lördag, maj 16, 2009

Besinning.

av BENGT HELD

Idag är det Eurovision song contest. Det blir också en gayparad i Moskva. En illegal sådan. För i Europa år 2009 är det ännu länder som förbjuder människor att demonstrera för sin rätt att älska vem de vill. Helt sanslöst men tyvärr sant.

Men det är egentligen inte främst dagspolitiken eller schlagerlåtar jag ska fokusera på i den här artikeln. Istället vill jag prata om ordet besinning. Det är ett av de vackraste orden enligt mig när det gäller politiskt ansvar.

Jag och Tor har många kristna bloggbesökare här. Det är vi mycket glada för. Jag kan säga att en av de intressantaste delarna av en kristen mässa är när prästen ber om olika saker. Få kan väl bli opåverkade när prästen ber att Gud ska ge politiker och andra som har makt klokhet och ansvar. Ibland används även orden "besinna sitt ansvar". Att det för en präst är motiverat med en sådan bön räcker det ju för att kolla senaste nyhetssändingen från TV för att konstatera.

Men givetvis måste man inte vara kristen (eller jude, muslim etc) för att gilla politisk besinning. Det är lika viktigt för ateister. Men vad är då "besinning" för en politiker. Jo, enligt mig att även när samhällen är hotade eller i kris resonera en stund till, att inte direkt göra något populitiskt eller drastiskt för att många förväntar sig det, eller för att många är rädda.

Förra året rasade i Sverige en debatt om FRA-lagen och integritet. Bloggen Antigayretorik är inte partipolitisk så jag ska inte fokusera på vem som har ansvar eller vem som har fel. Både förra s-regeringen och nuvarande borgerliga regeringen har sagt ja och jobbat för någon typ av FRA-lag. De flesta av oss konstaterat att det är en målkonflikt, att integritet är och måste vara centralt men att det ska vägas mot ansvaret för rikets säkerhet. Men integritetsdebatten är viktig.

Ännu ett tecken på att det inte är en enkel höger-vänsterfråga är att i Storbritannien var det häromåret ombytta roller jämfört med Sverige i integritetsdebatten.


När vi förstör våra friheter gör vi jobbet åt terroristerna


David Cameron, ordförande för konservativa partiet Tory, i en parlamentsdebatt där han argumenterade emot ett övervakningsförslag från den brittiska socialdemokratiska regeringen.

Det var ovanligt många homosexuella och bisexuella bland de som engagerade sig för integritetsaspekten i förra årets FRA-debatt. Det är nog inte någon slump. Ett övervakningssamhälle riskerar att drabba främst de som är "annorlunda". Historisk erfarenhet visar att det är så. I vår iver att bekämpa terrorism (och andra hot) vilket även jag menar är viktigt att göra så måste vi konstatera det, att det är en orsak att vara skeptisk mot folk som har makt hur goda motiv de än säger sig ha för sin verksamhet.

Till något annat med koppling till "besinning".

1987 så berättade svenska gaytidningen Reporter att några journalister i Västtyskland hade letat fram ritningarna från de gamla nazistiska koncentrationslägren. Med ritningarna i bagaget så begav de sig till 10 tyska borgmästare på platser där koncentrationslägren existerat på 1940-talet.

De hade bytt ut syftet med lägren till att de skulle vara till för ha som läger för människor med hiv. För att "skydda" övriga tyska befolkningen. Man skulle tvångsplacera folk med hiv och aids i de där lägren och ha vakter med vapen som skulle skjuta mot de som försökte fly. Ironiskt nog hade man där återigen kopierat de gamla tyska lägren och placerat de beväpnade vakterna exakt där de varit i de nazistiska koncentrationslägren enligt de gamla ritningarna.

Flera av de tyska borgmästarna 1987 blev entusiastiska. Äntligen någon som försökte hitta en konstruktiv metod att bekämpa hiv. Journalisterna lockade med att arbetslägren för hiv-smittade skulle kunna ge många nya jobb lokalt och flera borgmästare nickade gillande. Givetvis skulle folk inte placeras i lägren hur som helst utan det skulle vara domstolar som skickade dit dem. Ja, givetvis svarade borgmästarna.

Det här var 1987 när aids-hysterin rasade som värst. Många människor var rädda och den officiella politiken var i början, även i Sverige, mer till för att skydda "allmänheten" mot hiv-smittade än till för att hjälpa de som fått aids.

Det ska sägas att några borgmästare blev tveksamma när de fick informationen om vakter som skulle skjuta hiv-smittade som försökte fly lägren men av de 10 borgmästarna var det bara 2 som
redan från början helt avfärdade förslaget om arbetsläger. Vi vill inte ha något som helst med de här planerna att göra, sa de direkt.

Det ironiska var alltså att förslagen till arbetsläger för hiv-smittade var exakta kopior från ritningarna för tyska koncentrationsläger från 1940-talet. Och att man vände sig till borgmästarna för de tyska städer där det varit sådana koncentrationsläger.

Det vore alltför enkelt att skylla det här på att det är tyskar som är galna. Något liknande resultat skulle det säkert kunna bli i många andra länder. Ibland är det som om vår civilisation är en fernissa ännu, något som försvinner till stor del vid kriser. För mig blev utvecklingen i Bosnien på 1990-talet ett dystert konstaterande att folk ännu idag i Europa är kapabla att göra vilka fruktansvärda saker som helst om situationen blir tillräckligt extrem.

Rädda människor är ofta farliga människor.


När vi förstör våra friheter gör vi jobbet åt terroristerna


David Cameron, Toryordförande.


Nej, vi vill absolut inte ha något med där där lägerplanerna att göra


2 av 10 tyska borgmästare när de fick förslag om att inrätta arbetsläger för hiv-smittade..

Besinning.

7 Comments:

Blogger Jay said...

Mycket mycket bra!!!

lördag, maj 16, 2009 2:08:00 em  
Anonymous Anonym said...

Håller med. Väldigt, väldigt bra skrivet.

söndag, maj 17, 2009 5:45:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Så sant så sant!
Besinning och anständighet är mina favoritord för tillfället. De klingar vackert i mina utslitna öron!

//ninni

söndag, maj 17, 2009 10:13:00 fm  
Anonymous Clapham said...

Skrämmande.

Idag har berlin som tur är en öppet homosexuell socialdemokratisk borgmästare, Klaus Wowereit!

måndag, maj 18, 2009 5:10:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

måndag, maj 18, 2009 8:46:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Clapham

Jo, det är sant.

Den näst största staden i landet, Hamburg, har faktiskt också en öppet homosexuell borgmästare, kristdemokraten Ole von Beust. Som både hållt tal vid Pridefirande i staden och avgjort att Regnbågsflaggan ska hissas vid rådhuset när det är Pridefestival. Dessutom har kristdemokraterna när de varit i den politiska majoriteten i Hamburg tillsammans med de gröna likställt de regionala reglerna för homopar och heteropar. Därför är nu Hamburg en av fyra tyska regioner som har jämlika lokala lagar. De övriga tre är Berlin, Bremen och Meclenburg-Vorpommern.

Borgmästaren i Tysklands tredje stad, Munchen, har ännu inte lämnat garderoben. :-)

Skämt åsido, så är det mindre sannolikt att någon borgmästare i den staden är homo, Bayern och Munchen har tradionellt varit mycket mer konservativt och heteronormativt än norra Tyskland även om det så sakta håller på att svänga även där när det gäller attityder.

Bengt

måndag, maj 18, 2009 8:49:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Rättelse

"Meclenburg-Vorpommern"

Mecklenburg-Vorpommern ska det vara givetvis.

Bengt

måndag, maj 18, 2009 8:50:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home