män som sd beter sig mot gruppen invandrare dvs man försöker placera en kollektiv skuld och delar hela tiden in människor i olika sterotypa grupper. Precis som du Fredrik för övrigt gjorde nyss när du talade om HBT-rörelsens ansvar för att ett homopar (som kanske inte ens är med i RFSL eller jobbar HBT-politiskt) betett sig illa mot dig.

Sedan måste du inse att heteromän och heteronorm är olika saker.

Jag jobbar som liberal emot sexistiska, heteronormativa och rasistiska strukturer. Det betyder inte att jag jobbar emot vissa grupper av människor. Det är strukturerna som ska bekämpas, inte individer. Och jag lovar dig att de allra flesta som jobbar emot diskriminering både inom HBT-rörelsen och i andra föreningar mot diskriminering resonerar likadant.

"Det förvånar mig att två grupper, organiserade kvinnor och organiserade hbt-personer, ofta använder sig av nedsättande kommentarer mot "oss" när de själva har varit och är utsatta av detsamma."

Återigen generaliserar du. Feminister är inte liktydigt med tex feministisk initativ. Många feminister ogillar det partiets politik och generaliseringar.

Inte heller har RFSL något i sitt program som riktar sig "emot heteromän". Inte heller lär du hitta något sådant pressmeddelande på föreningen hemsida.

"Nej, jag vill helst slippa generalisera och känna en kollektiv skuld."

Bra, då är vi ense. För du har givetvis inte någon kollektiv skuld för vad andra heterosexuella killar gör. När vissa antyder det så har de fel.

"Men om du nu säger dig tillhöra hbt-rörelsen, varför säger du inte ifrån när såna som jag utsätts för spott och spe?"

Du jag har tagit den debatten i många olika forum. Både här på Tors blogg och tex i RFSU:s interna forum där jag framfört åsikten att heterosexuella killars sexualitet lätt främst ses som ett problem och att det är risk att pendeln svänger för långt åt andra hållet i ivern att synliggöra att även HBT-personers och heterokvinnors sexualitet är viktig precis som heteromännens sexualitet.

"Ps. Nej, jag ser sällan eller aldrig folk som hånglar öppet. Och det gör inget om det så skulle vara homosexuella. Men om de skriker otrevligheter till mig och hånar mig för min läggning i samband med det så blir jag förbannad! Det var vad det handlade om i detta fall. Men du har säkert svar på tal och får det till att vara mitt fel... Ds."

Nej, varför skulle jag vilja försvara dem? De betedde sig illa emot dig om de gjort det du skrivit vilket jag inte har någon orsak att betvivla.

Men det var inte "HBT-rörelsen" som betedde sig illa emot dig. Det var två tjejer med dåligt omdöme.

Om det varit en judisk kille och tjej som hånglat och sagt samma sak till dig så hade det inte varit "juderörelsen" som uttalat sig emot dig.

Bengt Held

tisdag, juli 29, 2008 9:00:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Leif Ekstedt

Självklart är frågan om äktenskap viktig för hbt-rörelsen. Och självklart är frågan om sexuell frihet viktig. Det är två olikka frågor som drivs parallellt. En heterogen rörelse kan inte ha EN agenda eller ETT program. Det finns de som vill leva i livslånga, monogama äktenskap. Det finns de som aldrig vill stadga sig. RFSL jobbar för bådas rätt att kunna välja vad de vill.

Jag förespråkar inte att samfund ska tvingas viga homosexuella par. Inget hade varit mer meningslöst än att vigas av en präst, imam, rabbin eller shaman som inte är uppriktig i sin välsignelse och lyckönskan. Det hade varit fullständigt absurt.

tisdag, juli 29, 2008 9:52:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home