söndag, maj 17, 2009

Länder med HBT-fientliga lagar i Europa.

av BENGT HELD

När jag för några dagar sedan skrev om situationen i Litauen så berättade jag som hastigast om de länder inom EU som har lagar som kränker centrala mänskliga rättigheter för HBT-personer. Men det är ju även länder i Europa utanför EU som kränker HBT-rättigheter.

Igår så använde polisen i Moskva våld för att stoppa en demonstation för mänskliga rättigheter för HBT-personer och polisen fängslade många av demonstranterna. Notera då att att demonstranterna var helt påklädda så polisen kunde inte ursäkta sig med att några av dem provocerade genom att vara lättklädda även om det givetvis inte heller då varit acceptabelt att stoppa demonstrationen. Det var temat i sig "HBT-personers rättigheter" som var "provocerande" för myndigheterna i Moskva.

Jag ska här redovisa hela listan på länder i Europa som har så allvarligt diskriminerande lagar att både Europadomstolen för mänskliga rättigheter och majoriteten i EU-parlamentet dömt ut dem för att vara helt oacceptabla och emot mänskliga rättigheter. Att jag har så bra koll är för att jag förra sommaren kontaktade HBT-föreningar i nästan alla Europas länder och där deras information blev en del av den rapport "EM i HBT-rättigheter" som resulterade i artiklar i olika tidningar.

Länder i Europa som inte respekterar centrala mänskliga rättigheter för HBT-personer.

Förbud mot föreningar för HBT-personer 1 land
Vitryssland

Förbud mot gayparader 6 länder
Litauen, Makedonien, Moldavien, Ryssland, Ukraina, Vitryssland

Förbud för homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret 4 länder
Bosnien, Serbien, Turkiet, Vitryssland

Olika åldersgräns för samkönade och olikkönade relationer 1 land
Grekland
17 år för manliga homosexuella relationer. 15 år år för heterosexuella och kvinnliga homosexuella relationer.

Olika sexualbrottslagar för samkönade och olikkönade sexualbrott 2 länder och Skottland

Bulgarien
Penal code Article 157.4. ”Who carries out sexual intercourse or an act of sexual satisfaction with a person of the same sex, having accomplished 14 years of age, who does not understand the nature or the importance of the act shall be punished by imprisonment of two to six years.” För heterosexuella motsvarande sexbrott är maxstaffet 3 år enligt Article 151.2.

Grekland
Penal code article 347 "sexual intercourse between men is forbidden a) when induced by an abuse of a relation of dependency, b) when one party is under the age of 17 or when it serves to generate profit and c) when practised on a professional basis."

Skottland
Criminal law act 1995 section 13 Homosexual offences. Innehåller brottsrubriceringen "sodomy or an act of gross indecency or shameless indecency by one male person with other male person".

Förbud för transsexuella att juridiskt byta kön 3 länder
Albanien, Irland, Litauen

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant...

SVT har YouTube-satsning där en väljarfråga tar upp ILGA Europes tiopunktsplan. Endast tre partier har svarat.

Här är Schymans svar på frågan om hon avser följa ILGA Europes tiopunktsplan för HBT-personers mänskliga rättigheter http://bit.ly/G4ebO

söndag, maj 17, 2009 3:31:00 em  
Blogger Bengt Held said...

Hej Veronica!

Ett problem är nog att många kandidater inte fått reda på det. Ja, jag vet inte, det är besynnerligt det är så få som skrivit på att de vill jobba för ILGA-Europes mål i EU-parlamentet.

Bengt

söndag, maj 17, 2009 5:22:00 em  
Anonymous Clapham said...

Tack för ett bra inlägg!

måndag, maj 18, 2009 5:07:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home