lördag, december 27, 2008

Årskrönika 2008 - en kronologi

Precis som förra året publicerar jag två listor över året som gått. En kronologisk (denna) och en lista över höjdpunkter och lågvattenmärken enligt min högst personliga uppfattning.

Januari

I en enkät på tidningen Dagens hemsida slog 31 % av de röstande fast att hatbrott mot homosexeulla inte är någon viktig fråga.

Forskare vid Minot State University i North Dakota, USA, upptäckte samband mellan sexuell läggning och blodtyp.

Den kristne fundamentalisten Janiz Dzelme dömdes till 100 timmars samhällstjänst för att ha kastat avföring mot pridedemonstrationen i Riga 2006.

Den kristna lobbyorganisationen och tankesmedjan Claphaminstitutet bildades.

Åke Green uteslöts ur nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Februari

DN-journalisten Maciej Zaremba publicerade en uppmärksammad artikelserie om kränktkulturen, som kretsade kring gaystudenterna på lärarutbildningen i Stockholm. Jag skrev om serien i inläggen Zaremba gör upp med kränktkulturen och Slutsats om Zarembas artikelserie.

Den israeliske parlamentsledamoten Schlomo Benizri hävdade att jordbävningarna som skakat landet på sistone beror på homosexuell aktivitet.

Den konservativt kristna aktionsgruppen AMOSO (som så vitt jag vet endast består av svenskamerikanen Ron Linden och möjligen hans hustru) bifogade en hälsning om rövslickning i en födelsedagspresent till en sexårig pojke. Läs mer under rubriken Årets mest groteska antigayaktivism i Årskrönika 2008 - hela listan.

Sven Åke Hedin uttalade någon sorts positiv öppning för homosexuella i pingstkyrkan. Åtminstone i teorin.

Mars

Dagen publicerade en mycket intressant artikelserie om homosexuella i pingströrelsen.

American Family Association hävde sin två långa homorelaterade bojkott av Ford.

USA:s antigayaktivister fick en ny hjältinna i oklahomasenatorn Sally Kern.


April

Ulf Ekman startade en blogg, efter att bara några månader tidigare tagit avstånd från bloggkulturen.

Världen Idag repriserade en artikel om ett norskt par som gått från homo till hetero.

Den före detta Juventus-basen Luciano Moggi meddelade i nedsättande ordalag att han aldrig skulle värva en bög.

Världen Idag publicerade en SIFO-undersökning som implicit visade att svenska folket motstätter sig adoptioner.

Maj


Åke Green talade i Trollhättan på första maj, och stördes av aktivister.

Homosexuella i Moldavien försökte ordna en demonstration, men attackerades och förföljdes. Liv Öberg Nilsson, som bevittnade våldsamheterna intervjuades på bloggen.

Kaliforniens högsta domstol slog fast att förbudet mot homoäktenskap strider mot delstatens konstitution.

Gambias president utfärdade ett dekret där landets homosexuella beordrades att lämna landet inom 24 timmar om de inte ville halshuggas.

Vatikanen utfärdade ett dekret om att personer med starka 'homosexuella tendenser' inte ska få släppas in på Katolska kyrkans prästutbildningar, och inte tillåtas att gå med i kyrkans ordnar".

Monumentet över de som förföljdes på grund av sin homosexualitet i nazityskland invigdes i Berlin.

I Stockholm hölls Jesusmanifestationen.


JuniJag noterade att omslaget till Siewert Öholms bok om Ulf Ekman hade stora likheter med boken/filmen som kristenheten betraktar som sin fiende nummer ett - Davincikoden.

En aktionsgrupp på den grekiska ön Lesbos försökte reclaima ordet lesbisk och förhindra att det används i homosexuella sammanhang.

Ecce Homo orsakade rabalder i Örnsköldsvik med politikeravhopp som följd.

Juli


Ketchuptillverkaren Heinz drog tillbaka en reklamfilm som utspelade sig i homokontext efter protester från kränkta konsumenter.

I Stockholm arrangerades Europride, och de konservativt kristna medierna låg inte på latsidan. Här ligger mina kommentarer om deras artiklar och aktiviteter:

Antipride del 1: Bikerchurch
Antipride del 2: Richard Oostrum, "Guy who was gay"
Antipride del 3: Världen Idag laddar upp
Antipride del 4: Världen Idag lägger upp bollen
Antipride del 4.2: Agnarsson vilseleder med statistik
Antipride del 5: Nazimanifestationen
Om pride och pressreglerna
Det handlar om rätten till privatliv, Assarmo!
Vantolkningarna av Europrides devis


I juli dömdes även den så kallade "Smeden" dömdes till två års fängelse för att ha mördat en homosexuell man och försökt mörda en annan. Absolut inga hatbrott, enligt Världen Idag, utan "knarkmord"...

Augusti


Världen Idag råkade publicera en antisemitisk debattartikel, skriven av den nationaldemokratiske politikern Jan Ermefjäll. Saken blev en följetong i såväl Världen Idag, som i bloggosfären. Läs mer under rubriken Årets avslöjande i Årskrönika 2008 - hela listan.

Minnesmärket över de som förföljdes och mördades på grund av sin homosexualitet i nazityskland vandaliserades.

Företaget Prisma Teknik som tillverkar knappdosor till trafikljus lyckades åter skapa publicitet genom att hävda att fingret som pekar på knappen i själva verket pekar mot himlen. Det är minst tredje omgången jag läser om saken. Men den här gången blev det debatt. Märkligt nog inte om det mest väsentliga, nämligen huruvida det är acceptabelt att smyga in privata religiösa budskap i trafiksäkerhetsutrustning.

September

Världen Idag drog igång en andra följetong som kretsade kring min person. Denna gång handlade det om ett radioinslag om det katolska temat i Evelyn Waughs bok Brideshead Revisited. Läs mer i Årskrönika 2008 - hela listan.

Den 8 september slutade Carin Stenström som chefredaktör på Världen Idag. Tidningen har ännu inte tillsatt någon efterträdare.

Norska homoorganisationer uppmärksammade att landets islamska råd inte svarat på frågan om de stöder dödsstraff för homosexualitet i muslimska länder.

En pride-demonstration i Sarajevo attackerades av muslimska huliganer.

Religiösa medier började sprida en artikel som ansågs berätta sanningen om "den homosexuella livsstilen" inifrån. Artikeln baserades på en två år gammal film av komikern Simon Fanshawe, där han kritiserade ansvarsflykten, droganvändandet och risktagandet som förekommer på vissa håll i den homosexuella subkulturen.

Oktober

En grupp anställda vid Lunds Universitet protesterade mot den tilltänkte rektorn Per Eriksson och ifrågasatte honom med hänvisning till hans bakgrund i pingstkyrkan.

Den 1 oktober publicerade socialdemokraternas kristna organisation Broderskaparna en artikel där de distanserade sig från vad de betecknade som den kristna högern, personifierad av Claphaminstitutet. Artikeln ledde till en debatt om begreppet kristen höger.

McDonalds lade sig platt för kristen extremretorik, och avbröt sitt samarbete med en amerikansk lobbyorganisation för HBT-vänligt företagande.

Den 12 oktober var det 10 år sedan Matthew Shepard avled efter att ha misslandlats på grund av sin homosexualitet

I slutet av månaden flögs Åke Green till Kalifornien för att medverka i den s.k. Prop 8-kampanjen, som syftade till att beröva homosexuella deras konstitutionellt fastställda rätt att ingå äktenskap. Under sina framträdanden spred han myter och vanföreställningar om fallet kring hans predikan, och målade upp en bild av Sverige som ett land där homolobbyn har inskränkt religions- och yttrandefriheten. Trots att han har papper på att han får säga precis vad han vill om homosexuella utan att få smäll på fingrarna...

November

I början av månaden kom nyheten om hur Göran Hägglund kommer att kunna rädda ansiktet i äktenskapsfrågan.

I samband med presidentvalet i USA den 4 november röstade medborgarna i Kalifornien ja till Proposition 8, vilket innebär att homosexuella fråntas den rätt att ingå äktenskap som delstatens Högsta Domstol tillerkänt dem i maj. Nu väntar 18000 tvångsskiljsmässor i delstaten.

Judiska centralrådet i Sverige förklarade sig stödja förslaget om könsneutrala äktenskap.


December

Den 1 december startade Världen Idag fem redaktionella bloggar med goda kommentarsmöjligheter.

Vatikanen motsatte sig ett resolutionsförslag om att avkriminalisera homosexualitet runt om i världen.

Den 10 december fyllde FN:s allmäna förklaring om de mänskliga rättigheterna 60 år. Med anledning av detta passade jag på att uppmärksamma hur högerkristna debattörer missbrukar och vantolkar deklarationen och använder den för att begränsa homosexuellas rättigheter och villkor.

EU-kommissionen tog emot en rapport om att den fria rörligheten och rätten att bosätta sig var som helst inom EU:s gränser är kraftigt begränsad för homosexuella, bl.a. för att många EU-länder inte erkänner partnerskapet.

Bengt Held publicerade en rapport om riksdagsledamöternas åsikter i homoäktenskapsfrågan på bloggen.

Prästen Lars Gårdfeldt fick i regeringsrätten avslag på sin begäran att få sitt i Kanada ingångna äktenskap erkänt i Sverige.

Den 18 publicerade de tre kristdemokratiska politikerna Chatrine Pålsson Ahlgren, Christopher Dywik och Anna-Stina Stenbeck en debattartikel som var något av ett sista rop på besinning inför omröstningen om könsneutrala äktenskap. Artikeln var full av tom retorik och lögner.

Den 22 december höll Påven ett tal inför sina kardinaler och biskopar som blev vida omtalat i jultorkan i medierna. Enligt de första rapporterna skall han ha sagt att människan måste skyddas mot homosexualitet. Senare dementerades detta, så hade Påven inte alls sagt. När man väl fick tillgång till talet stod det tydligt att Påven visserligen inte hade uttalat dessa ord, men att de var en glasklar konsekvens av innehållet i talet.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är en intressant lista. Bland de mest bisarra av årets nyheter måste varit att Gambias president hotade avrätta alla homosexuella som inte lämnade landet inom 24 timmar.

Ofta försöker ju religiösa homohatande extremister (må de vara kristna, muslimskma, "nationalistiska" etc försvara sina åsikter med att de inte vill mörda homosexuella och att de därför måste gilla homosexuella som människor. Det krävs verkligen inte mycket då för att kallas medmänsklig.

Svart man frågar vita människor på stan.

- Hej, jag är intresserad av att fråga dig en sak. Vad tycker du om att döda alla svarta männsiskor?

- Nja, jag tycker ni svarta borde flytta hem till Afrika och inte kosta skattepengar här och vara kriminella som ni är, men döda er, nej det är jag emot. Det är för extremt.

- Tack, du måste vara en verkligt engagerad människa för allas lika värde och mot rasism. Du är emot att avrätta svarta. Du kanske också är emot att slå och hota svarta?

- Ja, inte vill jag man ska slå och hota någon. Men jag är emot svartas livsstil. Som sagt borde ni flytta hem till Afrika. Här i Sverige är vi hederliga svenskar emot knark, könsstympning och sånt som vi vet att ni svarta håller på med trots att pk-tidningar inte vill skriva om det.

Det är ju enkelt att se du är onormal. Ingen av mina manliga vänner har krulligt hår. Jag tycker du borde änrdra frisyr. Men det betyder inte jag hatar dig som människa.

- Du är en verkligt bra människa. Du ska ha beröm för din humanism.

Några exempel på argumentet "vi ogillar homosexualitet men vill inte mörda homosexuella"

Från bloggen Katolska tankar

"Frågar man allmänheten om man ska döda eller hota homosexuella så säger då merparten av befolkningen nej, vilket är tur. Därför inga människor ska dödas eller hotas.
Påven har INTE sagt att man ska döda homosexuella."

Från Jan Ermefjäll, i ett officiellt svar om nationaldemokraternas åsikter.

"Vi anser att homosexuella skall bemötas med vänlighet och behöver vägledning.... Homosexuella behöver hjälp och vägledning hur man kan bli fri från homosexuell fixering...hjälp åt homosexuella snarare än straff"

Bengt Held

lördag, december 27, 2008 1:24:00 em  
Blogger håkan said...

Bra lista!
Vill passa på och tacka dig, Tor, för din blogg. Jag följer den regelbundet, även om jag kanske aldrig kommenterat tidigare. Den är mycket läsvärd, ger mycket bra information.
Apropå det du skrev om Nationaldemokraterna och Världen idag kan jag berätta att en vän mött en person (kyrklig) med ett pin på jackan, "Bevara äktenskapet - mamma, pappa, barn". Jag försökte hitta info om denna pin på Bevara äktenskapets hemsida, men hittade inget. När jag googlade kom som första träff Sverigebutiken, vilken drivs av Nationaldemokraterna. Intressant!
Vill som avslutning önska dig ett Gött Nytt År! Hoppas du fortsätter med din intressanta och viktiga blogg.

lördag, december 27, 2008 8:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intressant, ja, att Sverigedemokraterna har bättre koll än de flesta här!!!!!!!!!! Jag blir så arg på såna här dumheter.

Smörja det som skrivs här. Du/ni borde veta hut!

Anna-Greta

måndag, december 29, 2008 10:20:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Det var inte meningen att Du skulle bli kränkt, Anna-Greta. Jag ber om ursäkt.

måndag, december 29, 2008 10:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det var bra. Jag säger som till Johan, fight the right fight!

Anna-Greta

måndag, december 29, 2008 10:31:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Ja du har verkligen fått mig på andra tankar.

måndag, december 29, 2008 10:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det var skönt att höra. Hopaps det märks snart!

Anna-Greta

tisdag, december 30, 2008 9:43:00 em  
Blogger Tor Billgren said...

Har du några konkreta exempel på saker och missförhållanden som du tyckte det var obehagligt att läsa om?

tisdag, december 30, 2008 9:46:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home