söndag, augusti 10, 2008

Siewert Öholm till attack mot Allsång på Skansen

I fredagens ledarkommentar Ateistpropaganda eller förskingrat förtroende? kräver Siewert Öholm att SVT:s VD Eva Hamilton ska be svenska folket om ursäkt för att säsongsfinalen av Allsång på Skansen innehöll en "åsiktspiska" i form av svensk översättning av Abbas Thank you for the music.
Tack för alla sånger, för ord och toner.
Vem behöver religioner?
Dom kan vi va utan
Men om musik inte fanns
Inte nånstans
Alla behöver en sång och en dans

Texten är hämtad ur den svenska uppstättningen av Mamma Mia och man behöver inte studera den särskilt noga för att upptäcka att det är en hyllningssång till musiken, precis som originalversionen. Budskapet är att musiken står över allt – följdaktligen även religionerna. Detta att bektrakta musiken som en universell och förbrödrande kraft borde inte vara kontroversiellt – allra minst i ett allsångsprogram. Men Öholm ser det alltså som en "åsiktspiska".

Vidare kallar han Allsång på Skansen ett "propagandaprogram för ateism, svordomar och transsexualitet." Propagandan för transsexualiteten kommer av Babsans medverkan. "Babsan, denne snälle, begåvade man, har gett ansikte och en peruk för trams(!)sexeri." För det första blandar han ihop begreppen rejält. Drag-kulturen parodierar kvinnlighet (och manlighet), medan transsexualitet handlar om att vara förvissad om att man har fel kön. För det andra kan man inte propagera för transsexualitet. Det är ingen åsikt eller ett ställningstagande, utan ett medicinskt tillstånd.

Kontentan av Siewert Öholms artikel tycks vara att det inte ska få framföras några åsikter i stil med att "musiken övervinner allt" i ett allsångsprogram. Programmen ska inte få propagera för särskilda "livsstilar", eller ifrågasätta religionerna. Jag föreslår härmed att Världen Idag tillsätter en kommission för att granska den svenska allsångsskatten. Det finns uppenbarligen åtskilligt att rensa ut. Ta bara Evert Taubes omoraliska och destruktiva Sjösala Vals:

Titta! ropar ungarna, pappa är en brud
med blomsterkrans i håret och nattskjorta till skrud.


Maken till subversiv och transsexualitetspropagerande text får man leta efter. Särskilt graverande är det förstås att blanda in barn i texten. Man kan verkligen fråga sig vad som är nästa steg. Ville Taube tillåta incest och barnsex?

En annan text som Världen Idags allsångskommission borde granska och korrigera är Cornelis Vreesvijks Somliga går med trasiga skor.

Somliga går med trasiga skor.
Säj, vad beror det på?
Gud fader som i himmelen bor
kanske vill ha det så.

Det är upprörande att det är tillåtet att uttala sig så om Gud. Hur kan man som textförfattare vara så fräck att ta sig sådana friheter? Syftet är uppenbarligen att kränka hela världens troende och man borde definitivt kräva en ursäkt från Vreesvijks dödsbo.

Ja det finns sannerligen hur många exempel som helst. Mitt sista tips till Allsångskommissionen är Carl Mikael Bellman, och hans många referenser till grekisk, romersk och fornnordisk mytologi. Är det verkligen OK ensidigt okritiskt propagera för hedniska kulter på det sättet? Karon som i luren tutar, Baccus, Fröja och Morfeus... Usch, det är ju rena rama avguderiet! Vad man inte heller får glömma är Bellmans ständiga propaganda för en promiskuös och omoralisk livsstil. Under hundratals år har detta sång-gift sipprat in i svenskarnas kollektiva medvetande och gjort oss till slavar under köttets lustar. Det är dags att sätta stopp!

23 Comments:

Anonymous Anonym said...

Till yttermera visso framfördes "Tack för alla sånger" av Gunilla Backman - Christer Sturmarks sambo! Vilken konspiration!

söndag, augusti 10, 2008 12:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

;) !

söndag, augusti 10, 2008 1:13:00 em  
Blogger Leif Ekstedt said...

Siewert Öholm väcker frågan för att komma in i Livetsord gänget.
Han vill visa att han faktiskt är så inskränkt man måste vara för att
passa in.
Förmodligen har han fel. Det finns en god sida hos alla människor.
Allsång på Skansen är oförargligt.
Det borde man uppfatta hos Siewert Öholm - han är oförarglig men låtsas förarga sig på småsaker.
Så låt inte hans bullrande störa.
Detsamma med Världen i Dag - den siktar över målet - inte för de närmast troende men för övriga.
Läsekretsen är lika inpiskad som övriga terrorrister.

söndag, augusti 10, 2008 2:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag råkade läsa Tors inlägg medan SVT visar någon slags propaganda från pingströrelsens Nyhemsvecka. Sommarandakt kallar de det. Det står en ung kvinna och lovar att man inte kan göra någonting för att Gud skall älska en mer, och nu sjunger de att Gud är ljus och alltigenom god. Vad fint. Nu propagerar de för det viktiga i den evangeliserande delen av missionsverksamhet i t.ex. Afrika. Mindre fint.
Ska SVT verkligen hjälpa till att sprida det "kristna budskapet"?

söndag, augusti 10, 2008 4:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är fantastiskt vilka artiklar Världen Idag publicerar! Jag kan inte sluta förundras över att det finns människor som köper och läser den tidningen och tycker att den är bra.

Vad är det för människor, och hur mår den läsekretsen egentligen? Deras kritiska förmåga måste vara helt satt ur spel för att uppskatta de verklighetsfrämmande artiklarna.

Det är egentligen skickligt att kunna förvrida verkligheten på det sättet som de gör, det skulle nog inte alla klara av.

Tänk vad mycket dessa människor kan hitta att störa sig på i vardagen, det måste vara jobbigt. Och ständigt dessa konspirationsteorier... Men kanske blir livet mer spännande på så vis?

Det skulle vara intressant om Siewert Öholms artikel kunde publiceras i DN, SVD och Aftonbladet och Expressen också - så att den käre Öholm kunde få svenska folkets respons på det han skrev. Jag undrar också vad hans tidigare kollegor på SVT anser om Öholms "journalistik" numera?

/Emma

söndag, augusti 10, 2008 5:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag undrar också vad hans tidigare kollegor på SVT anser om Öholms "journalistik" numera?

Jag är inte tillräckligt "gammal" för att minnas SÖ från hans aktiva SR tid, men enligt de som minns honom så är det ingen större skillnad tydligen, han var lika "objektiv" då som idag.

söndag, augusti 10, 2008 6:55:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag är anhängare av det fria ordet, men nog viftar du bort det hela lite lätt Tor: "det är en hyllningssång till musiken, precis som originalversionen. Budskapet är att musiken står över allt –..."

Att Björn Ulveaus, numer är en av Ateisternas, förlåt Humanisternas, främsta affischnamn torde ha en viss koppling till valet av översättning är nog ingen alltför konspiratorisk gissning.

Som jag ser det är det en rejäl känga mot religion, vilket Ulveaus naturligtvis är fri att utdela.

Men då bör det inte heller förvåna om en och annan reagerar.


Ulveaus, Öholm eller Green alltid provocerar de någon och bör så ha rätt att göra.

söndag, augusti 10, 2008 7:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

Siewert är en paria bland alla seriösa och oberoende journalister och har alltid varit det.

Ingen människa som har ett uns av ärlighet och heder kvar i sin kropp skulle någonsin stå upp för en sådan propagandafylld, konspirationstekniker till människa som Siewert.

Hans personliga agenda och religion har sedan länge gjort honom helt oemottaglig för värden som sanning, heder, uppriktighet och ärlighet....

Go Siewert Go! Jag är säker på att lärmoästaren Jesus är stolt över dig, NOT :-)

söndag, augusti 10, 2008 8:01:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Mattias: Jag tror inte att översättningen är en beställning av Christer Sturmark. Sången är hämtad ur den svenska versionen av Mamma Mia, och måste självklart ses i sammanhang av detta. Det är en hyllning till musiken med stort M. Musiken framställs som en kraft över alla andra, följdaktligligen öven över religionerna. Att jämföra något med religioner är en tämligen vanligt grepp för att påvisa storhet.

För övrigt har jag inte ifrågasatt någons rätt att varesig yttra sig eller provocera. Hoppas inte att inlägget gav den känslan.

söndag, augusti 10, 2008 9:00:00 em  
Anonymous Anonym said...

Öholm får väl önska man som allsång sjunger den fint heteromoraliska "Flickan i Havanna" av Evert Taube. Garanterat fri från transsexuella... ja om nu inte där flickan egentligen är en man....

Bengt Held

söndag, augusti 10, 2008 9:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nej, jag tror inte heller att det är ett beställningsjobb av Sturmark, men jag tror att det finns ett samband mellan Ulveaus aktiva ateistiska ställningstagande.

"För övrigt har jag inte ifrågasatt någons rätt att varesig yttra sig eller provocera. Hoppas inte att inlägget gav den känslan."

Nä, det är ok.

söndag, augusti 10, 2008 9:26:00 em  
Anonymous Anonym said...

Flickan i Havanna moralistisk????

Det är väl en hyllningssång till en prostituerad eller har jag fel?

söndag, augusti 10, 2008 9:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mattias.

Jag skrev moralisk. Och jag tillhör den ironiska generationen....

:-)

Bengt

söndag, augusti 10, 2008 9:39:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Själv tillhör jag den moraliska generationen.

söndag, augusti 10, 2008 10:13:00 em  
Blogger Andreas Holmberg said...

Jag vill nog försvara Siewert Öholm i rollen som vass utfrågare och debattledare. På 1900-talet tog han ju inte vad jag vet ut svängarna i såna här personliga polemiska krönikor, utan satsade just på att åtminstone framstå som journalistiskt oberoende.

Att han förmodligen (men inte säkert, jfr Göran Skytte) hela tiden haft den här konservativa åsiktsfloran behöver inte förminska hans journalistiska insats på 1900-talet mer än andras avslöjat vänsterradikala värderingar förminskar deras gärning.

I övrigt håller jag med Mattias i hans kommentarer. Den här gången hade Siewert klar rätt att reagera, tycker jag (reagerade själv). Frågan "vem behöver religioner?" klingar sannerligen som en seriöst retorisk fråga i Björn Ulvaeus´ närhet. Men har man tidigare förväntat sej att andra ska låtsas tillbe Herren i dylika allsångssammanhang ("O store Gud", "Den blomstertid" o.s.v.)borde man ju förstå att man själv någon gång förväntas återgälda artigheten genom att låtsas avspisa honom.

tisdag, augusti 12, 2008 5:40:00 fm  
Anonymous Anonym said...

alla dessa bokstavskristna och deras ständiga ömma tår och lättkränkthet....stackars, stackars ni att det finns humanister i världen.....

tisdag, augusti 12, 2008 6:45:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, det är inte lätt när man är 100% säker på att ha en allsmäktig GUD på sin sida. Då är frågor som "vem behöver religioner?" fruktansvärt kränkande.

Göran

tisdag, augusti 12, 2008 10:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Titta här hur Siewert fungerar, inslaget är från "Svar Direkt" Ett debatt program på SVT som Sievert ledde på 80- talet.

Till exempel låter han avsiktligt inte gästen komma till talls, han intervjuar ett urval av människor som alla tycker "samma som Sievert" alla inbjudna gäster är frikyrkobröder och systrar och alla har intagit inställningen att hårdrock är "hemskt"

Kolla också hur Sievert fick in en liten rar flicka som läser en bön i detta program...

http://www.youtube.com/watch?v=SzHS0QP7bro

Helt uppenbart hade sievert en agenda redan då och att han längre inte anställs av någon seriös opartisk media är rätt så talande för hur Sieverts rykte är.

fredag, augusti 15, 2008 7:44:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ha ha ha!! Nu får Siewert kritik av sina egna förvirrade personer...

http://friherrinnan.wordpress.com

fredag, augusti 15, 2008 1:50:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Fast den där bloggen är väl ändå fejk?

fredag, augusti 15, 2008 2:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, den måste vara fejk.

Göran

fredag, augusti 15, 2008 5:13:00 em  
Anonymous Anonym said...

Wow! Friherrinan själv!!! Hur kan ni misstänka ohederlighet och osanning ala Livets Ord variant här?

Bara för att Livets ord och ViD ljuger så behöver inte friherrinor göra det :-)

Skämt åsido, jag läste några av kommentarerna och skrattade brutalt. Jag tyckte det var jätte roligt men hoppas att det inte är en "jätte socialist" som vill ge alla borgerliga en dänga för då är ju jag likson inte med längre.

Hoppas snarare det är en person som vill ge bokstavskristna och "dum gammaldagsa i almänhet" en läxa istället....ska följa bloggen med intresse....

fredag, augusti 15, 2008 9:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hälsar dig välkommen till "Svenska kyrkan och medlemskapet" som du når via bannern "namninsamling" på http://bildning.se
Ser fram emot din underskrift, några rader i forumet och gärna dina tankar kring initiativet på din blogg!

torsdag, september 18, 2008 7:13:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home