onsdag, juli 30, 2008

Antipride del 5: Nazimanifestationen

Redan förra våren började nazisterna på Nordisk.nu planera en ambitiös manifestation mot Europride 2008, något jag skrev om här, och som även uppmärksammades i andra medier. En av planerna var att tona ner det nazistiska budskapet, för att därigenom kunna liera sig med religiösa grupper för att få mer tyngd bakom manifestationen. I en öppen diskussion på sajtens forum planerades aktionen med slogans och våldsfilmer från aktioner mot Prideevenemang i andra länder. Det producerades till och med en hemsida Bevara familjen som var specialdesignad för att attrahera religiösa, konservativa och "vanliga svenskar". Religiösa ledare tog dock bestämt avstånd från planerna när de avslöjades.

Efter att förberedelserna uppmärksammades i media verkar planerna ha runnit ut i sanden. I alla fall de offentliga. Med tanke på det starka engagemang som uttrycktes i det ursprunliga planeringsforumet, finns det dock ingen anledning att tro att planerna har skrinlagts helt. Förmodligen diskuteras saken i mer slutna forum.

Här ligger några av de aktuella, offentliga diskussioner om homosexualitet och Pride:

Mona Sahlin läser godnattsaga på Stockholm EuroPride

Sponsorerna trängs på pridefestivalen

Bögeriet börjar ta fart

Dagens pridefestival

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag följer som jag berättat HBT-debatten i olika länder i Europa. Det är egentligen bara i nordvästra Europa som konservativt kristna oftast undviker samarbete med nationalistiska och främlingsfientliga grupper.

I Sydeuropa och Östeuropa är det inte ovanligt att kristna och främlingsfientliga grupper samarbetar emot HBt-rättigheter. I Spanien hade katolska kyrkan i valrörelsen i början av året ett möte tillsammans med att marginellt högerextremt halvfascistiskt parti för värnandet av kärnfamiljen. I Italien så har katolska kyrkan nära samarbete med regeringspartierna däribland det främlingsfientliga Lega nord och reformerade fascister. I Baltikum samarbetar kristna och rasistiska grupper ofta vid motdemonstrationer emot gayparader. I Ryssland är det en absurd blandning av högerextremister, kommunister och ortodoxkristna som ibland var för sig, ibland tillsammans demonstrerar emot HBT-rättigheter.

Vilket land man än kollar så är det nästan alltid två grupper som främst sprider hatpropaganda mot homosexuella och bisexuella. Det är dels konservativt kristna, dels nationalistiska grupper. I Sverige var för sig. Idag.
Om Sverige får en liknande utveckling som i Sydeuropa och Östeuropa vet vi inte. Några faktorer som kan avgöra är om sd blir ett mer etablerat parti vilket kanske legitimerar en viss koppling mellan grupperna.

Bengt Held

onsdag, juli 30, 2008 8:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är kanske lätt att fördöma hela Östeuropa och dess befolkning som homofober. Men så är det givetvis inte.

Idag berättar den brittiska gaysiten Pinknews arr Estlands regering planerar att lämna ett förslag till partnerskapslag. Och det är tydligen majoritet i Estlands parlament för reformen.

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-8549.html

Sedan tidigare har Tjeckien och Slovenien partnerskapslagar. Ungern och Kroatien har sambolagar för samkönade par och från 1 januari 2009 så får även Ungern en partnerskapslag.

Även i östra Europa så har faktiskt vissa partier sagt ja till en könsneutral äktenskapslag. Eftersom befolkningen generellt är mer negativ till den typen av reformer där än i Västeuropa så krävs det ett visst civilkurage när ett politiskt parti uttalar att de är för en jämlik äktenskapslag. Ofta blir det hatiska reaktioner från delar av befolkningen.

Följande politiska partier i östra Europa vet jag är för en könsneutral äktenskapslag. Det kan givetvis sedan vara något eller några partier till som jag inte vet om att de har sagt ja till reformen.

SZDSZ liberalt parti i Ungern 6,5 % i parlamentsvalet 2006

LDP liberalt parti i Serbien och SDU socialdemokratiskt parti deras valallians fick 5,2 % i parlamentsvalet 2008

SYRIZA vänstersocialistiskt parti i Grekland 5,0 % i parlamentsvalet 2007

Bengt Held

torsdag, juli 31, 2008 12:17:00 em  
Anonymous Anonym said...

Problemet är att all diskussion/kritik etc omedelbart stämplas av
tex Bengt Held som HAT!

Är det seriöst?

När det gäller att genomföra lagstiftning
så tycker iallafall jag
att en folkvald regering skall fatta beslut utifrån vad folket tycker.

Att en regering går emot folket i en fråga är inte demokratiskt. Hur man än
vänder på det.

Ps. Många pratar om heteronormen.
Jag tycker det är bra
med normer.
Om +/- 95 % är heterosexuella
så är det väl rinligt
att det är normen? Ds.

fredag, augusti 01, 2008 7:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

Fredrik

"Problemet är att all diskussion/kritik etc omedelbart stämplas av
tex Bengt Held som HAT!"

Du verkar helt strunta i att lyssna. Du har fått för dig att jag och alla andra i HBT-rörelsen är onda och det kvittar tydligen vilka argument man framför så är du inte beredd att nyansera dina åsikter. Jag har tydligt sagt till dig att HBT-rörelsen inte är enhetlig som du skrev i ett meddeladen här på bloggen.

Jag är en av de som argumentera mest här på bloggen. Men jag blir tveksam till att slösa mycket med engegi åt att bemöta dig. Du tycks ha avgjort att du ska besöka diverse bloggar, du har varit med på nästan alla bloggar (som länkat till DN och SvD) i sommar som har diskussion om HBT-rättigheter om det är samme Fredrik som du är. Det är i alla fall samma budskap. Och trots att folk förklarar för dig olika saker att det är myter så säger du samma sak igen.

Jag vet inte vilka motiv du har. Om det bara är för att provocera, om du bara är ute efter att säga emot något du tycker är politiskt korrekt. Det har du givetvis rätt att göra men då får du ju ta till dig de sakargument du får också.

Ärligt jag blir så matt när jag läser att jag tycker varje kritik mot HBT-rörelsen eller HBT-reformer är hat. Jag har mer än de flesta problematiserat tex möjligheten till adoptioner där jag tycker barn har rätt till både manliga och kvinnliga förebilder. Jag har försvarat rätten att ha "Bevara äktenskapskampanjen" på offentliga platser och är kritisk mot att RFSL ville stoppa den. Jag är emot att RFSL vill tvinga samfund viga homopar om de ska få behålla den juridiska vigselplikten.

Jag är för att det ska bli svårare att bli fälld för hets mot folkgrupp. Jag har kritiserat Tiina Rosengberg och de extrema delarna av queerrörelsen.

Att du trots det säger att jag fördömer varje kritik mot RFSL och HBT-rörelsen och kallar det för hat är faktiskt sanslöst dumt.

Jag vet inte om du är ett s.k. troll som bara försöker starta bråk för bråkens egen skull om HBT-politiken men vänd dig då till någon annan.

Som sagt jag gillar debattera med folk som tycker olika än mig själv men ibland får det vara nog när meddebattören inte vill lyssna utan säger samma sak igen oavsett vad man svarar.

Ha en trevlig helg.

Bengt Held

fredag, augusti 01, 2008 8:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Att en regering går emot folket i en fråga är inte demokratiskt. Hur man än vänder på det."

Låt mig säga så här; när man har en riksdag bestående av sju partier, är det då inte dags att medge att "folket" kanske inte är det singular som det vill utge sig för att vara?


"Ps. Många pratar om heteronormen.
Jag tycker det är bra
med normer.
Om +/- 95 % är heterosexuella
så är det väl rinligt
att det är normen? Ds."

Det räcker inte med att bara vara heterosexuell för att leva upp till heteronormen.

Fast jag vet inte riktigt vad du vill säga.

söndag, augusti 03, 2008 8:27:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home