måndag, juli 28, 2008

Två rapporter om hbt-personers villkor i Sverige och Europa

Bengt Held är inte bara en flitig debattör på här bloggen, utan gör också ett mycket gediget arbete med att sammanställa fakta om lagar och politik som rör homosexuellas villkor i Sverige och Europa. Förra veckan publicerade han två nya rapporter som bland annat uppmärksammades i en artikel i Dagens Nyheter.

Den ena handlar om hur Sveriges politiska partiers förhåller sig i hbt-frågor, och den andra om de juridiska villkoren för hbt-personer runt om i Europa. I toppen ligger länder som bland annat har äktenskaps- och/eller partnerskapslagstiftning, och som förbjuder diskriminering av hbt-personer:

1. Spanien, 10 p
2-6. Sverige, 9 p
2-6. Nederländerna, 9 p
2-6. Belgien, 9 p
2-6. Sverige, 9 p
2-6. Island, 9 p
2-6. Tyskland, 9 p
7-9. Finland, 7 p
7-9. Luxenburg, 7 p
7-9. England och Wales, 7 p

Och här är bottenländerna i omvänd ordning, sämst först. I många av länderna är det t.ex. förbjudet för hbt-personer att demonstrera eller organisera sig.

43-44. Turkiet -2p
43-44. Vitryssland -2p
42. Moldavien -1p
41. Ukraina 0p
32-40. Albanien 1p
32-40. Bosnien 1p
32-40. Litauen 1p
32-40. Ryssland 1p
32-40. Grekland 1p
32-40. Makedonien 1p

Man måste vara medveten om att denna typ av kvantitativa undersökningar bara förmedlar en del av verkligheten. De juridiska villkoren är tyvärr inte alltid identiska med de sociala; hbt-vänliga lagar är ingen garant för tolerans i det omgivande samhället och vice versa. Men eftersom lagstiftningen är den enda mätbara faktorn i sammanhanget, och eftersom de juridiska villkoren väger tyngre än de sociala, ger denna typ av undersökningar en utmärkt överblick över hbt-personers villkor i de olika länderna. Inget går upp emot ren och objektiv fakta.

För att få rapporterna i sin helhet med alla detaljer kontaktar man Bengt Held på mailadressen heldbengt[at]hotmail.com. Då kan man också passa på att bli uppskriven på sändlistan till det nyhetsbrev med svenska och internationella hbt-relaterade nyheter som han sammanställer med jämna mellanrum.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Som Tor säger så kan den sociala situationen vara annorlunda än den juridiska. Ofta stämmer dock rangordningen av länder hyfsat även när det gäller den sociala situationen.

Jag tar mig friheten att lämna listan på de länder i Europa som har så diskriminerande lagar att det inte är förenligt med EU:s policy. Några av länderna är redan med i EU och skulle egentligen kunna bli utsparkade från unionen. Det är dock mycker svårare både politiskt och juridiskt att kasta ut ett land från unionen än att vägra ett nytt land att bli med i unionen.

Bengt Held

Länder med lagar som inte är förenligt med EU:s policy emot diskriminering.

Förbud mot föreningar för HBT-personer 1 land
Vitryssland

Delvis förbud mot föreningar för HBT-personer 1 land
Turkiet (de flesta HBT-föreningar tillåtna men en HBT-förening har blivit förbjuden 2008)

Förbud mot gayparader 6 länder
Litauen, Makedonien, Moldavien, Ryssland, Ukraina, Vitryssland

Förbud för homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret 4 länder
Bosnien, Serbien, Turkiet, Vitryssland

Olika åldersgräns för samkönade och olikkönade relationer 1 land
Grekland


Olika sexualbrottslagar för samkönade och olikkönade sexualbrott 2 länder och Skottland

Bulgarien
Penal code Article 157.4. ”Who carries out sexual intercourse or an act of sexual satisfaction with a person of the same sex, having accomplished 14 years of age, who does not understand the nature or the importance of the act shall be punished by imprisonment of two to six years.” För heterosexuella motsvarande sexbrott är maxstaffet 3 år enligt Article 151.2.

Grekland
Penal code article 347 "sexual intercourse between men is forbidden a) when induced by an abuse of a relation of dependency, b) when one party is under the age of 17 or when it serves to generate profit and c) when practised on a professional basis."
Skottland
Criminal law act 1995 section 13 Homosexual offences. Innehåller brottsrubriceringen "sodomy or an act of gross indecency or shameless indecency by one male person with other male person".

Förbud för transsexuella att juridiskt byta kön 3 länder
Albanien, Irland, Litauen

tisdag, juli 29, 2008 2:36:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home