söndag, mars 06, 2011

Pridedemonstration i Kapstaden den 5 mars 2011

av TOR BILLGREN

Under några timmar igår lunch ägde årets Prideparad rum i den gaytäta stadsdelen Green Point / Sea Point. Marschen avslutades i VM-arenan Cape Town Stadium.


Baren Beefcakes vagn med Signal Hill i bakgrunden.


"Homosexuality is AFRICAN. Homophobic violence is NOT." En betydande majoritet Sydafrikas befolkning tar avstånd från homosexualitet med hänvisning till att det är "oafrikanskt".Transgendervagnen var demonstrationens kampgladaste med ständiga Amandla-rop och Awethu-svar. "Makten" - "till oss [folket]"; ett slagord som länge använts av förtryckta grupper i Sydafrika.


Beefcake igen...


"Lobola" är den traditionella hemgiften som en man betalar till sin tilltänktas föräldrar, vanligen i form av boskap.

De muslimska vagnen med sin käcka moské.

"Islam in the heart of every queer girl" stod det på en annan av de muslimska demonstranternas banderoller. Det är extremt ont om gayvändliga muslimska församlingar i världen. I Kapstaden finns dock en andlig fristad i form av The Inner Circle, som drivs av imamen Mushin Hendricks.


Good Hope Metropolitan Community Church var det enda kristna inslaget...


...förutom de här förstockade motdemonstranterna. Mannen med Jesusskylten till höger höll en brinnande predikadan på afrikaans, medan mannen till vänster bar en keps med texten "Repent Pervert". "Shame on you" var deras budskap till demonstranterna. (Damen i förgrunden tillhörde inte den kristna delegationen.)


Motdemonstrant med "livvakt". De fick naturligtvis som de ville och blev utvisslade och utbuade av demonstranterna.


Det kan vara värt att hålla i minnet att kristendomen och kyrkan var en av apartheidsystemets viktigaste grundpelare (läs mer om apartheidteologin här). Samtidigt är den förre ärkebiskopen Desmond Tutu en av kontinentens mest uttalade försvarare av homosexuellas rättigheter - en oerhört viktig röst, eftersom Sydafrikas politiska ledarskap ofta inte är särskilt intresserade att uttala sig i frågan (läs mer om antihomosexualitet i södra Afrika här).


Således medverkade inga politiska partier. Största oppositionspartiet Democratic Alliance passade dock på att dela ut broschyrer till demonstrationsdeltagare och åskådare längs vägen.


Den sydafrikanska prideflaggan är en kombination av den klassiska regnbågsflaggan och Y-mönstret i nationsflaggan.

2 Comments:

Blogger Johan Lundgren said...

Fina bilder, skönt folk.

Är det här att kalla HBT-rättigheter för oafrikanskt, opatriotiskt, västerländsk dekadens som funkar där men inte här någonting allmänt vedertaget i alla antigay-rörelser utanför västvälden som du vet om?

söndag, mars 06, 2011 6:34:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det verkar vara ett vanligt mönster ja. Homosexualitet är ett uttryck för "det andra", "det oönskade".

måndag, mars 07, 2011 7:05:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home