fredag, juni 05, 2009

Litauen ett steg närmare strypt yttrandefrihet

av TOR BILLGREN

Det lagförslag som syftar till att förbjuda "homopropaganda" i Litauen har tagit ett nytt och stort steg mot förverkligande. I onsdags röstade parlamentet med stor majoritet för vidareberedning av ärendet, skriver Pink News.

Förslaget innebär att positiv exponering av homosexualitet ska inkluderas i lagen om skydd av minderåriga, tillsammans med kategorier som
- psykiskt och fysiskt våld
- exponering av lik eller lemlästade kroppar
- information som skapar fruktan
- uppmuntran till självskadebeteende eller självmord.

Om lagen går igenom kommer det bland annat att bli kriminellt att diskutera homosexualitet i skolor (fast inte ur ett negativt perspektiv förstås...) Så här kommenterar den litauiska hbt-organisationen Tolerant Youth Association förslaget i Pink News:

- Lagen skulle möjliggöra förbud inte bara av websajter och filmer som framställer homosexuella relationer på ett positivt sätt (t.ex Brokeback Mountain), utan även nattklubbar, utställningar, demonstrationer eller andra homoreleaterade evenemang i det offentliga rummet, så länge de är tillgängliga för minderåriga.


Läget för hbt-personer i Litauen är redan svårt. Litauen är ett av sex länder i EU som har lagar som förbjuder homosexuella från att demonstrera. Det är ett av tre länder som förbjuder transsexuella att juridiskt byta kön. Mer om det extremt antihomosexuella politiska klimatet i denna kartläggning av Bengt Held (som numera bloggar här).

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

De är inte kloka, men jag är knappst förvånad.

fredag, juni 05, 2009 12:07:00 em  
Anonymous Anonym said...

De verkar sannerligen ha pli på sina bögar därborta, bra tycker jag!

/Pirate ponten

lördag, juni 06, 2009 12:10:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Pirate ponten

Välkommen till Antigayretorik. För bloggtroll gäller följande: Så länge era inlägg är komiska eller på något sätt underminerar er egen logik eller trovärdighet, raderar jag dem icke.

lördag, juni 06, 2009 6:00:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men Tor du måste ju hålla med om att de åtminstpne inte har det som i Sverige där vi låter hbt-folket löpa fritt på gator och torg. Jag menar sedan vi gick med i Eu så fick vi ju geanst 10.000 Tyska böga, vem håller koll på dem? I Littauen skulle de minsan ha pli på dem.

/Pirate Ponten

söndag, juni 07, 2009 9:00:00 fm  
Anonymous AnnaSyd said...

Men det är ju underbart. Äntligen kan vi få ett slut på all denna ohejdade exponering av krucifix med en död Jesus inför barnen.

söndag, juni 07, 2009 9:32:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home