onsdag, januari 21, 2009

Källkritisk analys av nyheten om påvens tal i julas

I julas hamnade påven på löpsedlarna efter att ha hållit ett tal där han skulle ha sagt att mänskligheten måste skyddas mot homosexualitet. Några dagar senare visade det sig att han hade felciterats och inte alls uttalat sig om homosexualitet i talet. I min kommentar om felciteringen argumenterade jag för att påven inte behöver vantolkas för att framstå som hjärtlös. Man behöver inte tillämpa oärlig citatteknik - det räcker med att läsa det han verkligen säger eller skriver.
Gert Gelotte på Katolsk Vision skrev en bra kommentar i en av trådarna, som jag lyfte upp till ett inlägg. Han argumenterade för att undertexten i påvens uttalande stämmer överens med innehållet i den ursprungliga nyheten, men att det hade "varit bra om fler hade hållit isär citat från referat och slutsatser".

Faktum kvarstår dock. Nyheten som distribuerades efter påvens tal var inte korrekt och innehöll felciteringar. Detta är självfallet inte bra. Därför rekommenderar jag bloggen Katolsk Observatörs källkritiska analys av nyheten och hur den spreds. Man har bland annat spårat urprungstelegrammet - det vill säga själva snöbollen som sattes i rullning.

Även om inlägget ibland är raljerande och ägnar sig åt den barnsliga leken att sätta hets mot kristna i kontrast till hets mot homosexuella, och drar slutsatsen att homofobi och antihomosexuella utfall är en vandringssägen (med undantag av några tvetydiga artiklar i Världen Idag, ha ha...), så är det en intressant sammanställning som är mycket föredömlig i sin källkritiska ambitioner.